POLIMAC PREPORUČUJE

Film ‘Vještice‘ Roberta Zemeckisa pun je grotesknih slika i poprilično subverzivih poruka

Kad autor poput pokojnog Roalda Dahla napiše knjigu za djecu, očekujte da će u njoj biti na pretek bizarnosti
Anne Hathaway u filmu ”Vještice”
 Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Kad autor poput pokojnog Roalda Dahla napiše knjigu za djecu, očekujte da će u njoj biti na pretek bizarnosti, subverzivnosti i svakojakih pretjerivanja.

Ukoliko vam "Charlie i tvornica čokolade", "Matilda" i "Fantastični gospodin Lisac" nisu dovoljan prilog toj tvrdnji, pročitajte "Vještice"! U toj se knjizi eksplicitno tvrdi da grozna bića iz naslova uistinu postoje, da obožavaju šikanirati djecu i pretvarati ih u miševe.

Knjiga je objavljena 1983., a već 1990. snimljena je prva filmska verzija, režirao je ju Nicholas Roeg, kao stvoren za tako neobične sižeje.

U Hollywoodu su zaključili da i oni žele svoju verziju "Vještica", pa je posao povjeren Robertu Zemeckisu, filmašu koji se proslavio trilogijom "Povratak u budućnost" i kasnije pobrao hrpu Oscara za "Forresta Gumpa": ako ništa drugo, on se jako dobro snalazio u korištenju specijalnih efekata koji su trebali biti "ključ" njegove nove verzije.

U novoj epizodi serijala "Polimac preporučuje" filmski i televizijski kritičar Jutarnjeg lista Nenad Polimac i novinar Jutarnjeg Damjan Raknić raspravljaju o interesantnom spoju Zemeckisovog stila i Dahlovog predloška te svemu što "Vještice" čini atipičnim dječjim filmom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 02:14