NOVI MODNI TREND

Giriček u haljini: Čista jedinica iz urbane kulture ili bravo?

 PIXSELL

Gordan Giriček omotao se pareom, i u natikačama i šeširu prošetao Zadrom u društvu kćerkice i javnosti nepoznate žene. Naravno, izazvao je golemu pažnju omotan pareom, koji ipak češće viđamo na ženama i ne tako često na gradskim ulicama.

Danas je pareo u zapadnoj civilizaciji najčešće rezerviran za plažu i oko nje; ne smatra se odjećom namijenjenom za grad. U 95 posto slučajeva nose ga žene. Hrabriji pak muškarci s pareom još uvijek su rijetka pojava na domaćim, ali i stranim zapadnoeuropskim plažama.

No zanimljivo je da će većina muškaraca svoj poveći ručnik za plažu vrhunski omotati oko sebe a’la pareo. Je li Giriček ispred vremena (u Hrvatskoj) pa njegov izlazak u Zadar zapravo znači i dolazak novog trenda? Vidjet ćemo već ovog ljeta na plažama diljem Jadrana.

Pareo je imenica koja dolazi iz tahićanskog jezika (singular: păreu) i označava haljinu koja se tvori omatanjem pravokutne tkanine oko tijela. U zapadnoj se civilizaciji spominje već u 19. stoljeću pa je danas pareo međunarodna i svima razumljiva riječ.

Govorimo li o originalnom pareu, to je stopostotna pamučna tkanina najčešće ukrašena cvjetnim motivima. Omiljeni su uzorak cvjetovi hibiskusa. Tehnika ukrašavanja jest batik.

Nekad davno, ali i danas u ruralnim dijeloviman Tahitija pokazivanje grudi u žena bilo je uobičajeno, a žene su pareom prekrivale samo svoja bedra, koja su se smatrala vrlo intimnim dijelom rezerviranim za odabranika srca. Iako se pareo nosi na nekoliko različitih načina, najpoznatija su dva.

Omotavanje poput tube: žena ga omotava oko grudi, čime sprečava i klizanje tkanine, a tako omotan doseže do koljena. Drugi način je ogrlica oko vrata: dio ruba marame stavi se oko vrata, a zatim se ostali dijelovi omataju oko tijela. Pareo je, naravno, pogodan i za muškarce. U poslu nose kratak pareo, ili često od parea rade asimetrične hlačice. Za večer nose dulji pareo.

Bitno je napomenuti da se pareo stavlja isključivo omatanjem i izvrtanjem tkanine, bez pomoći ziherica, kvačica, itd.

Željko Žutelija, PROTIV: Giriček zakucao čistu jedinicu iz urbane kulture

Muškarac sportske građe, obnažen do pasa, nebeske visine i nimalo suzdržanog stila šeće zadarskim ulicama zaogrnut samo pareom ispod kojega - nameće se logična pretpostavka - nosi tange. Ili se ipak varamo? Gradske ulice, čak i za vrućih ljetnih dana, nisu isto što i plaža, iako je upitno bi li feminizirani ljetni look, makar i na apolonskom, macho postamentu, bio primjeren čak i plažnom ugođaju. Gordan Giriček, bivši igrač NBA lige, danas na košarkaškom angažmanu u Turskoj, očito misli drukčije.

Kratica NBA u njegovu bi slučaju mogla značiti i nešto posve drugo (primjerice, Ne Budi Antipatičan): on se ne libi neukusnog urbanog ekscesa, iako zna da zadarske ulice nisu isto što i šetnja skrovitim puteljcima nekog polinezijskog atola. Ondje sam, doduše, viđao domoroce zaogrnute pareima, ali samo dok love ribu u laguni ili beru banane i kokosove orahe.

S pareom oko bokova, i nimalo lošije građeni od Giričeka, ne bi se usudili ući u luksuzni resort gdje se odmara svjetska turistička elita. Dakle, i usred Tihog oceana, na Bora Bori ili Rangiroi, ljetna je kultura odijevanja sofisticiranija nego na zadarskim ulicama kad njima krstari Gordan Giriček.

Simpatično je kad su muškarci opušteni, ali to nipošto ne uključuje dozvolu za neukus. Ni bermude nisu za svaku prigodu, a tek pareo... Nije li to samo korak prema umjetnim trepavicama, maskari, puderu i drugim potrepštinama iz ženskog budoara? Što se mene tiče, Giriček je ovom prigodom svojim pareom zakucao - čistu jedinicu iz urbane kulture.

Boris Vlašić, ZA: Super je napravio. Nije li i James Bond nosio kilt?

Super je to Giriček napravio. Čovjek se lijepo zagrnuo pareom i prošetao gradom. Umjesto toga mogao je hodati u kupaćima i vjerojatno bi izazvao manju sablazan iako bi, realno, hodati u kupaćima gradom bilo puno bliže pojmu seljački, govoreći o dobrom ukusu i modi. Tada ga ni šešir ne bi spasio. Teško je zaključiti, budući da se sve dogodilo danju, da je riječ o Giričekovom modnom izričaju, da pušta svojoj ženskoj crti da određuje kako će izgledati i koliko će se udaljiti od klasičnog shvaćanja muške mode.

Više djeluje kao ljetna praktičnost i modno poigravanje na rubu bedastoće.

Naravno da postoje tipovi koji će i usred pustinje nositi kravatu jer pravi gentleman ne popušta pred običnom vrućinom, a ne treba zaboraviti da su muškarci iz raznih razloga nosili suknjice, od onih antičkih tipova pa sve do škotskih klanova koji će s ponosom podsjetiti na svoju tradiciju i pojaviti se u kiltu. Uostalom, nije li James Bond nosio kilt? I odlično mu je poslužio jer mu je cura za stolom uspjela napisati broj svoje sobe a da to nitko osim filmske kamere ne primijeti. Stoga svakako ne bi trebalo osuđivati Giričeka, iako to ne znači da postoji šansa da se i ja pojavim u pareu.

Jednostavno je to bio njegov izbor, vrlo benigan, koji čak ne treba ni braniti podsjećanjem o granicama osobne slobode koje su, jednostavno, bez ograda sve dok ne ometaju tuđu slobodu. Suknjica više ili manje, stvarno ne bi trebala biti velika opasnost za mušku vrstu. Ako jest, onda nam je stvarno teška frka, paranoična, s identitetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:41