JESENSKA SHEMA

FOTO: PO NAŠEG OMILJENOG SPORTSKOG VODITELJA DOŠLI - SPECIJALCI! Na HRT-u se pojavili i uskoci, kako li se TV ekipa snašla u ovom neobičnom društvu?

 
 Tomislav Kristo / CROPIX

U studiju Anton Marti u ponedjeljak navečer predstavljena je nova jesenska shema Hrvatske radiotelevizije 2018./2019. pod nazivom "Sve boje jeseni". Programu su nazočila najpopularnija HRT-ova lica, kao i mnogi glumci koje ćemo uskoro gledati na malim ekranima.

Ponedjeljkom u 20:05 sati na Prvom programu Hrvatska radiotelevizija prikazuje novi igrano-dokumentarni serijal "Rat prije rata" koji obrađuje raspad Jugoslavije, najdramatičniji događaj nakon Drugog svjetskog rata, a koji je okončan posljednjim ratom u Europi. Kroz 10 epizoda serijal rasvjetljava pozadinu političkih, diplomatskih, obavještajno-operativnih, policijskih i vojnih aktivnosti koje su dovele do tih dramatičnih događaja, a cilj je dati novi pogled na važno razdoblje novije hrvatske povijesti. Serijal sadrži dvadesetak filmskih rekonstrukcija događaja. Sudionike, od kojih su mnogi povijesne osobe, tumači sedamdesetak poznatih hrvatskih glumaca. U dokumentarnom dijelu pojavljuju se brojni sugovornici, istraživači, znanstvenici i publicisti.

Gledatelji će svakog ponedjeljka od 21 sat moći uživati u drugoj sezoni hvaljene dramske serije "Novine". U 11 nastavaka u središtu je priče beskrupulozni i ambiciozni predsjednički kandidat Ludvig Tomašević, kojega tumači sjajni Dragan Despot. Dramska serija "Novine" u osnovnim je crtama priča o odnosima unutar redakcije jednog dnevnog lista, no bavi se problemima poput kriminala, izdaje, nestanka morala i egzistencijalnih strahova. Sve to događa se u tjeskobnom okružju interesa obavještajnog podzemlja, krupnog kapitala i visoke politike. Serija je prodana svjetskoj mrežnoj videoteci Netflix, čime je postala dostupna u čak 130 država, odnosno na tržištu od gotovo pola milijarde gledatelja.

Nedjeljom u 17:40 sati na ekrane Hrvatske radiotelevizije vraća se nova, šesta sezona popularnog showa "Volim Hrvatsku". Gledatelje će kroz novih 15 emisija voditi Mirko Fodor, kapetani ostaju braća Bojan i Goran Navojec dok će se članovi njihovih ekipa mijenjati iz emisije u emisiju. U već dobro poznatim igrama okušat će se čak 90 glumaca, pjevača, sportaša i voditelja pod kapetanskim palicama braće Navojec, a testirat će se znanje iz povijesti, televizije, filma i sporta.

Gledatelje u novoj shemi početkom 2019. čeka i treća sezona popularne dramske serije "Crno-bijeli svijet", a u novim nastavcima pratit će zbivanja tijekom 1983. i 1984. godine u kojima sudjeluju već dobro poznati junaci Kipo, Žungul, Žac, Ksenija, Dominik, Jagoda, Jura, Una, Marina i Dunja, ali i neki novi likovi. Radnja će se, među ostalim, zbivati na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu, na izboru za Miss Jugoslavije, na senzacionalnoj Mimarinoj izložbi u Vili Zagorje, ali i na satovima aerobike, kolinju, regrutaciji, zagrebačkom moru - tad još neuređenom Jarunu, na vojnoj vježbi, zagrebačkom Hreliću, računalnom tečaju te drugim kultnim zagrebačkim mjestima.

Jedan od noviteta u novoj shemi je i dokumentarno-igrana serija "Doba uskoka", mega projekt Hrvatske radiotelevizije čiji je scenarist, redatelj i skladatelj Božidar Domagoj Burić. Serija iz zaborava izvlači zadivljujuću povijest Senja, grada koji je gotovo cijelo jedno stoljeće prkosio velikim europskim silama. Radnja prati zbivanja tijekom 16. i 17. stoljeća, ali se u nekim scenama dotiče i 14. i 15. stoljeća. Doba uskoka sastoji se od četiri nastavka - svaki u trajanju od 50 minuta. Uz redatelja, scenarista i skladatelja Božidara Domagoja Burića, montažer je Dubravko Prugovečki, direktor fotografije Branko Cahun te kostimografkinja Jasna Zvonković Ljevaković. Scenograf je Igor Juras, nadglednik vizualnih efekata Kristijan Mršić, a producentica Marija Kosor.

Novost na Drugom programu Hrvatske radiotelevizije četvrtkom u 20:05 je i "Klub 7", novi showbiz & lifestlye magazin koji na afirmativan i zabavan način prikazuje aktualna društvena zbivanja u Hrvatskoj i svijetu. "Klub 7" fokus stavlja na profinjenu i istančanu prezentaciju uspješnih i istaknutih zbivanja s područja mode, hrane i umjetnosti. Obrađivat će i teme iz kulture, turizma, sporta, tehnologije i ostale slične sadržaje. Osim aktualnih društvenih zbivanja, "Klub 7" donosi intervju tjedna, reportaže sa svjetskih tjedana mode te najljepše kuće i vile. Tu su i prilozi o zdravlju i ljepoti, izvještaji s najboljih festivala i koncerata te otvorenja izložbi i drugih zanimljivih manifestacija. Kroz emisiju vodit će vas Jelena Glišić.

Četvrtkom na Drugom programu u 21 sat vrijeme je za domaću igranu produkciju u kojoj vas čeka niz zanimljivih premijernih ostvarenja. Prvi je na rasporedu film Ivana Salaja "Osmi povjerenik", priča o arogantnom i ambicioznom političaru koji se, spletom neobičnih okolnosti, nađe pred nevjerojatnim izazovom. Slijedi film "Agape" Branka Schmidta koji je na 64. Pulskom filmskom festivalu osvojio Zlatnu arenu za montažu. Glavni glumac Goran Bogdan za ulogu svećenika dobio je godišnju nagradu Vladimir Nazor, a na 19. Festivalu del Cinema Europeo u talijanskom gradu Lecceu proglašen je najboljim europskim glumcem. U istom terminu gledatelje čeka i drama "Šuti" Lukasa Nole, snimljena prema istinitom događaju o nasilju i zlostavljanju u obitelji te nagrađena s pet Zlatnih Arena. Niz premijera završava dramom Hane Jušić "Ne gledaj mi u pijat" koja je bila laureat Pulskog filmskog festivala 2017. godine, a među glavnim nagradama je i Zlatna arena za režiju.

Subotom u 19 sati nemojte propustiti niti novu zabavnu emisiju "Glazbeni Top20". Nova voditeljica koja će se predstaviti našim gledateljima kroz ovaj novi programski format je Anamarija Stiščak. Riječ je o top ljestvici 20 najslušanijih pjesama koje ćemo pratiti iz tjedna u tjedan u programu HTV-a. U svakoj će se emisiji dva glazbena gosta osvrnuti na trenutačnu ljestvicu te kroz razgovor otkriti novitete svog rada. Uz najemitiranije pjesme hrvatske glazbene scene, u emisiji će biti zabavnih igara s gostima koji će i komentirati sadržaje s društvenih mreža kako bi gledateljima približili život i rad hrvatskih glazbenika.

Na Trećem televizijskom programu ove jeseni moći ćete gledati ciklus pod nazivom "Kultne dramske serije", koji je na rasporedu svakoga dana od ponedjeljka do četvrtka u 20:05 sati. U njemu će gledatelji ponovno imati priliku vidjeti antologijske serije našeg dramskog programa; "Naše malo misto", "Velo misto", "Ča smo na ovon svitu", "Čovik i po" te "Ptice nebeske", a od iduće godine "Gruntovčane" i "Mejaše".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:29