A PORIN ZA ŽIVOTNO DJELO IDE...

Despot, Dujmić i Stanić dobitnici su prestižne nagrade

Kad su mi javili da će mi početkom svibnja u Rijeci na dodjeli diskografskih nagrada uručiti Porin za životno djelo, osjećao sam se kao da sam dobio diplomu na fakultetu.

Kad te nakon toliko godina prizna, prepozna i nagradi i glazbena struka, to nije mala stvar - ganuto kaže Rajko Dujmić, koji je uz Stjepana Jimmyja Stanića i Veljka Despota ovogodišnji dobitnik Porina za životno djelo.

Porin čist kao suza

Naravno, ne treba posebno objašnjavati zašto je Dujmić, za prijatelje Lima, dobitnik te nagrade. Možemo se samo zapitati zbog čega naš jedini eurovizijski pobjednik i čovjek koji je skladao gotovo 2000 pjesama, Porin nije dobio i ranije. Dujmić se time ne zamara. Kako kaže, Porin koji će dobiti za mjesec i pol bit će mu samo znak da je počela utrka za novi Porin za životno djelo.

- Barem još jedan takav Porin moram donijeti doma - u šali kaže Dujmić, čiju je nagradu Siniša Škarica, dugogodišnji kroničar Porina, opisao Porinom čistim poput suze, ali i jako dalekim od spomenika i velikih riječi kojih se Lima oduvijek klonio.

“Na estradnoj vjetrometini izložen varljivoj ljubavi publike te stranputicama i brzacima, kroz koje se prolazi u potrazi za umjetničkim gralom, ostao je uspravan, na onoj svjetlijoj, sunčanoj strani”, zapisao je Škarica za drugog ovogodišnjeg dobitnika Porina za životno djelo - Stjepana Jimmyja Stanića. Glazbenik koji je debitantsku ploču “Cowboy Jimmy” snimio davne 1955., i to sasvim slučajno kao član Vokalnog ansambla Nikice Kalogjere, otada do danas neumorno jaše na muzičkim valovima. Jimmy, čija je karijera s jedne strane omeđena evergrinima poput “Zamagljenog prozora”, “Prolazi sve” i “Jutro će promijeniti sve”, a s druge dosjetkama kao što su “Bio sam konjušar cara”, “Moja kobila Suzy”, “Dimnjačar”... ne skriva da jedva čeka da svoj Porin dobije u ruke.

‘Da ga svi odmah vide’

- Stavit ću ga doma na vitrinu, iznad televizora, da ga svi koji mi dođu u goste odmah vide - ponosno kaže Jimmy Stanić.

Veljko Despot, treći ovogodišnji dobitnik za životno djelo, nije skladao glazbu, niti je javno nastupao kao pjevač, ali je cijeli život živio za glazbu. Jedan je od osnivača Porina, ali to je samo jedna u nizu “sitnica” koje čine biografiju tog urednika i producenta diskografskih izdanja, vlasnika i direktora izdavačke diskografske tvrtke, novinara... Despot je kao urednik sudjelovao u snimanju londonskih albuma Bijelog dugmeta, bio domaćin mnogim svjetskim zvijezdama u promotivnim posjetima ovdašnjim koncertnim dvoranama.

Pripada samo njemu

Polovicom 70-ih prvi je na ove prostore donio glazbene videospotove i počeo ih predstavljati u televizijskim programima, inaugurirajući do tada nepoznatu formu glazbenog videospota prvo na Televiziji Zagreb, a zatim i na Jugoslavenskoj radioteleviziji. Isto je učinio potkraj 80-ih prvim reklamnim oglašavanjem diskografskih izdanja na televiziji...

Posljednjih 20-ak godina bavi se savjetodavnom djelatnosti u glazbenoj branši, kako za inozemstvo tako i ovdje. Mnogi su Porini u dosadašnjih 20 godina pripali izdanjima koja je potpisao upravo Despot. Ovaj “životni” konačno pripada samo njemu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:02