ROKERI IZ GAJNICA

Hladno pivo u seoskoj idili priprema novi album. Pročitajte što su otkrili za Jutarnji

Društvo im prave dvije mačke, pas i stado konja. Opskrbili su se pićem, sami kuhaju, a prva trgovina je udaljena pet kilometara

ZAGREB - Niti nove zimske gume na automobilu nisu dovoljna garancija za sretno pristizanje u zabačeno naselje Jelov Klanac u Rakovici nadomak Like, u što su se uvjerili članovi grupe Hladno Pivo , koji su ovih dana upravo u osamljenom mjestašcu, gdje im društvo čine tek dvije mačke, pas i stado konja. Zagrebački rokeri su se, naime, još proteklog vikenda “preselili” u brvnaru na proplanku, u kojoj rade predprodukciju svog nadolazećeg studijskog albuma. Dok inače stalnu tišinu povremeno paraju zvukovi životinja sa samog imanja, ali i iz obližnje šume, kada smo, nakon podneva, pristigli u podnožje brežuljka na kojemu su se Mile i ekipa smjestili, jasno su se čule gitare i bubnjevi.

Stavljali smo lance

- Kada smo dolazili bilo je malo nezgodno, mislili smo da ćemo proći, no to nije bilo moguće pa smo stavljali i lance. Iskreno, očekivao sam i veću hladnoću pa i nije tako strašno. Najniže je bilo neku večer, minus 15 stupnjeva. Zapravo se noću i najviše osjeti da je hladno i treba više ložiti - objašnjava Zoki. Ponukani pozitivnim iskustvom sa snimanja svog prethodnog albuma “Knjiga žalbe”, Hladno Pivo ponovno se odlučilo povući u izolaciju kako bi u miru pripremili novi materijal.

- U Zagrebu stvarno imamo hrpu obaveza, od obitelji do raznoraznih drugih stvari i dobro nam je malo se maknuti se od svega, na ovako lijepo mjesto bez pretjerano puno signala, gdje te nitko ne može gnjaviti dok radiš - priča Mile dok na zubatom suncu ispred kućice uživa u svom rashlađenom pivu.

- Ma zapravo, već mi je malo i čudno što nitko ne pita za mene otkako smo došli. Nastojim se uvjeriti da je to upravo zbog lošeg signala, inače će biti problema kad se vratimo - smije se.

Više optimizma

Dečkima, naime, najveći problem u ličkom selu stvara otežana komunikacija.

- Čim se netko posluži mobitelom to odmah ometa televiziju. Nevjerojatno, moraš otići 20 metara od kuće ako želiš razgovarati da bi netko drugi mogao gledati TV - čudi se Zoki. Dan na osami počinje im u jutarnjim satima, kada skupa s producentom Edijem Cukerićem, koji im se pridružio u višednevnoj avanturi, odrađuju prvu probu, odnosno, kako kaže Zoki, fino brušenje pjesama.

- Bit će ih najmanje 12, a imamo još par njih za koje ne znamo hoćemo li ih uspjeti završiti. Ako ne, ostavit ćemo ih za sljedeći album, ili ih možda nećemo ni snimiti - objašnjava gitarist. Dugoočekivani studijski uradak će, najavljuju dečki, biti poprilično optimističniji od “Knjige žalbe”, a Mile kaže da je tema koja se provlači pjesmama upravo nekakvo “autsajderstvo” pa će, čini mu se, više biti posvećen ljudima koji na neki način “strše” iz društva.

Za boravak u Jelovom Klancu hranom i pićem su se dobro opskrbili pa ručak uglavnom pripremaju sami, a za sitne potrepštine upute se u lokalnu trgovinu, udaljenu gotovo pet kilometara.

- Skoro svaki dan pješačimo po sat vremena, spustimo se dolje do Rakovice, ali rekli su nam domoroci da ne hodamo previše sami po noći da na nas ne bi naletio neki medo - prepričava Kekin.

Album stiže 16. travnja

Kako je prekjučer čitav dan i u Rakovici bilo sunčano, dečki su se odlučili na spremanje roštilja, no ipak nisu zapjevali svoju istoimenu pjesmu, koja je ujedno i “neslužbena himna” većine zaljubljenih u roštiljanje, jer su posljednjih dana u potpunosti posvećeni samo novim pjesmama. Budući da u kući imaju jedino peć na drva, za krumpire su “užicali” gazdaricu imanja da im pomogne u pripremi, što im je, naravno, uspjelo.

- Večeras bismo zapravo mogli samo malo uz gitaru isprobati one dvije stvari? - predložio im je producent.

- Misliš malo ‘unplugged’, a? Ma može, nećemo se onda ni spuštati dolje - odgovara Suba. Napustili smo ih predvečer i ponovno ostavili u izolaciji, u kojoj će se zadržati još dva dana. Po povratku u Zagreb ipak ih ne čeka odmor već snimanje odabranih pjesama u studiju u Novom Mestu, za što će im, smatraju, biti potrebno mjesec dana kako bi finalni proizvod, osmi album Hladnog Piva svjetlo dana ugledao predviđenog 16. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:51