SLUŽBENI POSJET ZAGREBU I OSIJEKU

FOTO: CHARLES I CAMILLA PROŠETALI ZAGREBOM U Banskim dvorima primio ih premijer Tihomir Orešković

 Screenshot

16:47 Princ Charles i vojvotkinja Camilla nakon svečanog dočeka na Pantovčaku i razgovora s predsjedicom Kolindom Grabar-Kitarović uputili su se na Gornji grad. Do tamo su stigli šetnjom Tomićevom ulicom i vožnjom uspinjačom u kojoj su čuli ponešto o njezinoj povijesti.

Kliknite na fotografiju za pregled cijele galerije

Nakon vožnje nešto kraće od minute - zagrebačka uspinjača ima jednu od najkraćih pruga na svijetu – na vrhu ih je dočekao gradonačelnik Milan Bandić i brojni građani zainteresirani za kraljevski posjet. U parku iznad uspinjače, puno je djece zainteresirano pratilo što se događa u njihovoj blizini, a kada su se pojavili princ i vojvotkinja iz parka se začuo pljesak i zvuk gajdi.

Bandić je Charlesu i Camilli uručio kišobrane, crni i crveni, te buket ruža vojvotkinji. Od kule Lotroščak krenuli su prema Banskim dvorima, ali vrlo polako budući da se veliki broj građana s njima želio rukovati i nešto im reći.

Toplo vrijeme izmamilo je tristotinjak ljudi na ulice Gornjeg grada, a priključili su im se i zaintersirani turisti koji su pratili šetnju prinčevskog para od Lotrščaka do Trga svetog Marka i Banskih dvora.

Po dolasku u Banske dvore, princ i vojvotkinja upisali su se u Zlatnu knjigu gostiju, nakon čega su razgovarali s premijerom Oreškovićem i suprugom Sanjom Orešković o promoviranju i nastavku građenja dobrih odnosa između građana Republike Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine.

Potom je prinčevski par u dvorištu Banskih dvora poslušao predavanje o obnovi te zgrade nakon raketiranja u Domovinskom ratu 1991. Orešković je pokazao princu i vojvotkinji fotografije koje prikazuju posljedice raketiranja Banskih dvora 7. listopada 1991. te dvije ilustrirane knjige, s fotografijama kulturnog bogatstva prije rata i ratnim svjedočanstvima te slikama kulturne baštine razorene tijekom rata u Hrvatskoj. U dvorištu Banskih dvora, visoki su gosti razgledali ploču s oznakom mjesta udara rakete koja je izravno pogodila palaču, a direktor Hrvatskog restauratorskog zavoda Mario Braun upoznao ih je s obnovom u raketiranju oštećenog dijela zgrade Banskih dvora.

Princ Charles i vojvotkinja Camilla iz vlade su krenuli u Hrvatsko narodno kazalište gdje će nazočiti priredbi povodom obilježanja 400. godišnjice smrti Williama Shakespearea.

Navečer će se ponovno otići na Pantovčak gdje će biti upriličena svečana večera na kojoj se očekuje 66 uzvanika.

Charles osobito zainteresiran za gospodarstvo

Inače, u priopćenju s Pantovčaka navodi se da je Charles na sastanku s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović osobit interes pokazao za stanje i mogućnosti hrvatskog gospodarstva u okviru Europske unije. Kolinda Grabar-Kitarović upoznala je princa od Walesa i vojvotkinju sa svim postignućima koje je Hrvatska ostvarila od njegova posljednjeg posjeta Hrvatskoj prije dvadeset godina. Princu Charlesu ovo je peti posjet Hrvatskoj, a u razgovoru se prisjetio prvog boravka prije gotovo četrdeset godina te svojih posjeta Dubrovniku, Splitu i Brijunima. Predsjednica je princa i kraljevsku obitelj pozvala da nastave dolaziti te provoditi svoje ljetovanje u Hrvatskoj.

Pošto će Charles i Camilla sutra posjetiti Osijek, Grabar-Kitarović posebno se osvrnula na izniman uspjeh procesa mirne reintegracije, koji je zahtijevao vizionarstvo i hrabrost, te se time potvrdio kao jedan od najuspješnijih mandata UN-a. Princ od Walesa osobit je interes pokazao za stanje i mogućnosti hrvatskog gospodarstva u okviru Europske unije, a osvrnuvši se na značaj ulaganja u mlade, istaknuo je vrlo uspješni britanski program Chevening stipendija kroz koji je iz Hrvatske stipendirano stotinjak uspješnih polaznika.

----------------------------------

15:01 Princ Charles i supruga Camilla stigli su na Pantovčak gdje ih je dočekala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović sa suprugom Jakovom koji je Camilli uručio buket cvijeća. Nakon intoniranja himni i pregleda počasne hrvatske postrojbe, princ Charles i njegova supruga Camilla fotografirali su se sa svojim hrvatskim domaćinima u auli Ureda predsjednice i potom se uputili na razgovore.

Ured Predsjednice RH / Filip Gla
Zagreb, 140316.Ured predsjednice RH. Pantovcak.Svecani docek Njihovih kraljevskih visosti princa od Walesa i vojvotkinje od Cornwalla koji su danas stigli u dvodnevni posjet Hrvatskoj.Na fotografiji: Vojvotkinja od Cornwalla, Princ od Walesa, Kolinda Grabar Kitarovic predsjednica RH i suprug Jakov.Foto: Ured Predsjednice RH / Filip Glas / CROPIX

Foto: Ured Predsjednice RH / Filip Glas / CROPIX

Na samom početku sastanka rečeno je da bi novi britanski veleposlanik mogao stići u Hrvatsku u srpnju. Veliku Britaniju sada u Zagrebu predstavlja otpravnik poslova Ian Cliff.

Kliknite na fotografiju za pregled cijele galerije

Iako je razmjena poklona bila planirana odmah, to će se ipak dogoditi za vrijeme svečane večere. Princ i vojvotkinja će tom prigodom dobili umjetničku sliku Matka Trebotića i bocu arhivskog vina Iločkih podruma.

Screenshot

FOTO: Screenshot

----------------------------------

14:35 Njihove Kraljevske Visosti, princ Charles i vojvotkinja od Cornwalla, pozdravili su se s britanskim i hrvatskim izlaslanstvom koje ih je dočekalo u zagrebačkoj zračnoj luci, a potom su odmah sjeli u automobil i u pratnji se uputili prema Pantovčaku. Po izlasku iz zrakoplova dočekao ih je hrvatski veleposlanik u Velikoj Britaniji kao i britanski veleposlanik u Hrvatskoj, vojni izaslanik sa suprugom te predstavnici Ureda predsjednice Republike Hrvatske.

FOTO: Screenshot

------------------

Princ od Walesa i vojvotkinja od Cornwalla sletjeli su u ponedjeljak u Zagreb na početku dvodnevnog posjeta Hrvatskoj s bogatim programom usklađenim s njihovim radom i interesima, kojemu je cilj jačanje odnosa među državama i građanima.

Kliknite na fotografiju za pregled cijele galerije

U 14,24 sati na pistu zagrebačke zračne luke sletio je čarter let iz Londona, a iz zrakoplova su desetak minuta kasnije izašli princ i vojvotkinja. Na crvenom tepihu ispred zrakoplova njihove kraljevske visosti, kako ih se službeno oslovljava, pozdravili su predstavnici Ureda predsjednice, šefica protokola Natalija Hmelina, predstojnik ureda Domagoj Juričić i savjetnik predsjednice za vanjsku politiku te diplomatski predstavnici obiju zemalja, veleposlanik u Britaniji Ivan Grdešić i britanski otpravnik poslova Ian Cliff sa suprugom, te britanski vojni ataše. Bila je tu i hrvatska počasna bojna.









Boeing 737-500 britanske charter kompanije Airex, bez posebnih oznaka, sletio je na vjetrovitu zagrebačku pistu u ponedjeljak, 14. ožujka, u 14 sati i 23 minute. Desetak minuta kasnije, kroz prednja vrata iz zrakoplova su izašli Charles, princ Walesa, te desetak metara iza njega, i njegova suprga vojvotkinja Camilla od Cornwala. Avion je poletio iz vojne zrakoplovne baze BZZ nedaleko Londona. Isti zrakoplov ugledne posjetitelj sutra odvesti u Osijek, te istoga dana vratiti u Zagreb. U srijedu će par odletjeti za Beograd, a zatim i za Crnu Goru i Kosovo.

Prince Charles bio je u dugom crnome kaputu, i njegova suprga odjenula je vrlo elegantnom ljubičastom kaputu. Glavu je zagrnula šalom u različitim nijansama ljubičaste boje,a na nogama je imala crne antilop-čizmama do koljena.

Uz crveni tepih na samoj pisti kraljevski par dočekali predstojnik ureda Predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović - Domagoj Juričić i savjetnik predsjednice za vanjsku politiku Dario Mihelin, britanski veleposlanik u Hrvatskoj Ian Cliff sa suprugom Caroline i vojni ataše Tony Brumwell sa suprugom Catherine. Vojvotkinja je dobila veliki buket cvijeća.

Par se rukovali s domaćinima, a zatim su prošli uz špalir počasne satnije Počasno-zaštitne bojne oružanih snaga Republike Hrvatske u svečanim odorama i s počasnim puškama, pod zapovjedništvom natporučnika Mladena Horvata.

Potom je kraljevski par ušao u Mercedes - princ je zauzeo mjesto iza vozača, a njegova supruga s desne strane. Na limuzuni zagrebačkih registracijskih oznaka stavljena je posebna zastava prinac od Walesa. U koloni oid 13 vozila par se uputio prema uredu predsjednice, prema Pantovčaku.

Istim zrakoplovom u Hrvatsku je stigla i desetoročlana pratnja kraljevskoga para. U zračnoj par je, uz brojne hrvatske dočekalo i sedmoro britanski novnara, uglavnom iz agencija koje i inače prate službene posljete kraljevske obitelji. Kao i svaki službeni posjet princa Charlesa, i ovaj je zanimljiv britanskoj javnosti i tamošnji ga mediji intenzivno prate

. ------------------

U dva sata poslijepodne službeni profil princa Charlesa i vojvotkinje od Cornwalla, Clarence House, objavio je fotografiju zgrade Hrvatskog narodnog kazališta te informaciju da je par na putu prema Hrvatskoj. Uz fotografiju su napisali: 'Princa Charles i vojvotkinja od Cornwalla na putu su za Hrvatsku, gdje će započeti šestodnevno putovanje po Zapadnom Balkanu. U Hrvatskoj će posjetiti organizacije i udruge koje su sudjelovale i pomogle u procesu pomirenja, te koje potiču osnaživanje mladih.'

Princ Charles došao je peti put u Hrvatsku u kojoj je prvi put boravio prije gotovo 40 godina a zadnji put prije dvadeset. Vojvotkinji Camilli ovo je prvi posjet Hrvatskoj tijekom kojeg im je domaćin predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Nakon susreta s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i Tihomirom Oreškovićem kraljevski par obići će Gornji grad, crkvu Svetoga Marka i Banske dvore kako bi se upoznali s obnovom zgrada oštećenih u srpskoj agresiji 1991. Nakon toga uputit će se prema HNK, gdje je predviđen obilazak kazališta i umjetnički program posvećen obilježavanju 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea. Njihove kraljevske visosti potom će se odmoriti u hotelu Esplanade u kojem će i prenoćiti, a dan će završiti večerom u svečanoj dvorani Predsjedničkih dvora za koju je poslano 68 pozivnica.

Cilj posjeta princa od Walesa i vojvotkinje, kojoj službeno pripada naziv princeze od Walesa, ali ga ne koristi zbog još živog sjećanja na pokojnu princezu Dianu, prvu Charlesovu suprugu, 'jačanje je odnosa između Hrvatske i Velike Britanije, ali ne samo političkih nego i odnosa među građanima', rekao je uoči posjeta britanski otpravnik poslova u Hrvatskoj Ian Cliff.

Dodao je kako su Charles i Camilla važni veleposlanici Ujedinjenog Kraljevstva te da je njihov posjet znak važnosti koju Velika Britanija pridaje odnosima s Hrvatskom.

Prigodom susreta u Uredu predsjednice bit će razmijenjeni darovi, a kako se saznaje Charles i Camilla trebali bi dobiti umjetničku sliku i vina Iločkih podruma koja su služena i na krunidbi kraljice Elizabete II. 1952.









U utorak će posjetiti Osijek gdje će obići katedralu i Arheološki muzej, a u svrhu ohrabrivanja međureligijskog dijaloga razgovarat će sa stručnjacima koji se bave problemima seksualnog nasilja u ratu, dati podršku poduzetnicima u Osijek Software City, obići Državnu ergelu Đakovo čije je lipicance 1972. posjetila kraljica Elizabeta II. i obići Zlatnu Gredu, primjer zaštite okoliša i održivog razvoja, što je osobita strast princa Charlesa.

Princ Charles se u razgovoru s novinarkom Jutarnjeg lista prisjetio svog posljednjeg posjeta tadašnjoj Jugoslaviji sedamdesetih te je rekao: ‘To je bilo davno, 1978. Tito je još bio tamo!’ I vojvotkinja od Cornwalla je izrazila veselje posjetom rekavši: ‘Radujem se posjetu Hrvatskoj. To je moj prvi službeni posjet Vašoj zemlji. Šteta, izgleda da smo baš odabrali loše vremenske prilike.’

U utorak navečer vraćaju se u Zagreb, gdje će im British Council upriličiti večeru u Muzeju za umjetnost i obrt, u kojem će otvoriti izložbu Inkluzivni dizajn. U srijedu kraljevski par leti za Beograd, a slijede posjeti Crnoj Gori i Kosovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 07:38