FLERT GLUME I GLAZBE

Egzodus hrvatskih glumaca u pjevačke i sviračke vode: Predvode ih Goran Bogdan, Danilo Šerbeđija i Ivana Roščić

Izleti glumaca u glazbene vode u svijetu su uobičajena pojava. Primjerice Hugh Laurie, poznatiji kao Dr. House, vrlo je uspješan glazbenik, kao i Jared Leto koji je 1998. s bratom osnovao iznimno uspješan bend 30 Seconds to Mars. Woody Allen pasionirani je klarinetist i svakog ponedjeljka nastupa s New Orleans Jazz Bandom u Hotelu Carlyle u New Yorku.

Satovi pjevanja

Naš najpoznatiji glumac s hollywoodskom karijerom Rade Šerbedžija odavna koketira s glazbom, održava koncerte i snima albume. Njegov sin redatelj Danilo Šerbedžija svira gitaru u post-rock bendu Luni Megumi, koji čine također pripadnici glumačkog svijeta. Tako se za basom našao glumac Goran Bogdan, za mikrofonom Ivana Roščić, a na bubnjevima Jadran Puharić. U kazalištu Kerempuh, nakon predstave “O medvjedima i ljudima” u kojoj su se okušali u svirci glumci Hrvoje Kečkeš, Mario Mirković, Ivan Đuričić i Luka Petrušić, nastavili su svirati i osnovali bend Chishche Lishche. Goran Navojec odavno je vokal i saksofonist u grupi Karne. Rakan Rushaidat svojevremeno je također imao bend Spori loris. Glavni negativac serije “Larin izbor” Filip Juričić zaljubio se u pjevanje, a s ekipom iza kamere na setu serije počeo razgovarati o vlastitom bendu.

- Krenuo sam na satove pjevanja. Upoznao sam jednu prekrasnu profesoricu kad sam radio crtić ‘Lorax’. Dogovaram nešto sa snimateljem sa seta ‘Larina izbora’ koji ima rock bend i piše fantastične tekstove. Postoji mogućnost da ću s njima zapjevati. On se sprda da će iskoristiti moju popularnost i onda me otjerati, ali kako sam ja osrednji pjevač, pristajem na to - ispričao je Filip Juričić. Vokal u bendu Luni megumi je Ivana Roščić, a upravo ona je bila i glavni pokretač cijele te glumačko-glazbene priče.

Glazba je užitak

- Flert između glume i glazbe je vrlo česta pojava. Grupa Luni Megumi još nije napunila dvije godine i dosad smo odsvirali par koncerata, a čeka nas uskoro i jedan zagrebački. Album je također u pripremi, bez obzira na našu zauzetost uspijevamo se nalaziti jednom, dvaput, pa čak i triput tjedno jer glazba je čisti užitak, pa zašto si ga uskraćivati - napomenula je Ivana Roščić.

Njezin kolega iz benda Goran Bogdan otišao je i korak dalje, pa već deset godina zaredom u rodnom Širokom Brijegu organizira West Herzegovina Fest, na kojem je, uz druge mlade bendove, kao i one puno poznatije, nastupio i Luni megumi.

- Whf je mjesto gdje se godišnje okuplja velik broj glazbenika. Sve je obojano rock’n’rollom. Nemoguće je da prođe, a da se malko tog rocka ne zalijepi za svakoga. Kada se nađemo na probi, Ivana, Dane, Jadran i ja punimo baterije jedni drugim - kaže Bogdan.

Idealan omjer glume i glazbe našli su članovi grupe Chishche Lishche koji uskoro sa svirkom kreću i u sklopu Noćne scene u Kerempuhu.

- Na okupu smo nešto više od dvije godine. Počeli smo svirati u predstavi ‘O medvjedima i ljudima’ Saše Anočića.

Svi smo se prihvatili nekog instrumenta, a mene je zapala bas gitara. Već smo nastupali u Brasilu, Retru, Pepermintu, VIP-u, a uskoro kreću i novi koncerti. Naime, 30. studenoga ćemo nastupiti na Noćnoj sceni u Kerempuhu, gdje će nam se pridružiti i Maja Posavec - najavio je Hrvoje Kečkeš.

U svakom slučaju, glazbenici su očito puno otvoreniji za ulazak glumaca na njihov teritorij jer kad se svojevremeno Severina okušala na daskama koje život znače, naišla je na glasno neodobravanje hrvatskih glumica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:29