NOVA STUDENTICA

Franka Batelić: Zbogom svima, odlazim u Ameriku na godinu i pol

ZAGREB - Franka Batelić uspjela je proći strogu audiciju za vokalne izvođače na Berklee College of Music . Već početkom kolovoza popularna mlada pjevačica pakira kofere i putuje na studij u Boston, gdje će ostati sljedećih godinu i pol dana.

- Lani sam tamo bila na ljetnom semestru i jako mi se svidjelo. U Bostonu sam se opustila i dodatno povećala samopouzdanje. Tamo je velika konkurencija, kad te netko pohvali, postaneš svjestan da uistinu nešto i vrijediš. Te američke pohvale su mi baš trebale jer sam u Hrvatskoj, nažalost, percipirana kao zgodna mlada cura koja nešto pjeva i pleše, što mi je ponekad velik teret jer mislim da mogu i znam više.

Nadalje, u Berkleeju sam shvatila da volim jazz, naučila sam drukčije zapisivati glazbu, sve što sam gore vidjela jako me se dojmilo pa sam lani, kada sam odlazila, samoj sebi rekla da se moram vratiti. I, evo, sada se vraćam - priča Franka, koja je na audiciji za Berklee bila u veljači ove godine.

Testirali i ritmiku

- Uz mene tamo je bila gomila zainteresiranih iz cijelog svijeta. Svi smo morali otpjevati skladbu koju smo sami pripremili, improvizirati na jazz i blues, testirala se ritmika, solfeggio, melodika, glazbena teorija... Nakon polusatnog glazbenog dijela, profesori su sa mnom obavili još i polusatni intervju i onda smo se pozdravili. Uslijedilo je čekanje, a nakon duga tri mjeseca, početkom svibnja, javili su mi da sam prošla - priča Franka, koja će u Bostonu provesti tri semestra.

- Sam studij traje četiri godine, ali ljudi tamo odlaze na jedan, dva ili tri semestra, onoliko koliko smatraju da im je potrebno. Za sada sam isplanirala da odem na tri semestra, dakle studentsku godinu plus ljeto. No, vidjet ću kako će se stvari razvijati, možda ostanem i dulje - priča pjevačica koja je, priznaje, dugo razmišljala da li da opet ode u Ameriku.

Dobro sam odabrala

- Sve sam stavila na vagu i odabrala, a mislim da sam odabrala dobro. Karijera u nas podrazumijeva da ste u centru pažnje ne toliko zbog svog rada nego zbog nekih, po mom mišljenju, za javnost nebitnih stvari, a meni to nije drago. Uz to, tijekom boravka u Americi sjest ću sama sa sobom i na miru razmisliti što stvarno želim. Jako volim glazbu, ali ne volim veliku komercijalizaciju glazbe.

Što se moje glazbene karijere tiče, snimat ću tijekom studija pjesme i u Hrvatskoj i u Americi, pa se nadam da ću uspjeti spojiti posao i školu, da ni jedno ni drugo ne trpi - govori 19-godišnjakinja koja sada užurbano radi na dovršavanju skladbi za svoj novi album što bi se za koji tjedan trebao pojaviti na tržištu, a nove pjesme sa svojim će bendom predstaviti na jadranskoj turneji u srpnju. Franka se uz to, zahvaljujući pjesmi “On Fire”, pojavljuje i na kompilaciji Papaya Day & Night 2011., koju će promovirati 1. srpnja na Zrću.

Intimna poezija

- Riječ je o skladbi na engleskom jeziku, prvoj za koju sam sama napisala tekst. Stihove pišem već godinama, ali ih dosad nisam javno objavljivala. Zanimljivo je da na engleskom pišem tekstove koji bi se jednog dana možda mogli uglazbiti, a na hrvatskom pišem intimniju poeziju koju, barem zasad, ne kanim dijeliti s javnosti - govori Franka.

Pjesma “On Fire” njezin je prvi izlet u house glazbu.

Nije bila na Zrću

- Ta je skladba nastala kao plod moje glazbene suradnje s Ericom Destlerom. Što se house glazbe tiče, točno je, ovo je moja premijera. Ja volim svu kvalitetnu glazbu, ali house dosad nije bio među mojim favoritima. Kad su mi ponudili da budem na kompilaciji koju čine zvučna imena house glazbe poput The Freemasonsa, Tiesta, Swedish House Mafije, iskreno sam se začudila i upitala samu sebe mogu li ja to. Na kraju je sve ispalo genijalno, a prve reakcije slušatelja su izvrsne. Promocija pjesme bit će 1. srpnja na Zrću, a tamo ćemo snimati i spot. Na Zrću još nikad nisam bila jer me masovno partijanje ne privlači, iako me zanima kako sve to izgleda - kaže Franka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:45