NAJIŠČEKIVANIJI KISS

Čekali smo čak 210 epizoda da se Eva i Kristijan poljube

Posljednju epizodu Doline sunca vidjelo je 16,7 posto gledatelja, a HTV-ov Dnevnik 11,4 posto

Scenom vrlo strasnog poljupca koji je trajao čak 50 sekundi između glavnih junaka Eve Kralj i Kristijana Vitezovića u četvrtak je završilo emitiranje sapunice “Dolina sunca” na HTV-u. Bio je to jedan od najdužih poljubaca u hrvatskim serijama, a sigurno i jedan od dužih u domaćim filmovima, u kojima bi obično takvi predani poljupci završavali vođenjem ljubavi, što je gotovo u pravilu dobivalo veću minutažu na ekranu. Naravno, sapunice i slične serije, s obzirom na termin u kojem se emitiraju te zbog publike kojoj se obraćaju, izbjegavaju bilo kakve eksplicitne scene, pa čak i ovako sočne i vrlo životno prikazane izljeve strasti kojima je završila 210. epizoda “Doline sunca”.

Jedva dočekali kraj

Strastveni francuski poljubac između Eve Kralj i Kristijana Vitezovića vidjelo je čak 16,7 posto gledatelja, što je u četvrtak bio uvjerljivo najgledaniji program na sve tri nacionalne televizije. Usporedbe radi, drugo mjesto liste zauzeo je HTV-ov Dnevnik s mnogo manjih 11,4 posto gledanosti.

- Ne znam je li ovo najduži, ali sigurno je najduže iščekivani - uz smijeh je zaključio Nikola Ivanda, jedan od redatelja sapunice koji je i režirao tu posljednju scenu u kojoj Eva, koju tumači Ana Vilenica, i Kristijan, kojeg glumi Ivan Herceg, napokon završe zajedno.

Ponavljali nekoliko puta

- Nakon toliko čekanja, gledateljima smo se morali odužiti pravom strastvenom scenom. Scenu smo ponavljali četiri, pet puta, no nisam primijetio da je ikome bilo nelagodno jer su glumci, odrađujući tu scenu bili presretni jer im je to bila posljednja koju moraju snimiti - uzvratio je Ivanda koji se slaže da u našim filmovima i serijama nedostaje romantičnih scena. I Ani Vilenici je drago što su vjernim gledateljima priuštili pravu pusu za kraj.

- Sedam mjeseci svi su čekali da Eva i Kristijan priznaju svoju ljubav i nije bilo mjesta za ‘foliranje’. Nije mi bilo neugodno snimati tu scenu, iako smo je ponavljali nekoliko puta. Prvu nelagodu sa scenom poljupca već sam odradila kao studenica s kolegom Senadom Alihodžićem u filmu ‘Prvo smrtno iskustvo’, kada mi je to stavrno bilo teško napraviti jer mi je Senad bio i dobar prijatelj - objašnjava Vilenica. Međutim, kada je pogledala zadnju epizodu ‘Doline sunca’ na malom ekranu, situacija se, priznaje ipak malo promijenila.

- Kada je krenula ta scena, uhvatio me sram, a mama mi se počela smijati i zezati me. Osjećala sam se kao da ponovno imam deset godina - rekla je Vilenica. Za razliku od nje, Ivan Herceg još nije uspio pogledati posljednju epizodu.

- Nikada nisam imao nelagodu odglumiti intimnije scene, pa ni kada mi je bilo prvi put. Sve je to život. Poljubac s muškarcem? To je druga stvar. Neka takav scenarij još pričeka - uz smijeh je uzvratio Herceg.

U svakom slučaju, poljupci u serijama, a posebno na filmu, scene su koje vjerojatno zbog svoje nježnosti ili ekspresivnosti publika jako dobro pamti. Baš poput strasti između Ksenije Pajić i Žarka Lauševića u “Oficiru s ružom”, Zrinke Cvitešić i Leona Lučeva u “Što je muškarac bez brkova?”, scena iz “Života sa stricem”, a o filmovima Rajka Grlića da i ne govorimo.

Veliki profesionalci

Sjećam se da je jedan od dužih poljubaca koje sam snimio bio onaj između Mikija Manojlovića i Vladice Milosavljević. No to nije bio poljubac nježnosti, nego nasilan, dokazivanje muške nadmoći, obilježavanje vlasništva, prava predstava pred okupljenima. Zato je dugo i trajao jer nije bio neka površna putena igra - ističe Rajko Grlić koji smatra da će se glumica ponekad lakše skinuti nego poljubiti. Mnogi jako dobro pamte poljubce iz filma “Fine mrtve djevojke”, ponajprije zato što su pali između dviju žena, a snimanje tog filma u dobrom je sjećanju ostalo i redatelju Daliboru Mataniću.

- Bilo je to lijepo iskustvo, a Nina Violić i Olga Pakalović velike su profesionalke koje su znale u što se upuštaju - rekao je Matanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 02:36