MOGU NAPUNITI KINA

FOTO Superjunaci: Oni su zgodni i moćni. Zato ih toliko i volimo

Novi superjunaci na velikom platnu žele spasiti pomalo 'zahrđali' Hollywood

Hiperprodukcija superheroja na velikom platnu posljednjih se godina zahuktala, jer formula akcije, zgodnog junaka, specijalnih efekata i ležerne priče pokazala se dobitnom na kinoblagajnama. Mnogi se pitaju imaju li superheroji Batman, Iron Man, Spiderman, Wolverine, Daredevil i ostala ekipa više uopće išta pokazati i reći, ali ako se sjetimo da su Marvel i ostali “proizvođači” desetljećima smišljali nemoguće misije za junake za koje ne postoje nikakve prepreke, onda je teško povjerovati da Hollywood ne može pratiti taj tempo. Premda je bilo nekoliko filmova koji nisu bili uspješni, poput “Superman Returns”, većina je poharala kinoblagajne.

Zaradili milijarde

Prije svega to je serijal o Batmanu, koji je već potkraj osamdesetih bio veliki hit u kinima i tako svako malo dobijemo neki nastavak o Čovjeku šišmišu. Već spomenuti Superman je, dok ga je glumio Christopher Reeve, bio jedan od najvećih blockbustera osamdesetih, a logo i razni merchandise filma do danas su zaradili milijarde. Neko vrijeme smo imali pauzu, a prije deset godina dogodila se eksplozija spektakularnih filmova o junacima sa supermoćima koji su spašavali svijet od zemaljskih i izvanzemaljskih problema. Konačno je i Spiderman dobio svoj pravi veliki film, a oživjeli su i X-Men, čiji je glavni junak, Wolverine, dobio i vlastiti film. Daredevil je od dobrog dečka Bena Afflecka konačno stvorio junaka kojeg žene obožavaju, ali i otkrio nam Colina Farrella. Još jedan superjunak vratio je jednog glumca u život, i to Roberta Downeya Jr.-a koji je fenomenalno odglumio Iron Mana. Drugi dio filma koji smo ove godine gledali u kinima u prvom vikendu prikazivanja zaradio je čak 150 milijuna dolara, a uspjesima ovih filmova najviše se vesele u Marvelu, koji ih je sve i stvorio.

Zlatna koka

Zbog milijuna koji se vrte u toj visokoj produkciji tako ćemo iduće ljeto dobiti nove junake. To su Green Lantern, Thor i Captain America kojega će glumiti Chris Evans, “čovjek buktinja” iz Fantastične četvorke. Dolazi nam i novi Spiderman u liku mladog glumca Andrewa Garfielda i nove avanture X-Mena.

Nismo ni sumnjali da će holivudski producenti naći zlatnu koku za svoju industriju, a postoji li nešto holivudskije od činjenice da superjunaci spašavaju pomalo “zahrđali” Hollywood.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 15:27