MARCELO BROZOVIĆ

ISPOVIJEST DINAMOVE ZVIJEZDE PRIJE TRANSFERA 'Nogometaši se ne trebaju ženiti prije 35.'

Igrač Dinama, kojeg jure Arsenal i Inter, otkriva kakve žene voli i što će mu nedostajati kad napusti Zagreb
 Sandra Šimunović / CROPIX

Marcelo Brozović igrač je Dinama, za kojeg se, nakon što je postigao svoj prvi gol za hrvatsku reprezentaciju na utakmici s Azerbajdžanom - zbog kojeg je primio više od tisuću čestitaka putem SMS-a i preko društvenih mreža - najozbiljnije raspituje europska nogometna elita. Prije samo tri godine zvali su ga Lampard s Kajzerice, no još uvijek Dinamov veznjak više nipošto nije Lampard za “siromašne”. Svjetski mediji pišu da se za njega grabe Arsenal, Milan, Roma, Inter, Juventus... a početna cijena koja se spominje nadilazi nekoliko milijuna eura. Posljednji dan babljeg ljeta u Zagrebu sjedimo na Dinamovoj tribini s pogledom na osunčani travnjak, sa 22-godišnjim igračem pred kojim su velike životne promjene.

- Nastojim ne razmišljati o tome toliko, ostati koncentriran na Dinamove pobjede, međutim, drago bi mi bilo kad bi se posložilo da igram u klubu u kojem već igra neki hrvatski igrač, lakše bi mi u tom slučaju bilo prilagoditi se novoj sredini. Dakle, ne bih se bunio kad bi sutra igrao u Interu s Mateom Kovačićem s kojim sam još od mlađih kategorija u dobrim odnosima - govori Marcelo Brozović, ističući da će mu, kad ode, više od svega faliti njegova Gorica.

Brozović, naime, i danas živi u selu Okuje pokraj Velike Gorice, gdje je i počeo nogometnu karijeru koju je nastavio u Udarniku, Hrvatskom dragovoljcu, da bi iz Lokomotive došao u Dinamo. Marcelo stanuje u obiteljskoj kući pod čijim krovom su tri generacije.

Mama navijačica

- Ja i brat Patrick živimo dole s bakom i djedom, imam u kući svoju sobu, a kat iznad su sestra Ema i roditelji. U obiteljskoj kući sam jer ne volim biti u Zagrebu, nakon treninga najdraže mi je s prijateljima iz Gorice zaigrati bilijar ili pikado - priča Brozović.

U kući je četvero penzionera, i mama Sanja i tata Ivan koji su nekad radili kod Fiolića, sad su u mirovini. Upravo je otac Ivan, koji je u mladosti bio nogometaš Radnika i Male Mlake, potaknuo mladog veznjaka da nastavi njegovim stopama.

- Išao sam stalno s tatom na utakmice, napucavao loptu, a onda me primijetio pokojni Željko Bogomolec, nekadašnji sportski direktor Hrvatskog dragovoljca, i pozvao da tamo treniram. Tata me uvijek u nogometu najviše podržavao, ali je i do danas ostao i moj najveći kritičar. Mama Sanja je moja najveća navijačica, jako je ponosna na mene i na svakoj me utakmici bodri sa zapadne tribine - kaže Brozović, koji je u drugom srednje odustao od škole da bi se u potpunosti posvetio nogometu.

Turopoljski top

- S nekih petnaest godina počeo sam igrati za seniore u Dragovoljcu, ali zbog školskih obaveza nisam mogao biti na dva treninga dnevno. Neki put bih i markirao iz škole. Stari mi je onda rekao da je najbolje da me ispiše i ja sam se složio. No sad to nadoknađujem, pohađam školu sportskog menadžmenta i na drugoj sam godini - kaže igrač koji je u životu imao više nadimaka. U osnovnoj školi zvali su ga Cek, sportski komentatori vole ga zvati turopoljski top, što je bio nadimak i Štefa Deverića koji živi 10 km od Marcelove obiteljske kuće. Prijatelji te kolege u klubu suigrača uglavnom zovu Broz, a ponekad, u šali, i Tito.

U glazbenom spotu

Na pitanje kako je živjeti s nadimkom koji nosi prezime pokojnog predsjednika bez ograničenja trajanja mandata, Brozović se smije. Navikao je, kaže, na to.

U slobodno vrijeme veznjak voli igrati stolni tenis, čak i tenis s prijateljima, vrlo često ide u kino, gleda sve, od romantičnih komedija do horora; jedini filmovi koje ne voli su oni znanstveno-fantastični. Najdraži glumac mu je Denzel Washington.

Broz je našao vremena i da na nagovor prijatelja bude vokal u pjesmi “$agud - Car” koja se može naći na YouTubeu. To je, doduše, bilo prije nego što je igrao u Dinamu, kada, kako kaže, još nije bio poznat.

No činjenica da je jednom sudjelovao u glazbenome spotu danas podosta zabavlja njegove suigrače, čak se jedan od njih, Arijan Ademi, dok smo razgovarali na zapadnoj tribini, veselo došuljao kako bi napomenuo da ne zaboravimo spomenuti da je Marcelo u karijeri bio i pjevač. Arijan Ademi, uz Pivarića, Čopa i Antolića, jedan je od najboljih Marcelovih prijatelja u klubu.

Ademijevi kolači

Je li ikad Broz probao kolače u šibenskoj slastičarnici Calimero koju drži Ademijeva obitelj?

- Nisam još probao kolače, ali hoću sigurno jer me Ademi pozvao na ljetovanje u Šibenik - govori Brozović.

Kako stoje stvari s vremenom za izlaske i noćne provode tijekom sezone?

- Svaki dan mogu biti vani do jedanaest sati, ali dulje mogu izaći eventualno jednom mjesečno, kad se ne igra nedjeljom. Ali ni tada treneri ne daju da budemo vani dulje od jedan sat - kaže Brozović koji, kad opisuje svoju narav i karakter, skromno ne ističe svoje vrline već odmah otkriva mane.

- Previše sam živčan, na mamu. Zbog te nervoze znam ponekad izgubiti koncentraciju na treningu, pogriješiti par paseva. Morao bih ipak biti smireniji - samokritično će.

Broz djevojku trenutno nema, posljednju vezu prekinuo je prije tri, četiri mjeseca. U međuvremenu stižu poruke obožavateljica na Facebook, pisma u klub, broj otvorenih ponuda je toliki da ga Marcelo taji. Kakvu ženu Broz traži?

- Tražim od djevojke da je komunikativna i da voli humor, zafrkanciju, ne volim povučene i šutljive djevojke. Znam da brojni kolege u mojim godinama već razmišljaju o ženidbi ili su se već oženili, ali ja ne mislim da teorija o ranoj ženidbi nogometaša drži vodu. Ne daj Bože rane ženidbe, ženidbe prije trideset i pete godine - zaključuje Broz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:16