PRAVA LJUBAV

DRAŽEN ILINČIĆ O VJENČANJU 'Brak je za heteroseksualne parove, a mi homoseksualci imamo svoju vrstu zajednice'

Dražen Ilinčić s HTV-a ozakonit će vezu sa 17 godina mlađim partnerom. Vjenčat će se 27. lipnja u Zagrebu i bit će to prvo javno sklapanje istospolnog partnerstva
 Cropix

Deset mjeseci od stupanja na snagu Zakona o životnom partnerstvu, koji je dopustio vjenčanja i upis životnih zajednica istospolnim parovima, prva poznata osoba u Hrvatskoj odlučila je javno obznaniti svoje vjenčanje: HTV-ov novinar Dražen Ilinčić najavio je da će sklopiti životno partnerstvo sa svojim dugogodišnjim dečkom Alenom Kovačem 27. lipnja u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu.

Ilinčić je bio prva poznata osoba koja je javno priznala i otvoreno pričala o svojoj homoseksualnoj orijentaciji, a sada će postati i prvo “lice” koje će dopustiti fotografiranje na sklapanju životnog partnerstva te postati simbol liberalizacije prava homoseksualaca u Hrvatskoj.

Veza puna podrške

Ilinčićeva odluka da i kod matičara upiše svoju šest godina dugu vezu nije bila motivirana željom da javnosti uputi određenu poruku i potakne ga da se još više liberalizira. Bila je to, kako objašnjava, prvenstveno intimna odluka, želja da njegov 17 godina mlađi partner i on okrune vezu punu uzajamnog razumijevanja, prihvaćanja i podrške.

- Možda je u pitanju semantika, ali mi sklapamo životno partnerstvo, a ne brak. To je za mene razlika. Brak je za heteroseksualne parove, sa svim svojim manama i vrlinama, a mi homoseksualci imamo svoju vrstu zajednice koja nam je sada dopuštena - objašnjava Ilinčić koji tako dijeli dio stavova koje su nedavno javno iznijeli talijanski dizajnerski dvojac Dolce&Gabbana, a to je tradicionalno viđenje braka kao zajednice heteroseksualnih parova. I koji su zbog toga od dijela homoseksualne zajednice orkestrirano iznapadani.

A Ilinčić, objašnjava, u svemu podržava pravo na različito mišljenje, pa tako i u tome. A ionako smatra da životno partnerstvo daleko bolje zvuči, posebno kada ga, kao on, želite sklopiti sa srodnom dušom.

Party u stanu

- Alen je zapravo došao na tu ideju. Prvi plan je bio da to učinimo oko Uskrsa, no tada sam imao previše posla, pa smo se odlučili učiniti to na ljeto. Naša iskustva dosad su stvarno odlična. Otišli smo na općinu Črnomerec početkom mjeseca, jedino mjesto u Zagrebu na kojem se možete prijaviti za sklapanje životnog partnerstva. Nismo znali što možemo očekivati ni što nam sve treba, no dovoljne su vam samo osobne iskaznice zahvaljujući kompjutorizaciji. Nakon svega sjeli smo na kavu i osjećali se baš zaneseno - priča Ilinčić vidno sretan zbog njihove odluke. Nakon Starogradske vijećnice u planu im je party uz catering u zajedničkom stanu s bliskim ljudima, bez puno pompe.

- Svi su dosad odlično reagirali na našu odluku. A hoće li biti loših reakcija? Nikad nisam razmišljao negativno niti se opterećivao time. Možda nam netko dođe s transparentom pred vijećnicu, ali što sad ... - odgovara Ilinčić.

Životno partnerstvo dosad je u Hrvatskoj sklopilo 70 parova - 40 muških i 30 ženskih, a registriran je i prvi razvod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 17:12