ELEGANTAN I BUNTOVAN

FOTO: STARI ŠARMER VRATIO SE S VELIKIM PRASKOM U pratnji estradne i društvene kreme, pokazao je svoj novi mladenačko rockerski imidž

 
Tihomir Preradović i Mladen Burnać
 Mario Ćužić

Deveti album "The Best of Love Songs" zagrebačkog kantautora Mladena Burnaća sadrži 20 njegovih najljepših pjesama u dosadašnjoj karijeri (odabir istih napravio je sam Mladen). Na istome izdanju nalaze se i najnovije pjesme te dueti s Matijom Dedićem, Ivankom Boljkovac, Arsenom Dedićem, Milom Elegović i Kemalom Montenom.

Cijeli album satkan je od nježnih kantautorskih skladbi, profinjenih aranžmana, specifičnog ugođaja i promišljenih stihova, koji na autorov način govore o vječitoj temi i inspiraciji svih umjetnika - ljubavi.

Neke od pjesama već su legendarne, primjerice duet s Arsenom Dedićem "Jer ti ljubiš drugoga" (2005.), koji je do sad uvršten na desetak kompilacija najljepših pjesma kod nas. Na dobrome putu je i "Malena" (prošle godine bila je u konkurenciji za Cesaricu Hit Godine, a ima više od milijun pregleda na YouTubeu). Tu je i najnovija sjetna balada "Više nismo zajedno" snimljena s Milom Elegović. Također treba obratiti pažnju i na skladbu "Rana jesen miriše", koja je ogoljena samo na Mladenov vokal i nježni klavir Matije Dedića.

U ostvarivanju svojih glazbenih ideja, Mladen je na ovom albumu surađivao s cijelim nizom ponajboljih zagrebačkih glazbenika, a aranžmane potpisuju Tihomir Preradović, Dragianni, Branimir Mihaljević i Matija Dedić.

Većina pjesma već ima i popratne spotove, a gotovo sve snimio je redatelj Marko Dimić, koji je svojim prepoznatljivim videorukopisom artistički i vizualno oplemenio autorove pjesme (osim za spot "Malena", koji je radio redatelj Alen Horvatić te za spot "Kao ptica na mom dlanu" redateljice Vanje Juranić).

Bez obzira što je Mladen u karijeri često bio uspješniji sa svojim bržim pjesmama, autorski je svejedno inzistirao na baladama, a one su i povod nastanka ovoga albuma. Uzevši u obzir situaciju na tržištu, kad glazbenici objavljuju samo singlove (koji moraju biti hitovi na prvu), slobodno se može reći kako je ovakvo izdanje svakako hrabar potez i za svaku pohvalu.

Ako se pogleda daleko unatrag, Mladen se svojim glazbenim razvojem i današnjim stilom odmaknuo od svojeg prvog pojavljivanja na sceni (krajem '80-ih), kad je bio pjevač i gitarist punk-rock benda. Ali definitivno je još više udaljen i od domaće "lake" komercijalne glazbe - izgradio je i zaokružio svoj osobni stil, a ovim albumom to i dokazuje.

I dok se glazba često dijeli na rock, pop, zabavnu i druge žanrove, postoje autori koje je teško glazbeno odrediti jer na neki svoj način uspješno ujedinjuju sve te varijante. Mladen Burnać zasigurno je jedan od njih.

Mladen se ovim zrelim uratkom definitivno potvrđuje kao glazbeno elegantan i zanimljiv kantautor neskrivenog zagrebačkog šarma te veoma raznolike i ugodne glazbe, lijepo usklađene s njegovim finim, često poetskim stihovima.

Promocija albuma održala se u Plaza Baru, bila je ekskluzivnog karaktera i na nju je pozvano samo birano društvo - najbliži suradnici, kolege s estrade i nekoliko poznatih osoba iz zagrebačkog javnog života koje su bliske Mladenu. Voditelj promocije bio je Mirko Fodor, a održan je i mini koncert na kojemu je Burnać izveo duete s Milom Elegović i opernom divom Ivankom Boljkovac, i to u pratnji gitarista Tihomira Preradovića i Dragiannija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:04