UPOZORAVA NA OPASNOST

HUGH JACKMAN PO PETI PUT SE BORI S OPAKOM BOLESTI 'Ovo se događa kad se ne štitite od sunca, redovito obavljajte sistematski pregled'

 Instagram

Hugh Jackman na Instagramu je u ponedjeljak podijelio selfie s flasterom na nosu.

Pored fotografije objasnio je o čemu je riječ.

- Primjer onoga što se događa kad ne nanosite zaštitu od sunca. Bazalne stanice. Najblaži oblik raka, ali vrlo ozbiljan. Molim vas da koristite kremu za sunčanje i redovito odlazite na sistematske preglede - napisao je glumac uz fotografiju.

To je peti put u dvije godine da se glumac bori s ovom bolesti te da se podvrgnuo kirurškom uklanjanju s lica.

Instagram

Foto: Instagram

Hugh se s rakom kože prvi put susreo u studenom 2013. godine kada je njegov vizažist na snimanju filma 'X Men: Days of Future Past' primijetio malu mrlju krvi na njegovu nosu. Supruga ga je nagovorila da ode provjeriti o čemu je riječ.

Drugi put je mislio da je riječ o tamnoj pjegi, no također se ispostavilo da je riječ o kancerogenoj pojavi.

Glumac sada kožu redovito provjerava svaka tri mjeseca.

- Sve se to može spriječiti, samo je potrebno redovito odlaziti na liječničke preglede - ponovio je.

Naime, bazocelularni karcinom je vrsta zloćudnog tumora koji predstavlja oko 75 posto svih oblika raka kože kada su u pitanju ljudi svijetle puti. Unatoč ovom vrlo poražavajućem postotku, dobra je vijest ta da je potreban mali kirurški zahvat da se ova vrsta tumora odstrani. Najveći se broj bazocelularnih karcinoma, odnosno bazalioma, javlja na površini kože koja je bila kontinuirano izlagana suncu. Kancerogene promjene uzrokuju pojavu kvržice koja je bezbolna, sjajna i čvrsta ili mrlje. Ove se vrste promjena jednostavno uklanjaju kirurškim zahvatom. No, ukoliko se na koži pojavi čvor, koji se čak može pretvoriti u ranu te krvariti ili svrbjeti, riječ je o težem obliku ove bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 20:11