NOVA EMISIJA

FOTO: PROVELI SMO 24 SATA SA ZORANOM ŠPRAJCOM Saznali smo kako nastaje njegov novi news magazin 'RTL Direkt'

Iskusni urednik i voditelj govori o radu na novoj emisiji koja je startala u ponedjeljak, u novome studiju RTL-a veličine 150 četvornih metara koji je opremljen s dva interaktivna LED videozida s najnovijim ultra HD i ultra-bright tehnologijama.

Prvi put sam sudjelovao u davanju imena nekoj emisiji i ne biste vjerovali koliko je to nezahvalan posao. Stavili smo na papir desetak imena, nad njima smo danima i noćima razbijali glavu, sve dok jedno jutro netko nije rekao: ‘Direkt!’ I, to je bilo to. Jasno je da tim imenom aludiramo na izravan i neposredan televizijski izričaj po kojemu sam i ja postao poznat, na izravan, direktan pristup ljudima i događajima bez zadrške, bez dlake na jeziku... - priča Zoran Šprajc, voditelj i urednik novog RTL-ovog news magazina ‘Direkt!’ koji se emitira od ponedjeljka do četvrtka u 22 sata i petnaest minuta.

Nova emisija startala je u ponedjeljak, iz novog RTL-ovog televizijskog studija opremljenog s dva interaktivna LED videozida s najnovijim ultra HD i ultra-bright tehnologijama, ukupne površine 150 četvornih metara. Panoramska pozadina seta izrađena je jedinstvenom tehnikom koja do sada nije korištena na našim prostorima, prosvjetljavanjem ciklorame LED ekranima što cjelokupnom setu daje dinamičan izgled. Za izradu namještaja na setu korišten je potpuno novi kompozitni materijal koji još nije korišten za televizijske scenografije...

Novi prijatelji

- Pripreme za gradnju novog studija počele su i mnogo prije nego što sam se ja pridružio RTL-u. Mene su dočekali samo nacrti i ideje iz kojih je bilo teško razlučiti kako će to uistinu na koncu izgledati. Međutim, kad se prije mjesec dana ideja s papira počela pretakati u naš studijski prostor, bilo je doista fascinantno iz dana u dan pratiti kako nastaje najljepši i najveći studio u cijeloj regiji. Mislim da svaki djelatnik RTL-a može biti ponosan na njega - smatra Šprajc, koji je, priznaje, zbog svog novog poslovnog izazova prvi put nakon mnogo godina osjetio tremu.

- Istina je da već dugo nisam imao ovakvu tremu, možda čak od onog dana kada sam prije jedanaest godina prvi put sjeo u stolac voditelja ‘Dnevnika’ na javnoj televiziji, ali riječ je o pozitivnoj tremi, navali adrenalina zbog želje da se napravi što bolji proizvod i nastojanjima da opravdamo očekivanja i gledatelja i svojih kolega. A ta su trema i taj adrenalin ujedno bili i najbolji znak da ćemo u tome uspjeti - govori iskusni novinar koji je dolazak na RTL Televiziju shvatio kao svoj veliki poslovni izazov.

- Gledam na to kao svojevrsni ‘restart’ moje profesionalne karijere. Jer, ja radim nešto potpuno novo, u novom terminu, u novom formatu s novim ljudima, u novom okruženju... Nikad se dosad nije skupilo toliko novina u jednoj odluci, sve ovo što mi se zbiva za mene je ukratko jedan potpuno novi poslovni izazov - ističe Šprajc koji se u ovih nekoliko mjeseci, koliko je prošlo nakon što je došao na RTL Televiziju, uspio sprijateljiti s tamošnjom ekipom i postići da se osjeća kao da je dugogodišnji dio RTL-ovog tima.

Prva kava doma

- Ekipa RTL-ovih novinara i urednika otprije mi je poznata. Neke znam privatno, neke profesionalno, a neke sam znao samo s televizijskog ekrana. No, isto tako, znao sam da i poslovno i kolegijalno dolazim u najbolju moguću sredinu na televizijskom tržištu. Tako da smo vrlo brzo svi skupa ubrali zajedničke interese, od prve dnevne kave do zadnje večernje emisije - govori voditelj i urednik ‘late news’ formata, koji je i privatno večernji tip.

Fotogalerija: Kako izgleda radni dan Zorana Šprajca

- Da, večer je moje doba dana. Ujutro volim spavati. U šali kažem da su to RTL-ovci znali pa su mi zbog toga dodijelili noćni termin. Sad, šalu na stranu, premda volim spavati, adrenalin mi ne da mira pa se u pravilu budim oko sedam sati. Prvu jutarnju kavu popijem doma. A onda krećem na posao. Kad dođem na RTL Televiziju prvo ‘bacim oko’ na naslovnice novina, potom odlazim na jutarnji kolegij koji počinje u deset sati. Nakon kolegija slijedi detaljnija analiza i kave i novina, pa brifing s kolegama... A kad se sve dobro slegne i kad je sve već jasno, e, onda oko 14 sati krećemo u finalizaciju ‘Direkta’… U mom radnom danu ne radim stanke, ne odlazim doma tijekom dana, nezamislivo mi je uzeti pauzu od par sati... Na poslu sam svakodnevno od 10 sati ujutro do 23 sata, kada mi završava emisija - opisuje svoju svakodnevicu Šprajc, koji koristi priliku za pohvaliti ekipu koja s njim priprema emisiju.

Desna i lijeva ruka

- Moj urednik i desna i lijeva ruka je kolega Đivo Đurović, jedan fini dubrovački gospar čiji se glas čuje sve do pogona susjednog Ericcsona. Novinari koji inače rade za RTL Danas rade i za ‘Direkt’. Ne želim nikoga posebno izdvajati jer su baš svi odreda stvarno izvrsni i doista čine prvu ligu televizijskog zanata. Zahvaljujući svima njima ja se stvarno veselim odlasku na posao i ekipi koja me ondje čeka - kaže Šprajc otkrivajući kako teme za emisiju zajedno sa svojom ekipom bira na način da nastoje iz dnevnih događaja izvući ono najaktualnije, da se trude dovesti relevantne goste i aktere...

- Zanima nas i politika, ali i znanost i sport i estrada i zdravstvo, nastojimo biti što više okrenuti realnom životu i politici, a pogotovo dobrim i uspješnim ljudima. Ali, ne ustručavamo se i nekoga prozvati i žestoko ubosti tamo gdje treba - objašnjava naš sugovornik koji posljednjih pola sata uoči emisije provodi hodajući po redakciji.

Što prije spavanja

- Tako šećući vrtim emisiju u glavi, pa se onda nečeg sjetim i popeglam neke najave, pa onda opet krug po redakciji, pa opet peglanje, i tako sve dok ne otkuca 22.10… A onda jurim u studio - govori Šprajc koji radni dan završava slično kako ga je i započeo, na piću s ekipom. Piju li kavu i u 23 sata?

- Dobro, ne treba baš sve doslovno shvatiti. Istina je da smo svi mi dan započeli kavom s ekipom i istina je da ga tako i završavamo u obližnjem kafiću. Ali, OK, priznajem, kava nije baš najprimjerenije piće prije spavanja. Pa se zato nekad popije i sok - tvrdi Šprajc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 07:49