TV GOSTI VISOKE GLEDANOSTI

‘Njih zovemo u emisije jer su zanimljivi i zabavni, a poslije svi o njima pričaju’

Idealan televizijski gost, za kojeg urednici i novinari unaprijed znaju da će im osigurati gledanu, komentiranu i citiranu emisiju i prije nego li izgovori “dobar dan”, mora biti moćan, elokventan, kontroverzan i medijski poznat.

Na novinarska pitanja treba odgovarati izravno i jasno, a poželjno je da u emisiji otkrije neku ekskluzivnu informaciju.

Vode Mamić i Kerum

Može biti stručan u svojoj profesiji, ali nikako ne smije zaboraviti da se obraća najširoj publici, pa nije dobro da njegovo izlaganje bude previše stručno. Poželjno je da na pitanja odgovara bez digresija, koje su dobrodošle jedino onda ako gost koji se udaljava od osnove ima za reći nešto originalno, novo i zanimljivo.

U ovakve, idealne televizijske goste, koji samom svojom pojavom publiku prikuju uz naslonjač ispred televizijskog ekrana, slažu se urednici i novinari s HTV-a, Nove TV i RTL-Televizije, spadaju: Zdravko Mamić, Željko Kerum, aktualni predsjednici i premijeri države, političari na vlasti (trenutno bi rado viđeni gosti svakog televizijskog talk-showa bili Slavko Linić i Radimir Čačić), oporbeni političari od kojih se očekuje oštra kritika vlasti (mnogi bi televizijski novinari ovih dana rado ugostili Jadranku Kosor ili Vladimira Šeksa).

Gledanost emisije podižu i gostovanja estradnih legendi poput Miše, Tereze ili Lepe Brene, a dobro kotiraju i sportske legende poput Gorana Ivaniševića.

- Emisije “Nedjeljom u 2” u kojima su nastupali političari u pravilu su uvijek jako gledane, ali ne nužno i najgledanije. Konkretno, apsolutno najgledanije izdanje “Nedjeljom u 2” bilo je ono u kojem sam ugostio Lepu Brenu. Tu je emisiju gledalo 25 posto hrvatskih građana, dakle više od 1,2 milijuna ljudi - kaže Aleksandar Stanković.

Da ne postoji političar koji je ljudima zanimljiv poput estradnih legendi potvrđuje i to što se uoči Breninog gostovanja kod Stankovića dvadesetak HTV-ovaca poželjelo fotografirati s pjevačicom, a neki su na upoznavanje doveli i supruge. Ništa slično, međutim, nisu napravili kada je Stanković u goste pozvao poznatog francuskog pisca Frederica Beigbedera, a gledanost te emisije bila je svega 7,8 posto, najmanja u povijesti “Nedjeljom u 2”, čija je lanjska prosječna gledanost bila 13,8 posto.

Šteta zbog kulture

- Nažalost, Beigbederovo gostovanje nije iznimka nego pravilo. Mene osobno žalosti što ta emisija, baš kao i ona s Viktorom Žmegačem, nisu više zainteresirale gledatelje, ali činjenica je da gosti iz sektora kulture ili znanosti publiku previše ne zanimaju - priznaje Stanković, dodajući da su najgledanije emisije one u kojima su gosti elokventni i polemični, aktualni i visokopozicionirani, te imaju izražene ‘showmanske’ sposobnosti poput Zdravka Mamića ili Miroslava Ćire Blaževića.

- Dovesti u emisiju aktualnog gosta u pravom trenutku pun je pogodak - slaže se i Mislav Togonal, voditelj i urednik “Otvorenog” i nastavlja

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:03