MOLI SE ZA YOKO ONO

ISPOVIJEST NAKON 34 GODINE ŠUTNJE Supruga ubojice Johna Lennona: 'Ludo se volimo i često mislimo na Johna'

Prije 34 godine Mark David Chapman ubio je Johna Lennona na ulici u New Yorku. Prvi put od toga tragičnog događaja, Champanova supruga Gloria Hiroko Chapman ispričala je svoju životnu priču, kako je i zašto ostala uz Chapmana tijekom svih ovih godina koje je proveo iza rešetaka služeći doživotnu kaznu, zašto je Chapman ubio Lennona te zašto misli da bi Yoko Ono nakon 34 godine trebala oprostiti ubojici svog supruga.

Par je odluku o intervjuu donio zajedno nakon molitve u zatvoru, a sam Chapman potaknuo je danas 63-godišnju medicinsku djelatnicu da ispriča svoju priču po prvi put u medijima.

Chapman i Gloria vjenčali su se 18 mjeseci prije nego je on ubio glazbenu legendu ispred stana u New Yorku, a kako je tada tvrdio, razlog je bio taj što je Chapman, kao religiozni fanatik, smatrao kako nije dobro da Lennon bude poznatiji od Isusa Krista.

No kasnije, u pismu koje je napisao 1994. godine u zatvoru, tvrdio je kako to nije učinio u trenutku ludila već je sve bilo pomno isplanirano i kako je smatrao to svojom prilikom da postane dio povijesti. 'Privukla me slava i nisam mogao odoljeti', kazao je dvadeset godina kasnije. No, njegova supruga smatra kako on duboko u sebi danas žali zbog onoga što je učinio.

'Kad bi Mark mogao danas nešto reći Johnu i Yoko, rekao bi da mu je žao zbog sve boli koju im je prouzročio te da se nada da će mu oprostiti. John je bio draga osoba, ali Mark nije o tome razmišljao, tog dana je stavio sebe na prvo mjesto. To je bila njegova pogreška', kaže Gloria, Amerikanka japanskog porijekla.

Već 34 godine ona svog supruga posjećuje u zatvoru, a zajedničko vrijeme koje mogu provesti u četiri oka ograničeno im je na 44 sata godišnje. To vrijeme provode u posebnoj prikolici za te prilike, koja se nalazi u krugu zatvora.

'Prva stvar koju napravim kad posjetim Marka je to da ga poljubim. Dopuštaju nam to, mi smo par koji se puno voli. Kad ga posjetim, donesem hranu pa Mark i ja pravimo domaću pizzu. Na nju stavimo papričice, rajčice, luk i sir jer Mark voli hrskave grickalice, ali ne voli nezdravu hranu. U prikolici se nalazi televizija pa pogledamo puno epizoda 'Kola sreće'', ispričala je, a na pitanje novinara Daily Maila jesu li intimni tijekom tih posjeta, Gloria kaže: 'Oh, pa... Sjajno je, naravno da smo intimni. Veoma smo ograničeni po pitanju što možemo raditi tijekom vremena zajedno, ali volimo gledati sumrak i gledati kako zatvorenici igraju bejzbol kroz rupu na ogradi. Ponekad razgovaramo o Lennonu. Nema toga o čemu ne mogu pričati s Markom. Pričali smo o Johnu tijekom mog prošlog posjeta u listopadu i molili smo se za Yoko.'

Supruga Lennonovog ubojice nadodaje kako se može poistovjetiti s Lennonovom udovicom bolje od ikoga. 'Ja sam Markova supruga, suosjećam s njom. Jedna od stvari za koje se molimo je da pronađe Isusa Krista u svom životu i da pronađe mjesta u srcu da oprosti Marku. Nadam se da ću je jednog dana susresti i moći joj to reći. Mark i ja smo joj pisali pisma, on nije ljutit na nju što je tražila od sudaca da ga ne puste van. Mislim da razumije', kaže Gloria.

Dodaje kako ponekad razgovaraju i o ostalim članovima Beatlesa te se nadaju kako će oprostiti Chapmanu za njegovo djelo. Tijekom intervjua za Daily Mail , komentira kako misli da Mark više ne sluša Beatlese, samo duhovnu glazbu, ali da je pjesma 'Here, There And Everywhere' bila njihova pjesma.

Unatoč brutalnom zločinu koji je njezin suprug počinio, Gloria smatra kako se Lennon na svojoj samrti mogao okrenuti Isusu Kristu.

Iako je iznimno religiozna, priznaje kako je razmišljala o razvodu nakon što joj je suprug uhićen zbog ubojstva. 'Razmišljala sam o tome, moji prijatelji su me na to nagovarali. Ja sam se premišljala jer sam ga voljela. Ali znam da Bog mrzi razvode pa sam odustala od toga. Mark mi je rekao puno puta da se razvedem i nastavim sa svojim životom, ali ja ga volim i naša ljubav je iz godine u godinu samo veća', zaključuje Gloria.

Dodaje kako ona i Mark žale jedino što nemaju djece. 'Ranije smo htjeli djecu. Ali meni je sad 63 godine i to bi bilo ravno čudu. Više ne molim za djecu kao što sam ranije činila. Da je on na slobodi, sve bi bilo drugačije, imali bismo bebu, psa i mačku', otkriva.

Priznaje kako niti jedno od njih ne misli da će Mark jednog dana biti pušten na slobodu. Stoga Chapman, kako bi se odvratio od suicidalnih misli, vrijeme u zatvoru krati radeći tri posla. 'Ja vjerujem u čuda i bilo bi sjajno kad bi izašao, Mark bi volio prošetati plažom na Havajima još jednom. To je mjesto gdje me je zaprosio, predivno je', zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 14:12