OČARANA

Gabriela Sabatini: Hrvatska je ljepša od mojih najluđih snova

Nekadašnja sportska ikona danas živi mirnim životom u Buenos Airesu, a strast su joj putovanja

Jedna od najljepših žena u povijesti tenisa, danas 40-godišnja Agrentinka Gabriela Sabatini koja se ovih dana odmara na hrvatskoj obali, već gotovo 15 godina nije odmjerila snage teniskim reketom. Od njezina oproštaja sa sportskom karijerom prošlo je podosta vremena, no Gabriela je još uvijek u dobrim odnosima s nekadašnjim kolegicama, bivšom američkom tenisačicom Jennifer Capriati i našom Ivom Majoli, kojima se pridružila na ljetovanju na otoku Hvaru.

- Iznenađena sam koliko je u Hrvatskoj lijepo, iako nisam uspjela puno toga vidjeti. Prije dolaska ovamo bila sam na odmoru u Miamiju, a na Hvaru ostajem do nedjelje - ispričala je kratko Sabatini, koja je prije Hvara posjetila Zagreb i Dubrovnik.

Unatoč brojnim osvojenim mečevima, turnirima i drugim odličjima, koje je postigla tijekom svog “zlatnog doba” krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, profesionalnu je karijeru okončala sa samo 26 godina. Ipak, u svojoj je zemlji, a i šire, i dalje bila slavljena kao jedna od ikona tog sporta. S osvojenih dva Grand Slam naslova, predstavljanjem svoje zemlje na Olimpijskim igrama, gdje je izborila srebro, te naslovom najbolje juniorske igračice na svijetu 1984. godine, održavanje popularnosti i nakon što je odbacila reket i najmanje ne čudi.

Planetarno popularno lice

Njezina slava i sportski uspjesi, zapravo, nisu rezultirali samo peharima, medaljama i odličnim rezultatima, već i drugim oblicima “dostignuća”. Tako je, primjerice, lutka “Gabriela Sabatini” izrađena prema njezinu liku i teniskoj odori 1994. godine, bila omiljena igračka argentinskim djevojčicama, a atraktivna crnka prva je tenisačica na svijetu prema kojoj je imenovan cvijet, točnije rod narančaste ruže, koji od 1992. godine nosi njezino ime. Sredinom devedesetih sportašica je objavila i dirljivu knjigu “My Story”, koja je njezinim obožavateljima dala uvid u sasvim drugu stranu tenisačičina života, a po nevjerojatnoj priči i žaru s kojim je govorila o svom sportu, nije se dalo naslutiti da bi ga samo dvije godine kasnije zauvijek mogla napustiti.

Kao izuzetno lijepo, a planetarno popularno lice, Sabatini je bila pravi “mamac” za kupce brojnih proizvoda pa je tako snimila i niz reklamnih kampanja za poznate brandove, uključujući sportsku opremu Fila, skupocjene naočale Ray Ban, napitak Pepsi i druge. Argentinsku javnost rastužila je viješću koju im je priuštila već 1996. godine, odnosno oproštajem od sportskog rekvizita kojim je stekla svjetsku slavu.

Mnogi su bili skeptični, ali...

Za razliku od brojnih sportaša i sportašica, koji su po završetku karijere uživali u plodovima dotadašnjeg rada trošeći iscrpne zalihe zarađenog novca na provod i nepotrebni luksuz, Gabriela Sabatini tada se odlučila u potpunosti posvetiti poslu kojeg je pokrenula još 1989. godine, točnije, liniji parfema s vlastitim potpisom. Iako su mnogi skeptično gledali na njezinu transformaciju iz sportašice u ozbiljnu poslovnu ženu, Sabatini je pravi primjer da je uz dobru volju i upornost to itekako moguće.

Tvrtka Gabriela Sabatini Parfumes u narednim je godinama širila svoje poslovanje pa su njezini parfemi ubrzo dospjeli i na police europskih prodavaonica, uključujući i Hrvatsku. Ljubav prema tenisu, za kojeg danas kaže da je “njezina prošlost”, ipak još uvijek nije presušila, a pokazuje ju pomažući financijski mlade teniske nade u rodnoj Argentini, kojima omogućuje da putuju na turnire i upoznaju svijet.

Ljubio me jedan Nijemac

Nekadašnja sportska ikona i danas živi mirnim životom u svom prostranom stanu u Buenos Airesu, a posebna strast su joj putovanja, što poslovna, u službi promoviranja svog parfema, što privatna, na koja obično vodi majku ili druge članove obitelji. Sabatini je, posebice tijekom sportske karijere, živjela “pod povećalom” javnosti, no o njezinu se privatnu životu nikada nije previše znalo. Povremeno se spominjalo da je ljubila neke muškarce, od kojih je najzanimljiviji svakako bio Nijemac Frank Unklebach, koji je detalje njihove još uvijek nepotvrđene veze svojedobno prodao britanskim tabloidima. Bivša sportašica i tada je odbijala ikakve komentare o vlastitoj intimi, a istu praksu zadržala je i danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:07