DEBBIE HARRY

ISPOVIJEST PJEVAČICE PUNK BENDA BLONDIE ‘Više se ne drogiram, sad sam jedna dosadna baka’

Deborah Harry, koja ni u svojoj 69. godini ne odustaje od novih projekata s Chrisom Steinom, prisjeća se kako je kao mlada bila sramežljiva te kako je danas završila na čaju i dvije cigarete
Varazdin, 250814.Na pozornici Starog grada odrzan je koncert americkog rock benda Blondie u skolpu Spancirfesta.Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
 Zeljko Hajdinjak / Cropix

Nikad ne bih ubila životinju, ali volim vatreno oružje. Ja sam Amerikanka - riječi su kojima sebe opisuje Deborah Harry, legendarna pjevačica grupe Blondie koja je ovog ljeta u svojoj 40 godina dugoj karijeri prvi put posjetila i Hrvatsku. S grupom Blondie ostvarila je planetarni uspjeh, a unatoč tome što ima 69 godina još uvijek je energična na pozornici i ne odustaje od stvaranja novih projekata zajedno s Chrisom Steinom.

Upravo je 64-godišnji Stein otkrio da će se uskoro početi pripremati i film o povijesti legendarnog benda. Dok Stein ne zna tko bi mogao glumiti Debbie, za sebe kaže kako bi volio da njega glumi Shia LaBeouf. Vijest su članovi benda otkrili svojim gostima u New Yorku na izložbi Chrisovih fotografija pod nazivom “A Blondie Exibithion” kojom su proslavili četrdeset godina karijere.

Dani na heroinu

- Glazba je moj pokretač. Stimulira me, važna je za mene kao umjetnicu i glazbenicu. A kad gledam Chrisove fotografije, ne mogu reći koja mi je najdraža. Moram reći da je on sjajan fotograf, ali muka mi je više od gledanja same sebe - rekla je Debbie u svom stilu još jednom potvrdivši kako je glazba njezin životni eliksir. Upravo Steinove fotografije bilježe sve ono što se događalo iza scene tijekom godina koje su obilježile seks, droga, alkohol i rock and roll.

- Nekad sam uzimala heroin i svaki put bih pomislila: ‘Oh, Bože, dobro da nisam uzela više ovoga!’ To nije bilo dobro i nikad nisam imala sjajan trip. U biti, nikad nisam bila skupa za ljude s kojima sam izlazila, droge su na mene djelovale vrlo lako tako da mi nikad nije trebalo mnogo. Ja sam na neki način uvijek bila pomalo luda. Danas više nemam dovoljno poroka. Dopustim si jednu ili dvije cigarete na dan, nisam baš ni za alkoholna pića, a više se ni ne drogiram. Postala sam dosadna. Počela sam posjećivati nutricionista i on me odviknuo čak i od kave, sad pokušavam zavoljeti čaj - komentirala je Debbie u intervjuu za Esquire u kojem se prisjetila svojih početaka i dana kad je bila na vrhuncu slave dok je nizala hitove i družila se najpoznatijim umjetnicima tog vremena poput Andyja Warhola.

Dolazak u New York

- Andy je uvijek snimao fotografije za svoje slavne portrete. Tad je koristio vrlo zanimljivu Polaroid kameru koja je izgledala kao kutija za cipele. To je bila vjerojatno najjeftinija kamera koja se tad mogla nabaviti. Morao si vrlo dugo sjediti jako mirno - kaže Debbie prisjećajući se 70-ih godina u New Yorku.

Iako nije bila velegradska djevojka, u New York i tamošnji svijet umjetnika vrlo brzo se uklopila. U velegrad se preselila nakon što je u New Jerseyju, u kojem je odrasla, završila Umjetničku akademiju 1965. godine. No, Deborah je radila brojne poslove prije nego što se upustila u glazbene vode.

Nekad konobarica

- Prije Blondie, radila sam svašta. Voljela sam konobariti, tu se uvijek vrtio nekakav novac pa je to na neki način bio prihod bez poreznog odbitka. Mislim, uvijek si morao prijaviti određeni iznos, ali ja sam to iskorištavala maksimalno - priznaje 69-godišnjakinja bez dlake na jeziku. Nakon konobarenja postala je prateći vokal za folk rock grupu The Wind in the Willows. Nakon toga pridružila se grupi Stilletos, a vrlo brzo im se pridružio i Chris Stein, njezin tadašnji dečko, a danas najbolji prijatelj te gitarist grupe Blondie. Njih dvoje su nakon Stilettosa osnovali bend Angel and Snake, a vrlo kratko nakon toga i Blondie, bend u kojem je jedina ženska članica.

- Ugodno mi je biti okružena muškarcima. Mislim, ugodno mi je i pored nekih žena, ali jednostavno ne živim nužno unutar pravila ženskog ponašanja. Dok sam bila mlađa, trebalo mi je nekoliko godina da savladam svoju tešku sramežljivost. I danas mogu biti poprilično osjećajna, ali sam izgradila stav kako da se nosim s time - objašnjava Debbie. Tijekom mladosti je publiku osim svojim scenskim nastupom, osvajala i osebujnim izgledom. Danas kaže kako je cijena ljepote poprilično velika.

Stav o starenju

- Biti lijepa znači imati svoju komercijalnu vrijednost, ali joj je cijena poprilično velika. Znala sam reći sebi: “Stariš, tvoj izgled će izblijediti. Što ćeš onda učiniti?” Čini mi se da ću i dalje živjeti i učiti - komentira najpoznatija plavuša na svijetu. Upravo njezina plavo obojana kosa inspirirala je Chrisa Steina da bend nazove Blondie.

Posvojeno dijete

- Moja prirodna kosa sad je pretežito siva s pramenovima smeđe. Kad sam bila djevojčica, bila je zlatno smeđa pa je postala tamno smeđa. A onda plava - kaže. Ipak, na pitanje od koga je naslijedila svoju ljepotu, Deborah ne zna odgovor.

- Kad sam imala četiri godine, saznala sam da sam posvojena. Svaki put kad idem na liječnički pregled, oni me pitaju koja je obiteljska povijest bolesti, a ja ne znam odgovor. Znam samo koje sam ime imala prije posvajanja, zvala sam se Angela - priča Debbie koju su kao bebu posvojili Catherine i Richard Smith te dodaje: “Deborah je ljepše ime od Debbie koje je primjerenije mladim curama nego meni. Ali možete me zvati i Debs. Deb. Meni je sasvim svejedno.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 13:03