FITNESS GURU

FANI OTKRIVA TAJNU SVOG ISKLESANOG TIJELA 'Našla sam savršenu formulu! Prehrana? Doručkujem za tri osobe! Evo što je ključna stvar...'

Sportska novinarka, zaljubljenica u vježbanje, pokazala je zavidnu formu i snagu radeći s Bornom Butijerom iz projekta Aktivna Hrvatska

Ljetni mjeseci većini su sinonim za odmor i oporavak od radne svakodnevice nakon što su posljednjih mjeseci tesali svoj beachbody, a valja imati na umu da je i u tim mjesecima važno biti na neki način aktivan. Baš poput 35-godišnje novinarke Fani Stipković koja je velika zaljubljenica u sport i vježbanje.

- Ljetujem doma, u Veloj Luci. Uglavnom se penjem dva puta dnevno na Velu Spilju ili nekoliko puta tjedno na naše brdo Hum. Uz to plivam i vježbam ponekad u dvorištu - otkrila nam je Fani kojoj je vježbanje stil života, stoga bi joj mnogi, posebice na plaži, pozavidjeli na definiranom tijelu.

- Ne primjećujem ljude na plaži jer se uglavnom kupam po zapuštenim velolučkim plažama koje je teško naći. Nisam ljubitelj plaža ni mjesta gdje je puno ljudi - priznaje Fani koju na vježbanje ne potiču isključivo estetski razlozi.

Ne vježba samo ludo prije ljeta nego jednako cijelu godinu, bez stajanja. Vježbanje je balansira i potiče pa se osjeća zdravije i sretnije, a to joj mijenja život na bolje.

CROPIX

Kombinacija

- Vježbam šest puta tjedno, a jedan dan ostavim za odmor koji je jako važan kako bi se mišići odmorili, ojačali te kako bi se obnovila energija. Najviše volim trenirati CrossFit, visoko intenzivno funkcionalne treninge za razvoj snage i kondicije, no kombiniram ga također i s fitnessom, pilatesom, yogom, boksom i HIIT treninzima. Upravo sam kombinacijom svega našla savršenu formulu za duh i tijelo te zato pripremam svoj program vježbanja koji ću izbaciti na jesen kako bih mogla podijeliti ono što meni najviše koristi i s drugima - najavila je atraktivna Fani koja je vježbala s kineziologom Bornom Butijerom iz projekta Aktivna Hrvatska.

Projekt Aktivna Hrvatska od početka godine aktivira građane diljem zemlje, a treninzi na otvorenom posebno su atraktivni i zanimljivi građanima. Idući trening na otvorenom održat će se 22. kolovoza u Šibeniku na Trgu Republike Hrvatske uz trenericu Asju Petersen, a 8. rujna na splitskim Prokurativama građani mogu vježbati uz tim Kineziološkog fakulteta.

Fani Stipković se pak svakodnevno aktivira u madridskom parku Retiro.

- Smatram da je vježbanje najbolji i najdostupniji način poboljšanja kvalitete života svakog pojedinca i zato podržavam projekt Aktivna Hrvatska koji budi i širi tu svijest u Hrvatskoj, a i izvan Hrvatske te se izuzetno veselim što će taj naš projekt uskoro zaživjeti i u Španjolskoj - rekla je i dodala da je za fit figuru uz vježbanje zaslužna i zdrava prehrana.

Slušanje tijela

- Jedem zdravo i jedem svaka dva sata. Doručkujem za tri osobe, a navečer jedem malo, tako sam naučila tijelo. No nikada se ne prisiljavam na nešto niti se odričem ičega. Slušam tijelo i dajem mu što traži, a to je uvijek dosta voća, povrća i zdravih stvari. Odrasla sam na takvoj kuhinji, doma to uzgajamo u vrtu i na vikendici tako da ništa nisam posebno promijenila. Ne jedem meso, laktozu, izbjegavam gluten, kavu i alkohol jer su to stvari koje mi teže padaju, no ničega se ne držim opsjednuto. Uz to, ključ je piti puno vode, barem tri litre dnevno - objasnila je Fani.

Želite li mišiće poput njezinih preporučuje i aktivnosti kao što su plivanje, večernja intenzivnija šetnja ili trčanje uz more i to svakodnevno.

- Ovim tipovima treninga zadržavamo dobru formu tijekom ljeta - protumačila je Fani - Međutim, važno je naglasiti da moramo voditi brigu i o mišićnom i lokomotornom sustavu koji unapređujemo i održavamo vježbama jakosti i snage. Najčešće zablude o treningu jakosti i snage su te da se isključivo mora provoditi u teretani s utezima i opterećenjem, međutim to nije točno.

Naše tijelo sa svojom masom je samo po sebi opterećenje te nam zasigurno može pomoći u razvijanju ovih važnih sposobnosti. Manipulacije težinom vlastitog tijela u čitavom spektru vježbi koje možemo izvoditi na otvorenom i primjenjivati ih svakodnevno su jako dobar "alat" kako i u ljetnim mjesecima ostati fit i ne zapustiti se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 00:08