IMAJU X-FACTOR

FOTO Le Crazy Horse: Svaka naša cura mora biti potpuno prirodna, bez plastičnih operacija, a grudi im moraju dobro stajati

Moraju biti punoljetne, visoke između 168 i 172 cm. Trebaju dobro plesati i imati smisla za scenski pokret

ZAGREB - One su tako senzualne, putene i iskreno provokativne. Njihovi pokreti toliko su erotični da malo kojeg muškarca mogu ostaviti ravnodušnim. Baš izgledaju “skupo”...

To su samo neki od komentara publike na gole plesačice legendarnog pariškog cabareta Crazy Horse koji je proteklog vikenda, između Moskve i Ženeve, gostovao u Zagrebu. Muškarci u publici pozdravili su ih gromoglasnim pljeskom i ovacijama.

Avangardni umjetnik

Doduše, to je bila tek treća postava kluba koja putuje svijetom kao svojevrsna reklama originalu, čiji se najbolji programi i dalje čuvaju za parišku centralu, ali kod zagrebačke publike izazvala je pravu euforiju.

A takve reakcije doživljavaju gdje god se pojave, i to već punih šezdeset godina, otkad je njihovu družinu osnovao francuski avangardni umjetnik. Luckasti slikar i strastveni ljubitelj žena Alain Bernardin bio je fasciniran striptiz programima u Las Vegasu i 19. svibnja 1951. godine otvara cabaret Le Crazy Horse na Elizejskim poljanama u Parizu.

Iako su se Parižani na početku glasno bunili zbog takvog “sumjivo moralnog” programa u elitnom dijelu grada, zbog čega je klub na početku često bio i zatvaran od konzervativnih gradskih vlasti, već pet godina kasnije postaje zabavna meka bogatog francuskog društva i nezaobilazna destinacija zlatnog Hollywooda.

Glavna atrakcija

Konkurentski Moulin Rouge i Crazy Horse i danas su jedna od glavnih atrakcija Pariza. Obitelj Bernardin obogatila se u samo nekoliko godina i od “uličara koji zapošljavaju kurve” postali su “francuski kulturni junaci”.

Sve je iznenadila još uvijek nerazjašnjena smrt osnivača Alaina koji je 16. rujna 1994. u 78. godini pronađen mrtav u svom stanu, upucan u glavu. Iako se sumnjalo u samoubojstvo, obitelj Bernardin nikada u to nije željela povjerovati, zbog čega je i dandanas njegova smrt obavijena velom tajne. Obiteljski biznis nastavili su razvijati njegovi sinovi.

Godine 2001., na 50. obljetnicu, Crazy Horse mijenja lokaciju prvi put u svojoj povijesti i tim nastupom u Las Vegasu zapečatili su svoj međunarodni uspjeh. Četiri godine kasnije obitelj Bernardin odlučuje prodati obiteljsko naslijeđe, koje preuzima skupina off shore investitora, čiji identitet u javnosti još nije otkriven. Godine 2006. mijenja se kompletna uprava Crazy Horsea i na mjesto generalne direktorice dolazi Francuskinja Andree Deissenberg koja je 12 godina radila kao voditeljica Cirque du Soleila.

Iznimne žene

U razgovoru za Jutarnji Andree otkriva da je promijenila dugogodišnja pravila o djevojkama koje nastupaju u tom pariškom cabaretu, a time je donijela još više novca i slave francuskom brendu. Već nekoliko mjeseci nakon što je preuzela čelnu poziciju u Crazy Horseu otvara pozornicu za gostujuće nastupe i nekim slavnim iznimnim ženama.

Tako je Dita Von Teese bila prva gošća u povijesti kluba u listopadu 2006. godine, a zbog velikog interesa publike nastupa i dalje, ali samo povremeno na uvijek unaprijed rasprodanim večerima. Nekoliko mjeseci iza Dite nastupila je francuska glumica i pjevačica Arielle Dombasle, a kad su Francuzi totalno poludjeli za slavnim striptizetama, pun je pogodak bio nastup Pamele Anderson u veljači 2008. godine. Na specijalnom nastupu u Las Vegasu prije dvije godine kao iznenađenje nastupila je i starleta Carmen Electra .

- Imamo vrlo stroge kriterije kad biramo nove plesačice.

Moraju biti visoke između 168 i 172 centimetra, punoljetne, potpuno prirodne, bez ikakvih plastičnih operacija i korekcija, pogotovo grudi koje moraju biti prirodne i dobro im stajati. Trebaju dobro plesati, imati smisla za scenski pokret, a najpoželjnije je da su se bavile klasičnim plesom, primjerice baletom.

No, to im sve ništa ne znači ako ne procijenimo da imaju onaj neki ‘faktor x’, sjaj u oku, zbog čega će ih i publika zavoljeti. Imate svugdje jako lijepih djevojaka koje žele plesati, ali teško se pronalazi prava koja može od prve opčiniti svoju publiku - ističe Andree.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:23