STRAVIČNI DETALJI

EKSPLOZIVNA PRIČA KĆERI SHIRLEY MACLAINE 'Kad sam gubila nevinost, mama je stajala ispred sobe i vikala: Svi smo uz tebe, dušo’

Sachi Parker u knjizi optužuje svoju majku Shirley za odbacivanje i tvrdi da ju je ona, kad su joj bile samo dvije godine, poslala ocu u Japan

Debra Winger strašno se namučila s infantilnom, egocentričnom, dominantnom majkom koju u filmu “Vrijeme nježnosti” igra Shirley MacLaine.

A njezina uloga majke se toliko urezala u svijest publike da su producenti samo zbog MacLaine i njezina partnera u filmu, ostarjelog astronauta Jacka Nicholsona koji ne igra ništa bolju osobu, odlučili napraviti film samo o njima.

Jadna Debra u prvom filmu umre od raka, a u drugom, nazvanom “Večernja zvijezda”, Shirley briljira.

Holivudska legenda ulogu majke iz pakla dobila je i u novijem blockbusteru, britanskoj seriji “Downton Abbey”.

Šokantna ispovijest

A u četvrtak je stvarna njezina kći, Sachi Parker, objavila šokantnu autobiografsku knjigu u kojoj tvrdi da je prava Shirley MacLaine u životu bila puno mračnija i toksičnija od svih svojih filmskih majčinskih inkarnacija.

Knjigu je nazvala “Lucky Me”, s podnaslovom “Kako sam živjela sa i bez moje majke - Shirley MacLaine”. Sachi majku najviše optužuje za odbacivanje, tvrdi da je gotovo nikad nije viđala. Kad je imala samo dvije godine, MacLaine ju je otpravila ocu, producentu Steveu Parkeru u Japan, i otada ju je viđala samo nekoliko tjedana godišnje.

Shirley MacLaine odbacila je gotovo sve navode iz knjige, ocijenila je kao fikciju i Daily Newsu rekla: “Za mene kao majku i osobu koja drži do istine ovo je bolan trenutak. Šokirana sam i srce mi je slomljeno što moja kći o meni govori takve stvari, pogotovo zato što je to sve izmišljeno. Žao mi je zbog tako nečasnog, oportunističkog pokušaja moje kćeri kojoj sam uvijek željela sve najbolje. Ja sam o njoj u svojim autobiografijama uvijek pisala istinito i s puno ljubavi.”

Nakon te izjave knjiga Sachi Parker još je malo i dobila na vjerodostojnosti. Shirley MacLaine nikad nije imala osobit PR. Pionirka svih mogućih new age moda, oduševljena ali površna i slabo informirana promotorica teorija o izvanzemaljcima, globalnim urotama, reinkarnaciji i cijelom nizu izmiješanih tema, talentirana glumica i uvrnuti celebrity, Shirley MacLaine nikad nije uspijevala napraviti osobito dobro ni za sebe ni za stavove i teme koje je zastupala.

A i voljela se hvaliti svojim seksualnim apetitom.

Afere i ljubavnici

Prije dvije godine otkrila je da je njezin brak sa Sachinim ocem bila 30-godišnja otvorena veza u kojoj je ona nizala afere i ljubavnike jednako uspješno kao njezin mlađi brat Warren Beatty.

“Jednom sam spavala s tri muškarca, ali ne zajedno, nego u istom danu”, rekla je kod Oprah. “Posebno je napeto bilo s Robertom Mitchumom i Yvesom Montandom, a redovito sam padala na redatelje.”

Sachi Parker u knjizi pokazuje tko je ta vatrometna glumica bila kod kuće, koliko je zaista problematična, neobična i ipak fascinantna osoba ta Shirley MacLaine. Jedan od luđih detalja je iz 70-ih, kad je Sachi bila tinejdžerka, u prvoj “ozbiljnijoj” vezi.

Shirley je smatrala da je njezinoj kćeri vjerojatno vrijeme da izgubi nevinost pa je odlučila u tome sudjelovati prema svojoj viziji odgovornog roditeljstva.

Naredila je Sachi da odredi termin za svoj prvi seks, da paru seksualnih terapeuta, Phyllis i Eberhardu Kronhausenu, može reći kada da dođu u njihovu kuću u Malibu.

Phyllis je njezinoj majci rekla: “‘Bilo bi sjajno kada bi Sachi, u prvom susretu sa seksom, imala sve nas kao grupu podrške. Poslije bismo mogli razgovarati o tome i ocijeniti njezine osjećaje”.

Phillys i Eberhard nekoliko su dana bili u kući dok je Sachi pokušavala pobjeći iz mučne situacije.

Zaključala se u sobu

Kad je jadna ipak popustila i zaključala se u sobu sa svojim zbunjenim dečkom Bradom, Shirley i terapeuti cijelo su vrijeme stajali pred vratima dok je Shirley vikala: “Tu smo svi uz tebe, dušo.”

Ali najgore je tek slijedilo.

Prvo, mladi je par u svoje seksualno iskustvo morao ući bez ikakve zaštite, tako je naredila Shirley. Kad su, puni nelagode konačno izišli iz sobe u dnevni boravak, trojka ih je nasmiješeno čekala, a terapeut je pitao Sachi: “Onda, jesi li postigla vrhunac?” Sachi piše da se osjećala kao Mia Farrow u “Rosemarynoj bebi”. “Oboje smo zdušno kimali glavom, a oni su se lukavo smiješili. Mrzila sam ih.”

Sachi piše da su njezina iskustva s majkom, koja je tvrdila da je Sachin tata Steve Parker klon koji šalje novac njezinu pravom ocu u svemir, formirala njezin stil odgoja.

Sachi ima dvoje djece, sina od 16 i kći od 14 godina, i piše da ih je zasipala nježnošću, neprekidno bdjela nad njima i potpuno se fokusirala na svaku njihovu riječ, sve u strahu da bi mogla ponoviti greške svoje majke.

Sa 12 u internat

Kao mala, pokušavala je sve da je privuče u svoj život. Ali Shirley je uvijek birala odvojenost. Kći je zvala na ljetne praznike.

“Moji posjeti Los Angelesu počinjali su na aerodromu, mama bi pojurila prema meni, u velik zagrljaj. Čim bismo ušle u auto, viknula bi: ‘Idemo se zabavljati!’ Nekad bismo se sjurile u Piggly Wiggly jesti kekse ravno iz pekarnice. Samo bismo izišle. Keksi nisu bili besplatni, ali njoj su sve tolerirali, bila je celebrity i nije obraćala pažnju na takve stvari.”

Već sa 12 godina Sachi je otpravljena u internat, ali Shirley je odbila platiti joj koledž.

Danas su, tvrdi Sachi, ona i njezina majka u pristojnim i korektnim odnosima. Ne toliko zbog Shirley već zato što ju je Sachi “prihvatila takvu kakva jest.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:10