IDU I DRUGE SEZONE

Hrvati ludi za sapunicama: Uz ‘Laru’ milijun gledatelja, a uz ‘Ružu vjetrova’ pola milijuna

Lara i Jaša napokon bi trebali pred oltar, no opaki Dinko ne odustaje od osvete
 Jure Mišković / CROPIX

Nakon što je prošlog četvrtka završila prva sezona RTL-ove sapunice ‘Ruža vjetrova’, i ‘Larin izbor’ Nove TV ulazi u svoje finale . Najgledanija domaća serija ove godine, a ujedno u prosjeku i najpopularniji program na svim nacionalnim televizijama ove sezone, s emitiranjem će završiti u srijedu, 20. lipnja. Mediteranska ljubavna priča ostvarila je prosječnu gledanost od čak milijun ljudi, dok je rekord postigla u jednoj epizodi s čak 1,2 milijuna gledatelja pred malim ekranima.

Prodana u 17 država

Početak Eura bez sumnje će smanjiti donekle njezine udjele u gledanosti ovih dana, no teško da će najvjerniji gledatelji propustiti rasplet ‘Larinog izbora’. Tako bi Lara i Jaša napokon trebali okruniti svoju ljubav, no njegov opaki brat Dinko ne odustaje od od namjere da mu se osveti.

Inače, ova serija je prodana u čak 17 država s područja regije, Europe i Bliskog istoka. Kolika je omiljenost ‘Larinog izbora’ među publikom ipak od svih brojki možda najbolje govori podatak kako je na lažnom grobu Jakova Zlatara netko od obožavatelja serije ostavio cvijeće. Sa snimanjem druge sezone produkcijska ekipa krenut će uskoro, naravno s mladom Zadrankom Doris Pinčić i Ivanom Hercegom u glavnim ulogama. Ove jeseni kada krenu nove epizode ‘Larinog izbora’ i dalje će glavni pokretač svih nedaća biti prvi negativac serije Dinko kojeg je utjelovio Filip Juričić, čije je glumačko ostvarenje po mišljenju mnogih najkvalitetnije u cijeloj sapunici. U međuvremenu će u kinima tijekom ljeta krenuti i svojevrsni filmski nastavak ove sapuničaste sage - ‘Larin izbor: Izgubljeni princ’. Film je snimljen u pauzi između dvije sezone, u gotovo rekordnom roku od tri tjedna, a režirao ga je Tomislav Rukavina. Za potrebe filma unajmljeno je čak 20-ak brodova svih vrsta - od koča do glisera i jahti.

Inače, sapunica je dobila i svoj spin-off na novim platformama.

Kraj donio neizvjesnost

Naime, iz nje je izrasla prva hrvatska web serija ‘Nikol: Povjerljivo’ s Jagodom Kumrić kao glavnom aktericom tog projekta. Njena Facebook grupa broji više od 61 tisuću članova. Čini se kako je ‘Larin izbor’ profitirao u gotovo svim segmentima, jer je i naslovna pjesma autora Marka Pecotića ‘Samo ljubav ostaje’ postala hit na radiovalovima, a i sve češće se izvodi na svadbenim svečanostima i drugim sličnim prigodama.

Finalna epizoda RTL-ove sapunice ‘Ruža vjetrova’ ostvarila je pak gledanost od 12,5 posto u prosjeku, što znači da je kraj prve sezone te serije ispratilo više od pola milijuna gledatelja pred malim ekranima. S tim rezultatom ‘Ruža vjetrova’ bila je četvrti najgledaniji program tijekom četvrtka. I bez službene potvrde bilo je sasvim jasno kako će ova sapunica dobiti i svoju drugu sezonu, jer je kraj ostavio publiku te serije u potpunoj neizvjesnosti.

U prvoj sezoni snimljeno je 190 epizoda, no emitirano ih je 185, jer će se na RTL-u tih preostalih pet nastavaka u kojima će se razjasniti enigma hoće li primjerice Marko Odak preživjeti ugriz poskoka, emitirati ove jeseni.

Predah od snimanja

Bit će to uvod u nove zaplete, jer bi se ekipa ‘Ruže vjetrova’ već ovaj mjesec trebala ponovno okupiti na setu.

Među njima će i dalje biti Stojan Matavulj i Nives Ivanković koji su iako glavni negativci Seka i Stipe, bili najjače karike ‘Ruže vjetrova’. A dok se glumci odmaraju, tehnička ekipa već je prionula na posao, jer krenulo je potpuno preuređenje 13 setova koji su smješteni u televizijskom studiju od 900 četvornih metara u Stobreču. Također, plan je da se u drugoj sezoni eksterijerne scene više snimaju u okolici Splita, nego u samom gradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:17