DAVE GROHL

'Foo Fighters je najgluplje ime ikada! Da sam znao da će bend trajati dulje od mjesec dana, drukčije bi se zvao'

 Screenshot/YouTube

Američki rock glazbenik i tekstopisac Dave Grohl izjavio je nedavno kako je Foo Fighters najgluplje ime benda ikada te da je znao da će potrajati, nazvao bi grupu drugačije, prenosi časopis Rolling Stone.

Bend je bio u New Orleansu na tjedan dana kako bi snimili dijelove za svoju dokumentarnu seriju "Sonic Highways", u sklopu koje u osam američkih gradova intervjuiraju lokalne glazbenike te pišu glazbu inspiriranu tim glazbenicima i glazbenim nasljeđem gradova.

Novinaru Andersonu Cooperu su za emisiju "60 Minutes" otkrili ono što se događa "iza scena" snimanja tog dokumentarnog serijala.

Cooper se pridružio bendu u New Orleansu gdje je, kao i u ostalih sedam gradova koji su u dokumentarcu, Grohl intervjuirao lokalne glazbenike kako bi doznao nešto više o glazbenoj povijesti grada, što mu je poslužilo kao inspiracija za osam pjesama za nadolazeći studijski album.

Cooper je upitao Grohla za razmišljanje o vlastitoj glazbenoj prošlosti, uključujući i ono o šašavom imenu benda.

"Da sam tada mogao zamisliti da ćemo potrajati više od mjesec i pol dana, dao bih drugačije ime bendu. To je najgluplje ime benda ikada", komentirao je Grohl.

Intervju daje fanovima intimni pogled u frontmenov spontani kreativni proces za novi album, dok koristi intervjue s glazbenicima kao gorivo za riječi pjesama. Cooper stoji u blizini sa slušalicama dok Grohl snima vokale za novu pjesmu o New Orleansu "In the Clear" koja govori o uraganu Katrina i razvoju jazza.

"Glazbena povijest ove zemlje je duboka. Ima je toliko tako da iskreno imam osjećaj da je glazbe više bila dio naših svakodnevnih života, ova zemlja bi bila bolje mjesto", rekao je Grohl.

Grohl je istaknuo i da ga je iskustvo s New Orleansom navelo da se ponovno "zaljubi preko ušiju" u glazbu te kako mu je smrt kolege Kurta Cobaina promijenila život.

"Gubitak Kurta zatresao mi je tlo pod nogama te sam se bojao glazbe nakon što je umro. Da sam čuo pjesmu koja bi u meni potaknula ikakvu emociju, zgasio bi je. Bio sam prestrašen jer je za mene glazba to oduvijek bila - izravna veza mom srcu", istaknuo je Grohl.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2022 22:13