STOLJETNA TAJNA

OTKRIVEN MISTERIJ PLOVEĆEG KAMENJA U DOLINI SMRTI Snaga koja ih gura nisu ni izvanzemaljci ni magnetizam

 Wikipedia

Na ispucaloj površini isušenog jezera Racetrack Playa u kalifornijskoj Dolini smrti kamenje se pustinjom kreće samo od sebe.

U tom nacionalnom parku kamenje teško i do 300 kilograma ostavlja trag u pijesku, obilježavajući dosad neobjašnjiva kretanja. Neki od tragova su gotovo 200 metara dugi.

Magična sila iza plovećeg kamenja već je desetljećima misterij koji znanstvenici pokušavaju odgonetnuti. Ipak, NASA-in geolog vjeruje da je napokon pronašao odgovor.

Znanstvenik Ralph Lorenz tako vjeruje da kamenje tijekom zime bude obloženo tankim slojem leda, površina postane blatna i te kamenje pogurnuto jakim vjetrovima tako lako 'pluta' u blatu i na njemu ostavlja trag.

Do danas, niti jedan znanstvenik nije uspio zabilježiti kretanje kamenja, a vjeruje se da nitko nikada kretanje nije ni vidio.

Unatoč objašnjenju Ralpha Lorenza posjetitelji i dalje vole neobična objašnjenja. Tako je dosad snaga koja gura kamenje bila magnetizam, izvanzemaljci i misteriozna energetska polja...

Prošlog je mjeseca Los Angeles Times izvijestio kako je nekoliko kamenja nestalo.

- Ljudi uzimaju kamenje. Očito ne razumiju da izvan Doline smrti nemaju nikakvu vrijednost - kazao je glasnogovornik Terry Baldino.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 02:13