KAKO SE PODNOSE?

3, 2, 1 - KUHAJ Iza kulisa showa s dva bucmasta i neozbiljna kuhara

Tomislav Gretić, kuhar s iskustvom u svjetskim hotelima, te chef koji je posluživao Clintona, Stinga, Jaggera, u RTL-ovu showu od ove godine surađuje s Tomislavom Špičekom, majstorom kuhinje zagrebačkih uglednih restorana. Provjerili smo kako se zapravo njih dvojica i Željka Klemenčić podnose

Tomislav Gretić prva iskustva nakon završetka zagrebačke Ugostiteljske škole bilježi kao pomoćni kuhar u Yacht Club and Marina na Cresu. Karijera ga dalje vodi u hotel Lagunu u Zagrebu, a posebno iskustvo bilo mu je sudjelovanje na svečanom otvorenju hotela Sheraton Warshaw u Poljskoj.

Radio je u Sheraton Dubaiju, u Dolder Grand hotelu u Zürichu, gdje je kuhao i za poznate svjetske zvijezde poput Billa Clintona, Stinga, grupe U2, Rolling Stonese... Nakon pozicije glavnog chefa u egipatskom hotelu Stella di Mare, odlučuje se za povratak u zemlju i nastavak karijere u Dubrovniku, u hotelu Dubrovnik Palace, gdje je proveo tri godine. Od 2007. godine do nedavno Tomislav Gretić bio je glavni chef luksuznog hotela Monte Mulini u Rovinju, a bio je i njegov resident manager.

Hotel Esplanade

Prema kandidatima showa Gretić nije previše strog, no svoje mišljenje uvijek iskaže na osobit način, pa se gledatelji nerijetko mogu nasmijati njegovim grimasama kada kuša hranu, kao i spontanim dosjetkama.

Tomislav Špiček svoju je ljubav prema tradicionalnom kulinarstvu i gastronomiji usavršavao u zagrebačkom hotelu Esplanade te je pet godina bio chef kuhinje uglednoga zagrebačkog restorana Baltazar, a 2004. proglašen je Kuharom godine u izboru revije za vino, gastronomiju i turizam Svijet u čaši. Špiček je izdao i knjigu “Moja zima” sa svojim najdražim receptima, iz koje se jasno vidi zašto je stekao nacionalnu popularnost.

- Tradicija mi je itekako bitna i zato mi je drago što se na njoj temelji naš show. Rijetke su emisije u kojima se ta baština čuva. Uz to, bitno je i da jelo lijepo izgleda, a to ovisi i o tome u kakvom se stilu servira. Ali, okus je ipak najvažniji. Ja sam pravedan, ali i strog ako vidim da se nešto ne radi kako treba - kaže Špiček.

Željka Klemenčić, izdavačica i glavna urednica časopisa Mrvica, bila je i prva urednica mjesečnika Dobra hrana Jutarnjeg lista. Njezina Mrvica multimedijalni je magazin za ljude poput nje, kojima se cijela životna filozofija vrti oko prirodne, jednostavne i slasne hrane.

Željkine navike

Željki je kulinarska tradicija iznimno važna i smatra da su zdravi kulinarski temelji ključna stvar za razvoj i napredak kulinarstva. Urednica Mrvice voli se družiti za stolom, razgovarati o hrani, finim prirodnim vinima, kuhati, jesti, grickati i pijuckati...

Željka preferira zdravu hranu i sezonske namirnice, a uvijek je veseli kada svoje znanje i entuzijazam može prenijeti na druge ljude.

Koliko kilograma viška imaju članovi žirija RTL-ova showa, Tomislav Gretić i Tomislav Špiček, pitaju se mnogi gledatelji dok na televiziji zavidno gledaju dva vrsna kuhara kako isprobavaju specijalitete što su im ih pripremili natjecatelji kulinarskog showa “3, 2, 1 - kuhaj”.

Pisma žena

Za savršenu liniju Željke Klemenčić zaslužna je genetika, ne bi inače mogla ostati vitka kraj svih tih poslastica, pretpostavljaju drugi. I - griješe.

Jer, ono što savršeno izgleda na tanjurima ispred kamera spravlja se tijekom cjelodnevnog snimanja, pa kad se delicije napokon serviraju nerijetko padne noć. Stoga spas za gladne članove žirija showa stiže u vidu ručka što ga donosi dostava, a na koji nitko nema primjedbi.

- Kakve primjedbe? Sve se smaže i potom se nastavlja s poslom. Naravno, ne bude uvijek tako. Koji put ručak ostane nepojeden, jer tog dana zahvaljujući tempu snimanja žiri već isproba mnoge specijalitete, pa više nisu gladni. A kako su Gretić i Špiček izvrsni kuhari koji vole svoj posao, ponekad ne mogu odoljeti, pa u drugoj kuhinji pripreme neki od svojih specijaliteta, u čemu im zna pomagati Raul Lajtman, chef koji je gostovao u prošloj sezoni, a sada se brine za nabavu namirnica. Evo, zadnji put je u toj kuhinji Gretić ‘čarobirao’, dok se Špiček odmarao čitajući pisma svojih obožavatelja koji mu najčešće šalju recepte ili pak hvale Špičekove recepte - otkriva ekipa koja iza kamera radi show “3, 2, 1 - kuhaj”.

Tročlani žiri u stankama snimanja uglavnom se odmara. Nerijetko izađu izvan studija, porazgovaraju s kandidatima, popiju kavu...

Ispod pregače

- Gretić voli popričati i s kamermanima, nije rijetkost vidjeti ga kako u stankama emisije stoji iza kamere i sam nešto pokušava snimiti - pričaju članovi ekipe popularnog showa koji su prije desetak dana dugo tražili nestale kuhare koji su trebali nastaviti s ocijenjivanjem jela što su ih skuhali kandidati.

- Kad smo već pomislili da su dečki nešto krivo shvatili, da su otišli doma misleći kako se snimanje tog dana više neće nastaviti, pronašli smo i Gretića i Špičeka. Bili su svatko u svojoj sobi. Naime, dok smo ih mi tražili, oni su odlučili nakratko ubiti oko i malo odspavati prije nastavka posla. Blaženo su spavali, ni ne sanjajući kako traje potraga za njima - odaju nam s RTL-a.

Od televizijskih ljudi doznali smo i zbog čega Špiček na snimanjima nosi pregaču, odnosno, kako bi on to rekao - šircl.

- Nije to zato da se ne bi uprljao u kuhinji. Ne! On pregaču nosi da bi ispod nje sakrio mobitel. A on mu zvoni kako bi ga podsjetio da mora uzeti lijek. Osim toga, pregača oko struka dobro mu dođe kako bi malo odmorio ruke i stavio ih u pregaču. Međutim, to nije sve. Njegova pregača krije mnoge tajne, u njoj povremeno čuva iznenađenja za kandidate, pa je tako u jednoj emisiji u svoj šircl pospremio majice koje je poslije podijelio kandidatima - govore RTL-ovci.

Pjesma u kuhinji

Za razliku od Špičeka, Gretić tijekom stanki na snimanjima voli načas sjesti na klupicu. Na njoj sjedi i odmara noge dok kandidati kuhaju. Jednom je sjeo i usred snimanja, pa je neplanirano završio u emisiji.

- Srećom, tu je Špiček koji se brine da tih neplaniranih kadrova s Gretićem koji sjedi na klupici bude što manje. Njegova briga sastoji se u tome da Gretiću povremeno mazne njegovu klupicu - priča ekipa koja snima show čiji se članovi žirija uvijek trude da i oni budu oku ugodni i reprezentativni na televiziji.

- Za kraj, i Željka i oba Tomislava ne libe se u pojedinim emisijama međusobno nazdraviti Špičekovim čuvenim lijekom. U tim prilikama kucnu čašama i popiju malo vina kako bi lakše pojeli jela kandidata koja nisu najbolje uspjela. Općenito gledajući, Gretić je u kuhinji ozbiljan, a Špiček rado zapjeva s kandidatima. Upravo ga je zato u jednoj epizodi (kada je donio kandidatu Tomislavu gitaru da im nešto zasvira) Gretić piknuo vilicom i oteo mu gitaru.

Trio fantastico

Ali, njih dvojica se unatoč tome jako simpatiziraju, pa je tako Gretić Špičeka usred snimanja znao i izmasirati. Željka je tampon-zona i balans između njih dvojice. Ona je glas razuma u situacijama kada je jedan Tomislav pretjerano veseo, a drugi strog i želi samo raditi - otkrivaju RTL-ovci što se sve zbiva iza kulisa popularnog showa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 18:59