NA TWITTERU

CIA OTKRILA ŠTO JE ISTINA U 'ARGU' 'Dopustiti Benu Afflecku da snima film bila je najbolja loša ideja koju smo ikad imali'

TOPSHOTS Argo director Ben Affleck accepts the Oscar for Best Movie onstage at the 85th Annual Academy Awards on February 24, 2013 in Hollywood, California. AFP PHOTO/Robyn BECK
 AFP

CIA je povodom 35. obljetnice talačke krize u Iranu objaviti što je istina, a što fikcija u filmu 'Argo' Bena Afflecka kojeg je snimio inspriran ovim događajem.

'Volimo Argo, film Bena Afflecka koji je dobio Oscara. Danas ćemo otkriti što je istina, a što nije', naveli su u samom početku svog tweetanja.

'Stvarni Argo: svi uključeni u operaciju bili su inovativni, hrabri i kreativni. Hvala ti, Ben Affleck što si to reflektirao i u svom filmu', druga je objava.

No, nakon toga kreću s demantiranjem pojedinih događaja. Tako otkrivaju da nije točno, kako je u filmu prikazano, da šest američkih diplomata odlazi odmah u kanadsku amasadu gdje žive iduća tri mjeseca. 'Petero ljudi je otišlo na različita mjesta dok nisu završili u domovima kanadskih ambasadora', otkriva CIA te dodaje u idućoj objavi: 'Jedan Amerikanac spavao je na podu švedske ambasade dok nije dospio do doma kanadskog ambasadora nakon dva tjedna.'

U filmu samo jedan agent CIA-e odlazi u Teheran kako bi izbavio diplomate. 'U stvarnosti su bila dva agenta CIA-e s iznimnim sposobnostima, talentima i znanjem koji su pomogli diplomatima da odu iz Irana sigurno', objavili su. Osim toga, otkrivaju kako nitko od agenata CIA-e ni diplomata nije napuštao ambasadu niti su prerušeni išli u izvidnicu lokacija planirajući bijeg.

Također, CIA je otkrila kako nije točno, kao što se u filmu navodi, da je misija otkazana noć prije nego što je trebala biti obavljena. 'Carter je dao odobrenje timu CIA-e da odleti za Teheran. Noć prije akcije dobili su finalno odobrenje, a posljednja rečenica je glasila 'Vidimo se kasnije'', tvrde na društvenim mrežama.

'Istina je da nismo odmah poletjeli zbog mehaničkog kvara'

CIA je otkrila i kako nije bilo problema s kupnjom karata na aerodromu dok su maskirani u filmsku ekipu fiktivnog 'Studio Sixa' pokušali otići iz Irana za SAD. 'Karte su nam ranije kupili Kanađani', tvrde iz CIA te dodaju i kako nije točno da je avion zbog sigurnosne provjere njihovih identiteta kasnio s polijetanjem sat vremena.

'Kasnilo se sat vremena s polijetanjem zbog mehaničkog kvara. osim toga, bijeg nije mogao proći bolje', otkriva CIA.

'U filmu 'Argo' Amerikanci slave nakon što polete iz Irana. To je istina, čak je bila i runda Bloddy Maryja. Hvala, Kanadi', poručuju iz CIA-e.

Naposljetku zaključuju: ''Argo', uzbudljiv film koji nas je držao prikovane za sjedala. Dopustiti Benu Afflecku da snima ovdje? Najbolja loša ideja koju smo imali. Hvala, Ben!'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:36