50 GODINA 007 DJEVOJAKA

FOTO Prisjetite se svih krasotica koje su uljepšavale filmove o Jamesu Bondu

Ursula Andress svojim izlaskom iz mora utrla je put svim Bondovim djevojkama

Ljepotica švicarskog podrijetla Ursula Andress ušla je u povijest kao prva Bond djevojka. Samo jednom scenom, onom kada izlazi iz mora, noseći na sebi bijeli bikini i u ruci praznu školjku, Ursula je postavila jasnu viziju i standard kako Bond djevojka treba izgledati. Ni nakon 50 godina tijekom kojih je snimljen sveukupno 21 film, formula nije promijenjena.

Dobre ili loše

Ono što definira Jamesa Bonda, napoznatijeg tajnog agenta u službi njezina veličanstva su: martini, Aston Martin i žene koje ubijaju svojim izgledom, ali i poznavanjem oružja i svakojake moderne tehnologije. Kreator Bonda Ian Fleming privatno je imao specifičan odnos sa ženama: oženio se dosta kasno, poznat je kao pravi ženskaroš, a bio je i ozbiljno nevjeran svojoj ženi Ann. Ipak, njegovi ženski likovi nisu nikada bili karakterno slabi. Bondove djevojke stalno se mijenjaju, evoluiraju, dobivaju i više prostora u svakom filmu. One su ili dobre ili loše, spašavaju svijet ili ga uništavaju, uvijek zavodljivo i šarmantno. Kada ne vlada svijetom, Bond devojka vlada krevetom. Još od 1962. godine otkad je snimljen, biti partnerica 007 agenta postalo je pitanje prestiža.

Stvaranje kulta

Poput mnogih književnih junaka i junakinja, Bond djevojka je svoje atribute, fizičke, ali i karakterne, stjecala vremenom, te je zanimljiv uspon od razgolićene barbike do ženske verzije samog Jamesa Bonda, s isto toliko malo tkanine na sebi

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 22:46