IKONA LIBERALNE AMERIKE

FOTO Brad Pitt ne želi više igrati erotične uloge: Nije se odrekao seksi scena zbog Angeline, već zbog imidža

Kada se 1991. godine pojavio u filmu ‘Thelma i Louise’ odjeven samo u levisice s kaubojskim šeširom na glavi, Brad je odmah zaradio titulu novog seks simbola

Prijatelj Brada Pitta, Frank Pollaro, ispričao je za Esquire da je njegova i Angelinina ljubav tolika da je iz poštovanja prema njoj Brad od 2005., kada ju je sreo, pokušavao izbjeći sve filmske scene seksa s drugim glumicama. No, sadašnja javna odluka Brada Pitta da više ne snima seks mogla bi skrivati veće ambicije od odanosti Angelini.

Brad Pitt zna glumiti i stvorio je neke likove koji se pamte, poput detektiva Davida Millsa iz filma “Sedam”, kojega bolesni ubojica na najgori mogući način iskupljuje od nekritičnosti i tipičnog američkog srednjeklasnog pogleda na svijet, ili Tylera Durdena iz “Kluba boraca” koji je na samom kraju 90-ih definirao izgled, emociju i cool frajera novog tisućljeća.

Klub boraca

Seks za pamćenje

Još otkad je Tom Cruise 1983. u gaćama i košulji uplesao u štok od vrata u filmu “Risky Business”, nije bilo spektakularnijeg početka filmske karijere sve dok Brad Pitt u “Thelmi i Louise” nije zgrabio fen, stavio stetson na glavu i, odjeven samo u levisice, neodoljivim južnjačkim naglaskom Geeni Davis izložio svoju očajnu pljačkašku metodu te joj zatim priuštio seks za kakav nije ni znala da postoji, a ujutro zbrisao s njezinom lovom.

Legenda o jeseni

Kao Tristan u “Legendi o jeseni” s Julijom Ormond snimio je sudbinski seks na sjenicima, travnjacima i vrućim izvorima u kanadskim brdima, slijedio je seks bez kočnica u “Klubu boraca” s Helenom Bonham Carter, pa grupnjak u “Troji”, da ne spominjemo seks sa smrću u koji je namamio Claire Forlani u “Upoznajte Joea Blacka” te tako sve do “Gospodina i gospođe Smith”. Taj je film očekivanom logikom Hollywooda 2005. trebao spojiti dvije tada najvruće zvijezde kako bi okrenuo nekoliko stotina milijuna dolara. Umjesto toga, stvorio je Brangelinu. Pažnja koju je dotad privlačio ljepotom, vezom s Gwyneth Paltrow i brakom s Jennifer Aniston nije bila ništa u odnosu na histeriju koja je zavladala kad su se spojili on i Angelina.

Troja

Faza ‘Brangelina’

Jedna od najboljih PR provokatorica u Hollywoodu, Angelina Jolie, odmah je shvatila potencijal pažnje tabloida i prije nego što su počeli živjeti zajedno, Brad ju je već slijedio u humanitarnim misijama u Pakistanu i na Nepalu uz, naravno, horde fotografa. Uslijedile su pomno odabrane vijesti iz privatnog života koje su pratili beskrajni ekskluzivni prostori u glossy magazinima, s režiranim i retuširanim slikama idiličnog obiteljskog života savršenog para Jolie-Pitt, što je danas već tradicija. Kad im se trebalo roditi prvo biološko dijete, djevojčica Shiloh, namjerno su otišli u rodilište u Namibiju, a zaradu od prodaje prvih bebinih fotografija tabloidima dali su u humanitarne svrhe. To su učinili i s fotografijama blizanaca Vivienne i Knox.

Upoznajte Joea Blacka

U istom članku u Esquireu, objavljenom u sklopu kampanje za Bradov novi film “Svjetski rat Z”, on sam priznao je kako je u braku s Jennifer Aniston stalno bio drogiran, oduzet, izgubljen i paranoičan jer se nije znao nositi sa slavom i mogućnostima koje mu je otvarala. “Opsesivno sam tražio scenarije s likovima koji žive zanimljive živote, a ja nisam živio ništa”, rekao je. Tek kada je sreo Angelinu, ženu neograničene ambicije i pretencioznosti, Brad Pitt počeo je razvijati vlastiti identitet u Hollywoodu.

Bez Oscara

Iako je cijenjen kao glumac, Brad je od četiri nominacije za Oscara i pet nominacija za Zlatni globus dobio jedan Zlatni globus, za sporednu ulogu u “12 majmuna”, i Zlatnog lava u Veneciji kao najbolji glumac za “Ubojstvo Jesseja Jamesa od kukavice Roberta Forda”. Angelina je dobila Oscara za sporednu ulogu u “Girl, Interrupted” i tri Zlatna globusa, za uloge u filmovima “Gia” i “Girl, Interrupted” te za ulogu Cornelie Wallace u TV seriji “George Wallace.” Iza oboje je još nekoliko uglednih strukovnih nagrada. Angelina u biografiji ima još uspješnu suradnju s UNHCR-om, franšizu “Thomb Raider” i niz solidnih akcijskih filmova, što znači da se njezin plan da postane ženski Sean Connery pristojno razvija. Od novijih projekata neuspješni su joj bili film “Turist” s Johnnyjem Deppom i njezin redateljski početak s filmom o Bosni “U zemlji krvi i meda”. Brad Pitt se nametnuo kao akcijska zvijezda i izvrstan glumac, naročito u filmovima koje nose ansambli, poput “Inglorious Bastardz” i “Oceanovih 11, 12 i 13”. Nakon mučnog, ali dobrog producentskog početka s filmovima “Moneyball” i “Drvo života”, u kojima je ostvario i odlične uloge, sada pokušava utemeljiti vlastitu akcijsku franšizu s filmom “Svjetski rat Z”. Razvoj tog filma, međutim, obilježilo je toliko problema, loših odluka i troškova da će se Brad, njegova produkcija Plan B i partner Paramount izvući samo ako film zaradi više od 400 milijuna dolara. Sve manje od toga izazvat će im dugotrajne poslovne probleme.

Iako mu je karijera uzbudljiva, Brada Pitta već godinama vodi politička ambicija. Pokušava se nametnuti kao utjecajna figura na američkoj liberalnoj sceni i kao veliki graditelj.

Poduzetnički fijasko

U Washingtonu je 2009. s tadašnjom predsjednicom Zastupničkog doma Kongresa, Nancy Pelosi, predstavljao svoj plan održivog hotela s 800 soba u Dubaiju te odlazio Obami u Bijelu kuću tražiti podršku za projekt novih naselja u Katrinom poharanom New Orleansu.

Oba projekta bila su fijasko: hotela u Dubaiju nema i nitko ga ne spominje, a u New Orleansu je, umjesto ekološkog naselja sa 150 novih domova za koje je obećavao da će stvoriti novi život, uza sav angažman celebrity arhitekata poput studija Davida Adjayea, Franka Gehryja, Shigera Bana i Kierana Timberlakea te milijune dolara proračuna, niknulo tek 40-ak osamljenih kuća s krovovima dizajniranima da ostanu iznad poplave i omoguće stanarima da sigurno dočekaju helikoptere. Projekt su kritičari ismijali, a kuće, osmišljene kao male Noine arke, otuđile su stanare i stvorile još jedan geto u New Orleansu. Nakon što je arhitektonske ambicije stavio na stranu, Brad Pitt se počeo baviti dizajniranjem namještaja.

Politički, Brad Pitt je poster boy liberalne Amerike. Odgojen je u strogoj baptističkoj zajednici u “biblijskom pojasu” u Missouriju, roditelji su mu ljuti desničari, njegova je majka u lokalnim novinama objavila pravi pamflet protiv istospolnih brakova. On se deklarira kao “20 posto ateist i 80 posto agnostik, što je besmisleno jer se ne možeš deklarirati dok ne otkriješ što si, a to se možda nikada neće niti dogoditi.”

Za politički imidž nije mu pomoglo njegovo i Angelinino srdačno druženje sa sirijskim vladajućim parom Asmom i Bašarom al-Asadom.

Za izbore 2004. izvjesio je golemi transparent podrške demokratskom kandidatu Johnu Kerryju, bira scenarije s jasnom političkom linijom, a čak je i “Svjetski rat Z”, priču o napadu zombija na Zemlju, producirao kao metaforu otuđenog konzumerističkog svijeta u kojemu se države opsjednute same sobom ne znaju suočiti s pravom globalnom prijetnjom.

Kontrola slave

Aktivisti za prava LGBT zajednice, on i Angelina vjenčali su se tek kad je postalo očito da je borba za istospolne brakove u Americi prevagnula na liberalnu stranu. Njihove fondacije sakupile su i investirale nekoliko desetaka milijuna dolara u humanitarne projekte u Africi i Aziji. Najaktivnija im je organizacija ONE Campaign koja se bori protiv AIDS-a i siromaštva u najugroženijim zemljama. Pomagao je Georgeu Clooneyju u kampanji za Darfur te s njim, Mattom Damonom, D onom Cheadleom i Jerryjem Wieintraubom osnovao organizaciju Not on Our Watch. Brad Pitt se s posljednjih pet filmova učvrstio na holivudskoj A-listi, više nije samo seks-bomba i atrakcija za kino blagajne, već se nada da će za koju godinu izboriti status kakav imaju Robert DeNiro ili Al Pacino. Hoće li se on seksati ili neće u svojim filmovima, zapravo nije važno ni za te filmove, ni za njegovu karijeru, ali jest za imidž i utjecaj koji želi izgraditi. Njegovi uzori Robert Redford i George Clooney u tome su uspjeli, ali oni su, čini se, i puno bolje kontrolirali svoje ambicije i slavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:46