LIJEČNICA ANGELINE JOLIE OBJAVILA DETALJE O NJENOM LIJEČENJU

U najtežim trenucima Brad ju je hrabrio, a ona je tada ponavljala: ‘Sve će dobro završiti!’

US actress and director Angelina Jolie (L) and her partner Brad Pitt pose on the red carpet during the premiere of her film "In the Land of Blood and Honey" in Sarajevo on February 14, 2012. Hollywood star Angelina Jolie said today that her film about the Bosnian war should be a "wake-up call" for the world to act in time to prevent atrocities like those now happening in Syria. Jolie and her partner Brad Pitt arrived to Sarajevo to attend the premiere of her film "In the Land of Blood and Honey" -- her directorial debut -- to be screened in a sports hall before an expected audience of 5,000 people. AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC
 AFP

:

Nakon što je sama Angelina Jolie šokirala javnost svojim pismom u kojem je otvoreno progovorila o odluci da ukloni obje dojke kako bi smanjila rizik od raka, na blogu s oglasila i njezina kirurginja dr. Kristi Funk.

Uz Angelinin blagoslov, dr. Funk ovih je dana na stranici Pink Lotus Breast Centra opisala detalje kroz koje je prošla slavna glumica prije, tijekom i poslije mastektomije, odnosno uklanjanja dojki te koje je sve lijekove uzimala kako bi smanjila bol i brže se oporavila. Među ostalim, opisala je sve tri operacije, vrste rezova, patološku analizu bradavice i na kraju rekonstrukcijski postupak u kojem je Angelini vraćen oblik njezinih grudi uz pomoć implantata. Naglašava također da je Brad Pitt bio uz nju tijekom svih zahvata, a ona sama stalno je ponavljala - “bit će sve dobro”.

Najava nove operacije

No, ova mastektomija nije kraj pokušaja da se zaštiti od moguće zloćudne bolesti pa je Angelina već najavila novu, uklanjanje oba jajnika jer mutirani gen za 50 posto povećava šansu i za razvoj raka jajnika. Liječnica kaže da je početkom ovoga tjedna stigao i konačni patohistološki nalaz tkiva odstranjenih Angelininih dojki koji je pokazao da nije bilo zloćudnih stanica, što je dobra vijest.

“Samo četiri dana nakon mastektomije Angelinu sam našla u dobrom raspoloženju, s puno energije, a dva zida u njezinoj kući već su bila pokrivena svježim sinopsisima za njezine sljedeće filmske projekte. Dok je glumica govorila, sa svake strane virilo je po šest drenova pričvršćenih elastičnim pojasom za struk”, rekla je dr. Funk.

Ističe da su u prvoj operaciji Angelini dva tjedna prije mastektomije uzeto tkivo bradavice tehnikom koja se zove Nipple Delay, odnosno izrezani su mali diskovi tkiva koji uz bradavicu obuhvaćaju i ono ispod i oko bradavice kako bi se mogla obaviti patohistološka analiza, odnosno isključila ili potvrdila bolest na tkivu bradavice.

Dva dana poslije stigao je i nalaz koji je pokazao da je tkivo bradavice potpuno zdravo, što je značilo da će one ostati i nakon ugradnje implantata. Uslijedila je 16. veljače nova operacije koja je potrajala oko 8 sati. “Mastektomija je prošla glatko, a limfni čvorovi nisu uklonjeni”, kaže dr. Funk. Vraćene su joj i bradavice te ugrađeni privremeni implantati.

Oporavak ide dobro

“Rez se radio ispod dojki”, kaže dr. Funk. “Nakon mastektomije pomagao nam je plastični kirurg dr. Jay Orringer u prvoj fazi rekonstrukcije, odnosno stavljanja implantata - ekspandera. Ekspander se stavlja iza prsnog mišića i polako se u njega upumpava fiziološka otopina. Već idući dan nakon operacije Angelina je dobila prve injekcije fiziološke otopine za širenje kože, što je priprema za konačnu rekonstrukciju. Postupak je trajao nešto više od dva mjeseca dok se nije postigao željeni volumen.

Konačna operacija uslijedila je 27. travnja i ugrađeni su joj trajni implantati”, kaže dr. Funk, uvjerena da se Angelina odlično oporavlja.

Ovaj postupak nije rješenje za svakoga, mnoge žene ne bi ga mogle podnijeti!

Dr. Funk dodaje da Angelinin potez ne mora biti dobar izbor za neku drugu ženu jer svaki je takav slučaj ipak drukčiji. “Kirurgija ne mora nužno biti pravi izbor za svakoga jer postoje i druge mogućnosti. To je naglasila i sama Angelina u svom pismu javnosti jer naprosto tako opsežne zahvate - čak tri operacije - neke žene ne bi mogle podnijeti”, ističe dr. Funk.

Za one koji to ne znaju objasnila je što se može iščitati iz nalaza genetičkog testiranja te da su ti podaci vrlo važni u odluci o preventivnom uklanjanju dojki. Naglašava također da se odluka o testiranju u velikoj mjeri temelji na obiteljskoj anamnezi, odnosno činjenici da je majka, baka, teta... oboljela od raka dojke u ranijoj životnoj dobi. Upravo to je bilo bitno i u slučaju Angeline Jolie. Naime, njezina je majka oboljela od raka dojke i umrla u 56. godini od raka jajnika. Baki je također dijagnosticiran rak jajnika.

“Žene s mutacijom na genima treba posebno pratiti te raditi krvne testove za provjeru CA -125 markera. Odluči li se žena na obostranu mastektomiju, postoji još pitanja koja traže odgovore”, kaže dr. Funk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 06:06