ŽIVOTNA PRIČA

ISPOVIJEST SLAVNE VIOLINISTICE 'Majka me mlatila, tjerala da klečeći tražim oprost zbog krivo odsvirane note'

 Getty Images

LONDON - Slavna britanska violinistica Vanessa Mae (35), koja je na nedavnim Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju nastupila kao skijašica pod tajlandskom zastavom, otvorila se u velikom intervjuu u kojem je otkrila mračne tajne iz svog djetinjstva.

Na dan kada je u Sočiju trebala nastupiti za Tajland u veleslalomskoj olimpijskoj utrci, mobitel joj je bio zatrpan porukama ohrabrenja u kojima su joj prijatelji željeli uspjeh. No, jedna joj je SMS poruka zapela za oko.

'Učinila mi se jako zagonetnom i pitala sam se ma tko je sad to', priča Vanessa o poruci koja je glasila: 'Sretno, pazi se, uživaj.' Broj joj je bio nepoznat, a na kraju poruke nije bilo ni smajlića ni potpisa. Ničega.

'Onda mi je sinulo da me se možda majka sjetila', kaže Vanessa. Tu zapravo počinje njezina nevjerojatna životna priča, koju je od javnosti sve ove godine vješto skrivala, a zapravo je obilježila dobar dio njezina života i karijere.

Na prvi pogled nitko ne bi ni pomislio da je ova 35-godišnjakinja, koja je svojedobno zahvaljujući svojim virtuoznim violinističkim izvedbama harala globalnim glazbenim top ljestvicama, do slave išla tako trnovitim putem, no Vanessa je sada prvi put javno progovorila o burnom odnosu s majkom Pamelom Tan Nicholson, s kojom ne razgovara već dugi niz godina.

Majka tigrica

U intervjuu za Mail on Sunday priznala je da ju je stroga majka, koju zbog karakternih crta danas zove 'majkom tigricom', pokušavala disciplinirati fizičkim kažnjavanjem.

'Mlatila me, često me znala ošamariti, tjerala me je da klečim pred njom pri čemu bi me vukla za uši i tjerala da je molim za oprost', priča Vanessa, kojoj je majka vodila cijelu karijeru sve dok je se, nekoliko dana prije svog 21. rođendana, nije otarasila. Otada su jedva riječ jedna s drugom progovorile, a spomenuti SMS u Sočiju bio je njihova prva komunikacija u više od deset godina.

Slavna violinistica ne misli da je ta poruka znak ikakvog novog zbližavanja. 'Lijepo od nje što je poslala poruku, ali to je to. Ako ne poželiš nekome sreću uoči nastupa na Olimpijadi, onda se lagano počneš pretvarati u Grincha', kaže pomalo ogorčeno.

Otkrila je da je odgovor na SMS poslala tek nakon tjedan dana. 'Ispričala sam joj se na kasnom odgovoru i zahvalila', kaže glazbenica i dodaje da je kontakt otad ponovno potpuno zamrznut.

Do u detalja se prisjetila teških trenutaka kroz koje je s majkom često prolazila. Pamela Tan Nicholson je rođena u Kini te je na svojoj kćeri često primjenjivala tamošnje običaje, uključujući i famozni 'kowtow', odnosno ponižavajuće klečanje slabije osobe koja na taj način jačega moli za oprost.

'Nikada ni cestu sama nisam prešla'

'Radila mi je to da pokaže tko je tu podređen, a tko je gazda. Za uši me povlačila dok sam klečala', navodi Vanessa. Majka joj je bila pravi 'control freak' i nije joj dala da sama iz kuće izađe sve do 20. rođendana. 'Nastupala sam pred tisućama ljudi, milijuni su me vidjeli na televiziji, a nikada sama ni cestu nisam prešla', govori kroz smijeh.

'Nikada si krevet nisam sama namjestila, nikada si doručak nisam pripravila, nikada ulicom nisam sama hodala, nikada mlijeko nisam sama kupila. Sve je u mom životu bilo usredotočeno isključivo na moju karijeru violinistice. (...) Bio je to vojnički život iz jednog kuta gledanja, ali svakako sam imala sreće da je sviranje violine zapravo bila jedina stvar koju sam cijelo djetinjstvo morala raditi', priča Vanessa.

No, kada bi odsvirala koju krivu notu, požalila bi što je svoj omiljeni instrument ikada uzela u ruke. Majka bi je zbog pogreške mlatnula, a često je udarce dobivala i od svog učitelja violine.

'Sve dok nisam navršila 20 godina majka bi me u naletima uzrujanosti udarala. Zviznula bi me po rukama ili po licu. Tako se izražavala. Sjećam se, jednom smo bili u Lyonu i tamo su se i majka i moj učitelj violine toliko uzrujali jer im nešto nije valjalo s mojim sviranjem. Oboje su me udarili i naredili mi da, dok oni idu van, izvolim oprati suđe', prisjeća se Vanessa.

Kaže da ju je učitelj zadnji put tresnuo kad je imala 15 godina i to samo zato što mu se ona tada usudila vratiti. Udarila ga je toliko silovito da se jadnik rasplakao.

Fizičko obračunavanje u njezinoj obitelji, čini se, ima tradiciju u generacijama. 'Moja je baka bila najbolja osoba na svijetu, ali čula sam priče kako je moju majku po kući ganjala sa štapom. Ali opet, to su bila druga vremena', kaže Vanessa.

'Više me dirnuo olimpijski duh nego majčin SMS'

U jednom se trenutku ponovno vratila SMS poruci, koju je dobila u Sočiju.

'Ne znam što osjećam, valjda ne osjećam ništa. Više me je dirnuo taj olimpijski duh nego obiteljski odnosi. Ne znam što bi se sve iz toga moglo izroditi. Trenutno se osjećam tako slobodno da se često uštipnem kako bih bila sigurna da to nije san. Kada poželim negdje otići, odem jer mogu. To je najbolja stvar koja postoji. Ne imati tu mogućnost kao mlada punoljetna osoba je pravi horor. Moja majka ima snažnu osobnost koju poštujem, divim joj se i na mnoge je načine smatram vlastitim uzorom. Ali čak i kada poštujete nekoga to ne znači da će vas ta osoba usrećiti', priča poznata glazbenica.

'Naša me svađa učinila snažnijom, imam osjećaj da se mogu suočiti s bilo čim. Ali nema većeg razočaranja od odsutnosti majke iz života', dodaje.

Vanessa je, inače, rođena u Singapuru, a s majkom Pamelom preselila se u London kada je imala četiri godine. Prije toga, Pamela se razvela od Vanessinog oca, koji je s kćeri normalne odnose uspostavio tek nedavno.

Ljubav prema glazbi prenijela joj je upravo majka, školovana pijanistica koja za život zarađuje kao odvjetnica. Violinu je počela svirati odmah po doseljenju u Veliku Britaniju, čija je danas državljanka. Od malih je nogu i skijala.

Skandalozni omot albuma

Već s osam godina pokazala se kao čudo od djeteta te je otišla u pekinški Centralni konzervatorij za glazbu, gdje se školovala sljedećih nekoliko godina. Do 13. rođendana već je snimila tri albuma klasične glazbe, koje je kritika jako nahvalila, a s 15 je godina izazvala buru nakon što je pozirala poput Lolite za omot svog crossover pop albuma The Violin Player.

Do danas je prodala više od deset milijuna primjeraka svojih albuma i na banci ima nekoliko stotina milijuna kuna. Već je 15-ak godina u vezi s francuskim vinskim guruom Lionelom Catelanom (44).

O djeci ili vjenčanju, kaže, ne razmišlja jer želi uživati u svojoj slobodi. 'Brak mi ne predstavlja ništa, nije da sam protiv njega, ali nisam ni pretjerano za njega. Kada imate dijete, nije da ste zarobljeni, ali činjenica je da o svemu morate promisliti dvaput. Ne možete odjednom krenuti ostvarivati svoj novi san a da dijete ne bude na prvom mjestu. Možda sam previše sebična', kaže Vanessa.

Ako bi jednom pak rodila, od svog bi djeteta očekivala samo najbolje. 'Željela bih da se bavi skijanjem i da osvoji olimpijsko zlato. (...) Sva su djeca svojim roditeljima posebna, ali ja bih htjela da moje bude posebno i kada je životopis u pitanju.'

Na pitanje postoji li mogućnost da se, s obzirom na rečeno, i ona sama pretvori u svoju majku, odgovara lakonski: 'Ja sam kći svoje majke'.

Zatim je pojasnila da je često opsjednuta nečim što želi postići te da je to jedan od razloga zašto nema djecu. 'No, nikad ne reci nikad, ništa nije zapisano u kamenu. Jedino mogu reći da svoju djecu ne bih mlatila niti bih ih tjerala da kleče preda mnom', kaže.

'Skijanje je moja najveća ljubav'

Otkrila je da je s majkom problema imala i zbog svoje ljubavi prema skijanju.

'Moja me majka naučila skijati kad sam imala 4 godine, ali kada sam navršila 18, žestoko se protivila mojim snježnim aktivnostima. Njoj je to predstavljalo prevelik rizik, s obzirom da je toliko svog vremena uložila u moju violinističku karijeru. No, za mene je skijanje predstavljalo slobodu i bijeg od glazbe. Tu je naš sukob vjerojatno i počeo. Odrekla sam se jahanja konja, odrekla sam se prijatelja, ali skijanja se nisam bila spremna odreći', govori.

'Zahvaljujući svojoj majci i karijeri bila sam financijski slobodna od najmlađe dobi, ali nisam imala emocionalnu slobodu kakvu imam sada. Tako obožavam biti sam svoj čovjek. Stvarno bih se trebala isključiti i možda snimiti novi album.'

Vanessa kaže da je Olimpijada u Sočiju za nju bila prva i posljednja. 'Kvalifikacije za Soči su bile najstresniji dio mog života. S treninzima sam počela tek u svibnju 2013. i mislila sam da ću zbog svega umrijeti od infarkta. Pomisao da bih kroz sve to ponovno morala prolaziti za Olimpijske igre u Južnoj Koreji ubija želju za još jednom Olimpijadom.'

Iako je u veleslalomu kroz cilj prošla posljednja, činjenica da nije pobijedila nije je razočarala pretjerano. 'Pojma nisam imala da ću se tako dobro osjećati prolazeći kroz cilj zadnja. Nisam bila razočarana, što me jako iznenadilo. Nakon Sočija sam shvatila da je bolje učiniti barem nešto, pa makar i ne bilo savršeno, nego ni ne pokušati učiniti bilo što', završila je svoju ispovijest Vanessa Mae.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:43