PRIČA O ANTONU KIKAŠU

Sedlar snima film o slavnom šverceru oružja za Hrvate

Riječ je o dokumentarno-igranom filmu u kojem će emigranta Kikaša igrati Andrej Dojkić, dok će Armand Assante glumiti glavnog dilera oružja
 Goran Mehkek/CROPIX

Prije 23 godine hrvatski emigrant Anton Kikaš Boeingom 737 Uganda Airlinesa, prepunim oružja za hrvatske snage, prisilno je sletio na zagrebački aerodrom na Plesu gdje ga je uhitila JNA. Danas ta priča novim generacijama zvuči poput zapleta nekog američkog akcijskog filma, no događaji iz kolovoza 1991. uskoro će dobiti svoj filmski epilog.

Hrvatski redatelj Jakov Sedlar, autor “Gospe” i “Četveroreda”, koji je posljednjih godina najviše orijentiran na dokumentarce, za tri tjedna počinje sa snimanjem filma o hrvatskom domoljubu i građevinskom poduzetniku Antonu Kikašu, čovjeku s kojim ga veže tridesetak godina dugo prijateljstvo i kumstvo.

I sam Kikaš u filmu

- Bit će to igrano-dokumentarni film u trajanju od sat i pol. Dokumentarni dio, koji čini oko četrdeset posto filma, već smo snimili. Projekt već dugo pripremamo, a nastao je u suradnji sa samim Kikašem koji će se, naravno, također pojaviti u filmu, kao i svi drugi relevantni sudionici tog događaja, poput pilota aviona i agenta KOS-a Mustafe Čandića. U igranom dijelu, s kojim krećemo za tri tjedna, Kikaša će glumiti Andrej Dojkić, a Armand Assante glavnog dilera oružja - objašnjava Sedlar.

Film će se pozabaviti upravo događajem iz 31. kolovoza 1991. Avion s 18 tona pješačkog i protuoklopnog naoružanja, namijenjenog Zboru narodne garde RH, trebao je sletjeti u Ljubljanu.

Prisilno slijetanje

Međutim, zrakoplov, u kojem je bio i Kikaš, presreli su lovački zrakoplovi JNA. Prisilili su ga da slete na Pleso. Avion je na kraju završio u Batajnici, a Kikaš u beogradskom zatvoru, da bi poslije bio razmijenjen u Sarajevu s grupom uhićenih oficira JNA i generalom Milanom Aksentijevićem.

Čak i dvadesetak godina poslije vode se rasprave oko tog događaja, kao i oko gotovo svega što se u tom razdoblju događalo. Za jedne je Kikašev podvig bio herojski čin, a za druge nepromišljeni potez jer smatraju da je doprema ilegalnog oružja naštetila Hrvatskoj jer je rat tek počinjao, još se čekalo međunarodno priznanje, a Hrvatskom su još vladale savezne vlasti Jugoslavije.

‘Osoba čista srca’

- Ta priča bez sumnje zaslužuje biti ispričana. Kikaš je istinski heroj, pravi čovjek, osoba čista srca, koji nije ništa tražio niti dobio za to što je učinio. To je jedno od najljepših djela hrvatske dijaspore i simbol onoga što su Hrvati vani učinili za svoju domovinu - smatra Jakov Sedlar.

Scenarij filma o Kikašu nedavno je “zgotovio” Hrvoje Hitrec, Sedlar će, naravno, biti redatelj, a producenti su strane producentske kuće Cromarc Toronto i Vision Film Chicago. Pomoć HAVC-a Sedlar nije tražio, pretpostavio je, kaže, da će to biti “uzaludna potrošnja papira” ako pošalje molbu.

- Teško mi je još reći koliki će biti budžet filma, to ćemo definirati sljedećih tjedana. Snimat ćemo u Zagrebu, New Yorku, Budimpešti i Beču, što će trajati oko tri tjedna. Vjerujem da će film biti gotov do Uskrsa.

Pregovori s Amerikom

Kako će se film raditi i na hrvatskom i na engleskom, osim kina u Hrvatskoj, imam već i druge pozive, poput onih iz Australije, pregovaramo s poznatom američkom TV mrežom PBS, a imamo i dogovor s Jewish Life Television iz Los Angelesa koja je već emitirala petnaestak mojih dokumentaraca - ističe redatelj Jakov Sedlar.

Iako je do prve klape ostalo vrlo malo, Jakov Sedlar nije otkrio druga glumačka imena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 14:46