NOVO NOVO NOVO VRIJEME

Grlić i Mirković ponovo razgolićuju političare

Autori dokumentarca ‘Novo, novo vrijeme’ uskoro će završiti epilog kultnog filma nazvanog ‘10 godina poslije’, koji će emitirati RTL 21. veljače

ZAGREB - Rajko Grlić i ja stajali smo u kafiću i razgovarali da bi bilo dobro opet pogledati ‘Novo, novo vrijeme’, koje obojica nismo gledali još od premijere. Zaključili smo da je sada, s odmakom od deset godina, slika tog vremena još zanimljivija i govori o stvarima koje onda nismo primjećivali.

Snimaju kada ne vide

Krenuli smo od ideje da bi bilo divno, budući da film završava s dolaskom predsjednika Mesića na Pantovčak, opet napraviti svečanu projekciju na koju će doći i Mesić i Ivo Josipović i još mnogo aktera iz istog filma.

Paralelno smo počeli snimati epilog ‘Novog, novog vremena’ na isti način, prateći političare u situacijama kad ih ljudi ne vide - ispričao je Igor Mirković.

Obljetnica drugog kruga

Autori kultnog dokumentarca u koprodukciji s RTL Televizijom odlučili su se na snimanje nastavka pod nazivom “10 godina poslije”. Ponovnu svečanu projekciju “Novog, novog vremena” Mirković i Grlić odlučili su organizirati baš 7. veljače, točno deset godina od drugog izbornog kruga kada je Stipe Mesić pobijedio, i to u kinu Europa gdje je prvi put dokumentarac i prikazan.

I dalje drukčiji

U polusatnom nastavku “10 godina poslije” ponovno je riječ o prijelomnom događaju, kao i u prvom dijelu, ovaj put o odlasku prvog hrvatskog predsjednika koji živ ide u mirovinu. Redatelji su najavili još mnogo zanimljivih scena poput legendarne snimke tadašnjeg potpredsjednika Vlade Borislava Škegre “uhvaćenog” u krađi boce viskija za koju je kasnije tvrdio da je bila rakija i da je nije “pospremio”. Iako je ta scena gledateljima najviše ostala u pamćenju Igor Mirković ne želi da se film od 104 minute pamti samo po tih nekoliko sekundi.

- Činilo nam se da je film trebao dodatak jer nije dovoljna činjenica da je Mesić kao drukčiji tip političara tada pobijedio, već da je kao takav i otišao. U epilogu se nismo toliko koncentrirali na ovu izbornu utakmicu, već smo se okrenuli prema Pantovčaku i predsjedniku koji odlazi i prati rezultate. ‘Novo, novo vrijeme’ je priča o dolasku na vlast, a ova je o kraju mandata - kaže Mirković.

Na projekciji 7. veljače predsjednik Mesić i ostali akteri iz dokumentarca vidjet će nakon dugo vremena “Novo, novo vrijeme” te će nakon kolektivnog gledanja, smatra Mirković, svi zajedno moći prokomentirati viđeno. Pozivnice za projekciju odaslat će se svim sudionicima filma.

Smjena predsjednika

Dosad su svoj dolazak potvrdili novi i uskoro bivši predsjednik. - Voljeli bismo da dođe i Milan Bandić, ali još nemamo potvrdu - zaključio je Mirković. Originalni film “Novo, novo vrijeme”, nastavak “10 godina poslije”, te reportaža s projekcije prikazat će se 21. veljače na RTL-u kao specijalni prilog na dan “smjene” predsjednika.

Mirković snima i melodramu o zaljubljenim 80-godišnjacima

Igor Mirković na jesen počinje snimati originalnu igranu melodramu “Noćni brodovi” čiji su akteri dvoje 80-godišnjaka. Još uvijek nije odabrao glavne glumce, a snimat će u Zagrebu, Splitu i na putu između ta dva grada. - To će biti priča o dvoje staraca koji sretno žive u staračkom domu i zaljube se. Nakon toga se, poput dva tinejdžera, odluče na bijeg iz doma - otkrio je redatelj Igor Mirković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 07:09