POLIMAC PREPORUČUJE

Gledali smo Utopiju, SF seriju o virusu čiji je cilj prorijediti čovječanstvo: Jezivo je aktualna

Britanska "Utopija" nastala je u tradiciji tamošnjih špijunskih filmova i serija, u njoj važnu ulogu imaju obavještajne službe
Prizor iz ”Utopije”
 Amazon/Planet/Profimedia

Britanska serija „Utopija“ imala je čudnu sudbinu. Stekla je kultni status nakon emitiranja druge sezone, međutim, njezini poklonici bili su poprilično šokirani kad su obaviješteni da Channel 4, kanal koji ju je emitirao, ne namjerava više podupirati produkciju. Rekli su:

"Ponosni smo na taj proizvod, ali on ima previše malo gledatelja da bismo mi sudjelovali u njegovu financiranju". Tvorac serije Dennis Kelly molio ih je da mu bar omoguće specijal u kojem bi zaokružio radnju (nešto po uzoru na božićno izdanje "Downton Abbey"), ali ništa od toga.

Među obožavateljima "Utopije" bili su i poznati redatelj David Fincher i scenaristica i književnica Gillian Flynn (zajedno su radili na ekranizaciji njezina bestselera "Nestala"), htjeli su napraviti američku verziju te priče i već se dogovorili s kablovskom mrežom HBO, no sve je propalo zbog prijepora oko budžeta. Fincher je napustio projekt a scenaristica ga je prenijela u Amazon Studios i tamo i realizirala. Prva sezona je upravo imala premijeru, što je dovoljno za ustanovljavanje sličnosti i razlika.

Ključna razlika

Priča je ostala poprilično slična, grupica protagonista raznolike dobi vezala se za strip "Utopija" za koji su čuli na Internetu, a važnu ulogu ponovno ima izvjesna Jessica Hyde, čiji je (navodno pokojni) otac nacrtao luckaste tabloe s Gospodinom Zecom u prominentnoj ulozi. Ključna je razlika, međutim, u tome što je britanska verzija naslutila predstojeću pandemiju, a američka se odigrava usred nje i to obilno eksploatira. Mnoge se scene zbivaju u improviziranim bolnicama prepunim zaražene djece, što je odbilo znatan dio gledatelja, a potraga za lijekom koji će suzbiti virus još više asocira na aktualne događaje. Postoji tu i kulturalna razlika.

Britanska "Utopija" nastala je u tradiciji tamošnjih špijunskih filmova i serija, u njoj važnu ulogu imaju obavještajne službe, a sva zbivanja nadgleda takozvana Mreža, kojoj pripadaju i oni za koje to ne biste u prvi mah pomislili. Primjereno američkoj tradiciji, ovdje je glavni majstor manipulacija tajkun koji se predstavlja kao dobrotvor, čime se podvlači sličnost sa aktualnim zbivanjima.

Ipak, i britanska mreža i američki tajkun imaju isti cilj, smanjiti broj stanovnika na prenapučenoj Zemlji, a ima li efikasnijeg sredstva od smrtonosne zaraze koja ubija milijune ljudi? Nije to osobita novina, već su se mnogi dosjetili tog zapleta, no kad ga gledate u jeku širenja koronavirusa, odjednom vas to ispuni zebnjom.

Scene nasilja

Britanska "Utopija" šokirala je scenama nasilja koje su bile neočekivane, iznimno okrutne, ali i metaforične: štošta toga ostavljeno je mašti gledatelja. Američka "Utopija" nije to pretjerano ublažila, ipak je nastala u razdoblju kad su proizvodi za mali ekran postali neopisivo neugodni (serije "Boys", "Igra prijestolja", "Čovjek u visokom dvorcu", "Živi mrtvaci" i dr.), a eliminiranje važnih likova dosjetka koja malo koga zbunjuje. U tom pogledu serija Gillian Flynn može šokirati samo gledatelje koji se užasavaju takve vrste naturalizma i u pravilu ga izbjegavaju, no one koji su se navikli na to – a njih je većina - jedva tu nešto može posebno uzbuditi.

Scenaristica je uvjerena da će joj dozvoliti produkciju druge sezone, u kojoj će priču odvesti dalje od britanskog originala, možda je i u pravu jer Amazonu panično trebaju novi sadržaji, međutim, možda će na čistini gdje ne mora robovati zadanim matricama pronaći prostor slobode i kreativnosti, ovdje nedostatno zastupljen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:43