KOGA NEMA?

FOTO Najmoćniji ljudi filma: Izostavljeni su Angelina, De Niro, Connery, Coppola, Hanks, Connery...

U kinima ste već od kraja prošle godine mogli vidjeti novi Paramountov logo koji ponosno naglašava da hollywoodska kompanija (danas u vlasništvu korporacije Viacom) proslavlja stotu obljetnicu. Kad bi se točno pridržavali reda, slavlje je trebalo organizirati dvije godine kasnije, jer je tek 1914. osnovana Paramount Pictures Corporation, međutim, kako njezina “majčinska” kompanija Famous Players Film Company postoji od 1912., ova obljetnica ipak zaslužuje certifikat valjanosti.

Opsežan poduhvat

Spektakularan je pothvat da se na jednoj fotografiji sakupe producenti, redatelji i glumci koji su obilježili filmove te kompanije, no nije jedinstven u hollywoodskoj povijesti: MGM je, recimo, još sredinom četrdesetih organizirao svečani ručak na koji je pozvao sve svoje zvijezde i ponosno o tome snimio filmski žurnal. Kako je Paramount birao koga će pozvati na fotografiranje? O kriterijima možemo samo nagađati. Sjajno je što se tu našao veteran Kirk Douglas, no njegov sin Michael u jednom je razdoblju bio itekako važan za Paramount. Pozvana je Jennifer Beals, zvijezda “Flashdancea”, ali ne i redatelj tog filma Adryan Lynne, čiji je blještavi vizualni stil bio presudan za njegov uspjeh.

Paramountova “Vrtoglavica” je prošlog tjedna proglašena najboljim filmom svih vremena, a na snimanje nije došla jedina važna živuća sudionica tog filma Kim Novak. Možda je nisu zvali stoga što je film poslije često mijenjao vlasnike, a možda se i stara dama više ne voli fotografirati. Tko zna? Na fotografiji je producent Robert Evans, pod čijim je nadzorom Paramount procvao na prijelazu 60-ih u 70-e, međutim, tu nema Francisa Forda Coppole, tvorca najvažnijeg filma tog razdoblja, gangsterskog epa “Kum”.

Poput krimića

Nesumnjivo, reportaža o nastajanju i produkciji te fotografije, o dolascima i nedolascima Paramountovih aduta, čitala bi se poput krimića, a jednom ćemo valjda i za to imati priliku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 23:40