KRŠENJE PRAVA

GLUMICA PROTIV FRANCUSKOG PISCA Scarlett Johansson prijeti tužbom jer je postala lik u bestseleru

 Arhiva

Glumica Scarlett Johansson tužila je autora francuskog bestselera “Prva stvar koju pogledamo” (“The First Thing We Look At”) Grégoirea Delacourta jer u njegovu romanu postoji lik koji joj sliči i za koji je drugi lik u romanu uvjeren da je to baš ona (poslije se ispostavi da ipak nije riječ o njoj).

Njezina dvojnica, naime, u romanu traži pomoć automehaničara u selu na sjeveru Francuske. Mehaničar je pak uvjeren da se radi o Scarlett Johansson, a tek šezdeset stranica kasnije shvaća da je zapravo riječ i ženi imena Jeanine Foucaprez.

Takvu upotrebu njezina lika i imena Scarlett smatra kršenjem njenih osobnih prava na prevaru, a ako njezina tužba uistinu i završi na sudu, bit će to pravni i književni presedan. Pisac Delacourt poprilično je zatečen glumičinim potezom i uvjeren je da knjigu nije ni pročitala s obzirom na to da je objavljena u ožujku, i to za sada samo u Francuskoj.

“Tužan sam. Nadao sam se da će mi možda poslati cvijeće jer sam joj ovom knjigom, na neki način, izjavio ljubav.

Njezina ljepota je arhetip našeg vremena, vrlo ljudska i s dirljivom krhkošću”, rekao je Delacourt za Le Figaro. U knjizi se spominju i imena dvojice slavnih glumaca, Ryana Goslinga i Genea Hackmana.

“Kultura ‘celebova’ usađena je u nas preko medija. Njezin prigovor se temelji upravo na fenomenu koji želim osuditi. To je paradoks. Ali pretpostavljam da je to ‘vrlo američki’, dodao je pisac. ( M. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 16:41