BIVŠI ŠEF MMF-A NA FILMU

Depardieu: 'Pristao sam igrati Strauss-Kahna jer mi je jako odbojan'. Njegovu suprugu glumit će I. Adjani

Dok se odvjetnici u New Yorku pripremaju za suđenje Dominiqueu Strauss-Kahnu, redatelj Abel Ferrara (“Bad Lieutenant”, “Kralj New Yorka”) priprema film o osramoćenom bivšem šefu MMF-a, koji je propao nakon što je u njujorškom Sofitelu pokušao silovati sobaricu Nafissatou Diallo.

Teško da bi se moglo zamisliti pogodnijeg autora za priču o jednom od najvećih skandala koje smo doživjeli, Ferrara obožava propale ljude, korupciju, niske strasti koje prže sve pred sobom.

Zasad, čini se, nema ni scenarija ni radnog naslova , ali pri kraju su, lokacije su pregledane i uskoro počinju snimanja u New Yorku, Washingtonu u i Parizu.

Uspješan i omiljen političar, izgledni predsjednički kandidat, šef supermoćne financijske institucije, suprug francuske novinarske zvijezde Anne Sinclair, danas je parija, čovjek od kojega svi bježe, a otkrilo se i da je plaćao prostitutke i sudjelovao u orgijama. Supruga ga je napustila. U filmu bi njezin lik trebala tumačiti Isabelle Adjani koja je nedavno najavila da se u filmu neće okolišati i kako će prikazati i najspornije momente.

“Bit će to prikaz intime jednog para zahvaćenog teškom mukom”, kazala je Adjani za Journal du Dimanche. “Bit će uzbudljivo jer redatelj nije Francuz i neće se ustručavati od zadiranja upravo tamo gdje najviše boli. S njime na čelu, nema opasnosti od političke korektnosti”, kazala je.

Strauss-Kahna glumi Gerard Depardieu . Rekao je da je ulogu objeručke prihvatio jer “ne voli tog arogantnog, odbojnog čovjeka”, što za Depardieua znači da će ga bolje odglumiti. Za Francusku, koja još pokušava shvatiti što se dogodilo s njezinim najpopularnijim političarom, čovjekom kojega je većina građana silno željela za svoga vođu, film će biti velika stvar. O tom je skandalu napisana knjiga (u Edinburghu prikazana i jedna kazališna predstava) koja ispituje odnos Anne Sinclair i Strauss-Kahna, a stigao je i roman “Chaos Brűlant” Stéphane Zagdanski, koji pripovijeda o događajima u New Yorku preko pacijenata psihijatrijskog centra. Linda Fairstein, bivša šefica policijskog odjela za seksualne delikte na Manhattanu, potpisuje triler “Night Watch”, još jedno djelo u nizu koje je inspirirao ovaj slučaj. Sanja Simić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:49