BEBA SUSSEX

FOTO: ŽIVOT MALOG PRINCA VEĆ JE ISPLANIRAN Ići će u očevu školu i služiti vojsku kao i on, a dadilja će mu biti muško

 
princ George s roditeljima, dadiljom i prabakom, kraljicom Elizabetom II.
 Getty Images

Bez obzira na medijski cirkus koji prati svaki korak vojvode od Sussexa, pa i iščekivanje bebina rođenja, novi dječak u obitelji imat će puno jednostavniji i mirniji život od svojih rođaka, princa Georgea, princeze Charlotte i princa Louisa od Cambridgea.

Dječak će živjeti životom puno sličnijim onom sestrični njegova oca, princeza Beatrice i princeze Eugenie od Yorka, koje uživaju sve povlastice krvne veze s kraljevskom obitelji, ali ne služe kruni na svakodnevnoj osnovi i dozvoljeno im je izgraditi neovisnu karijeru, kao i humanitarno djelovanje.

Grof ili princ

Naime, novorođeni sin neće biti princ osim ako kraljica ne odluči suprotno. George V. 1917. godine uveo je pravilo po kojem je broj takvih titula koje se dodjeljuju ograničen. Po njegovoj logici, samo najstariji sin princa od Walesa (što je u ovom slučaju George) može se također zvati princom. Kraljica je 2012. donijela novo pravilo, kojim je proglasila svu djecu Williama i Kate prinčevima i princezama, a nagađa se da Harry i Meghan zbog svoje nekonvencionalnosti možda niti neće željeti da se njihovo dijete naziva princom.

U svakom slučaju, titula koju će sigurno dobiti je titula grofa. Meghan i Harry, kako pišu britanske novine, neće unajmiti “dadilju koja je prošla Norlandski specijalistički program”, poput Marie Terese Turrion Borrallo, dadilje koju su angažirali princ William i Kate Middleton. Meghan za svojeg sina navodno želi dadilju iz SAD-a, a za to je tražila pomoć specijaliziranje agencije. A velike su, navodno, mogućnosti i da se odluči za mušku dadilju. Što se tiče plaće, dadilja će zarađivati do 70.000 funti godišnje.

Mladi član kraljevske obitelji krenut će, kad za to dođe vrijeme, u neku od najboljih škola u Windsoru, u čemu bi mogao slijediti svojeg oca. A Britanci su već izračunali i koliko bi moglo stajati obrazovanje novog kraljevskog člana. Princ Harry je tako pohađao vrtić The Minors Nursery School, koji stoji gotovo deset i pol tisuća funti godišnje i specijaliziran je za dječje glazbene i dramske radionice. Nakon vrtića Harry je krenuo u školu Wetherby za dječake, gdje bi za četiri godine školovanja njegovi roditelji trebali izdvojiti oko 89 tisuća funti.

Skupa škola

Od četvrtog do šestog razreda, s obzirom na britanski obrazovni sustav, prvorođeno dijete Sussexovih, krene li očevim stopama, moglo bi pohađati školu Ludgrove, gdje bi za dvije godine školovanja trebalo izdvojiti oko 55 tisuća funti. Harry je išao u srednju školu Eton, koja je također u neposrednoj blizini Frogmore Cottagea, ali to je možda još predaleko da bi se o tome već razmišljalo.

ETON, ENGLAND - MARCH:  The youngest son of the Prince of Wales, Prince Harry poses next to a skeleton in Eton College's Drawing School, which was opened last autumn by the artist Sir Howard Hodgkin on March, 2003 at Eton in England. Prince Harry will finish his studies at Eton College at the end of June. (Photo by Kirsty Wigglesworth-Pool/Getty Images).
Getty Images
princ Harry u srednjoj školi Eton

Kako bilo, Meghan Markle lako bi se mogla odlučiti za potpuno drukčiji obrazovni put svog djeteta, jer već je ionako prekršila niz kraljevskih pravila, a i njezin i Harryjev život u Windsoru prilično bi mogao utjecati na odabir, prije svega, vrtića. Tako bi se roditelji mogli odlučiti i za vrtić Little Monkey\’s Nursery Windsor, koji godišnje košta 19 i pol tisuća funti i posebno se bavi razvojem svakog djeteta. Mogli bi odabrati i vrtić Edith Rose u Windsoru, koji svaki tjedan ima veliki novi prostor za igru na otvorenom te tako razvija dječju maštu i kreativnost.

Normalan život

Premda je dijete Sussexovih puno dalje od trona od svojih rođaka, s obzirom na velik interes javnosti za njegove roditelje, ista će biti i njegova sudbina, pa teško da će ikad voditi posve “normalan” život, bez strogog nadzora i osiguranja. S druge strane, i Harryjeve obveze bit će sve veće kad njegov otac Charles, a nakon toga i brat William naslijede tron, a njegov sin naslijedit će pak njegove kraljevske obaveze, što podrazumijeva kraljevski patronat i očevo služenje u kraljevskoj vojsci.

DARWIN, AUSTRALIA - APRIL 15: In this handout photo provided by the Australian Defence Force, Prince Harry patrols during Exercise Thunder Observer, a Joint Fire Team exercise with the 8th/12th Regiment, Royal Australian Artillery, at Robertson Barracks on April 15, 2015 in Darwin, Australia. Prince Harry has spent his first two weeks secondment in the Australian Army with the North-West Mobile Force (NORFORCE) and the 1st Brigade. (Photo by CPL Oliver Carter/Australian Defence Force via Getty Images)
Getty Images
princ Harry na vojnoj obuci u Australiji

Beba Sussex, kako su prije rođenja svojeg novorođenog sina od milja zvali njegovi roditelji princ Harry i Meghan Markle, također će u kraljevskoj obitelji zauzeti prilično visoko mjesto u redu za tron iako teško da će na njega i zasjesti.

Šanse da bude kralj ili kraljica Engleske i vođa britanskog Commonwealtha prilično su tanke, posebno u usporedbi s princom Georgeom, za kojeg se očekuje da će u nekom trenutku na tronu naslijediti tatu Williama. Nakon svojeg oca, princa Harryja, koji je sedmi u nizu, dijete je odmah iduće, a za jedno mjesto će se spustiti samo ako njegov stric, princ William, i Kate Middleton dobiju još jednog nasljednika.

Prekinuli tradiciju staru 37 godina

PRINC WILLIAM Sin princa Charlesa i Lady Di rođen je 21. lipnja 1982. u Londonu, a mediji su se tad raspisali o njezinoj točkastoj haljini

princeza Diana i princ Charles s malenim princom Williamom

PRINC HARRY Dana 16. rujna 1984. svijetu je predstavljen Henry Charles Albert David, a Diana je rodilište napustila već sljedeći dan

princ Charles i princeza Diana s malenim princom Harryjem

PRINC GEORGE Kate Middleton je 22. srpnja 2013. nakon 10 sati trudova rodila princa Georgea. Vojvotkinja od Cambridgea nosila je točkastu haljinu kao Lady Diana

LONDON, ENGLAND - JULY 23:  Prince William, Duke of Cambridge and Catherine, Duchess of Cambridge, depart The Lindo Wing with their newborn son at St Mary's Hospital on July 23, 2013 in London, England. The Duchess of Cambridge yesterday gave birth to a boy at 16.24 BST and weighing 8lb 6oz, with Prince William at her side. The baby, as yet unnamed, is third in line to the throne and becomes the Prince of Cambridge.  (Photo by Scott Heavey/Getty Images)
Getty Images
Kate Middleton i princ William s princom Georgeom

PRINCEZA CHARLOTTE Dana 2. svibnja 2015. Kate je rodila kćer, i to samo 2,5 sata nakon dolaska u bolnicu, a poslije 10 sati već je bila kod kuće

LONDON, ENGLAND - MAY 02:  Catherine, Duchess of Cambridge and Prince William, Duke of Cambridge depart the Lindo Wing with their newborn daughter at St Mary's Hospital on May 2, 2015 in London, England. The Duchess was safely delivered of a daughter at 8:34am this morning, weighing 8lbs 3 oz who will be fourth in line to the throne.  (Photo by Chris Jackson/Getty Images)
Getty Images
Kate Middleton i princ William s princezom Charlotte

PRINC LOUIS Vojvotkinja Kate i princ William 23. travnja 2018. treći put dobili su dijete; Louisa je predstavila u crvenoj haljini kao Lady Di

LONDON, ENGLAND - APRIL 23:  Prince William, Duke of Cambridge and Catherine, Duchess of Cambridge depart the Lindo Wing with their newborn son Prince Louis of Cambridge at St Mary's Hospital on April 23, 2018 in London, England. The Duchess safely delivered a boy at 11:01 am, weighing 8lbs 7oz, who will be fifth in line to the throne.  (Photo by Chris Jackson/Getty Images)
Getty Images
princ William i Kate Middleton s princom Louisom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:55