NIMALO SIMPATIČAN

ISTINA O GLUMCU KOJEG JE SVIJET OBOŽAVAO 'Zao paranoik tukao je žene i lutao za punog mjeseca'

U novom dokumentarcu Chad McQueen otkriva kako je njegov otac bio sin prostitutke i napušteno dijete

Steve McQueen je do svoje smrti u 50. godini bio najplaćeniji glumac svijeta.

Svijetla kosa, plave oči i prodoran pogled - lice koje se pamti. To je lice bilo puno upečatljivije od ijedne rečenice koju je izgovarao u svojim filmovima među kojima su: “Veliki bijeg”, “Bullit”, “Afera Thomasa Crowna”, “Sedmorica veličanstvenih”... “Kralj ravnodušnosti” - tako ga često opisuju.

Njegova tvrda, sirova karizma djelovala je jednako na muške i ženske filmske gledatelje. U njemu su vidjeli romantičnog heroja i avanturista, mačo muškarca s nježnim srcem.

Ponašanje na setu

No, daleko od očiju javnosti, McQueen je bio nasilnik, duboko nesiguran zbog teškog djetinjstva, paranoičan, agresivan, arogantan, zao, prezriv i nasilan prema ženama, ljubitelj droga i alkohola. O svemu tome progovara dokumentarac o glumčevu životu koji producira njegov sin Chad. Film objašnjava što je dovelo do toga da Steve postane takav čovjek.

“Vuk samotnjak” bio je poznat po rivalstvu s kolegama glumcima. Pojavio se u “Paklenom tornju” 1974. s Paulom Newmanom inzistirajući na još 12 linija dijaloga kako bi on i Newman bili jednaki po broju izgovorenih rečenica u filmu. Inzistirao je i da njegova scena u filmu bude zadnja. Kad su, pak, snimani “Butch Cassidy i Sundance Kid” u kasnim šesdesetim, McQueenu je ponuđena uloga Sundancea. No, kad je doznao da je Newmanu ponuđena uloga Cassidyja, inzistirao je na tome da se naslov filma promijeni u “Sundance Kid i Butch Cassidy” kako bi ime njegova lika bilo ispred imena Newmanova lika. Taj zahtjev je odbijen i ulogu je dobio Robert Redford. Godine 1979. ponuđena mu je i “Apokalipsa danas”, ali tu je ulogu uvjetovao time da se lokacija snimanja s Filipina preseli u Hollywood. Martin Sheen je dobio ulogu.

Popravni dom

Ipak, ponekad je svoj perfekcionizam pretvorio u zaradu. Kad je snimao “Aferu Thomasa Crowna”, za koji je dobio 750 tisuća dolara, isprobao je četiri skupocjena ručna sata za jednu scenu, ali nijedan nije odgovarao. Umjesto toga, nosio je svoj vlastiti i naplatio producentu 250 dolara najam.

“Ljudi kažu kako je bio težak, ali to je zato jer je znao što je dobro za njega. Borio bi se do zadnjeg daha za ono što želi”, otkriva Chad.

McQueen je bio sin prostitutke alkoholičarke, napušteno dijete, te je imao sve predispozicije da ga život na ulici pretvori u kriminalca. U dobi od tek 15 godina imao je problema s policijom zbog krađa i tučnjava. A potom je poslan u popravni dom California Junior Boys Republic kojem je kasnije pomagao različitim donacijama. To je bio korak do zatvora. Ipak, tamo je prvi put osjetio stabilnost. “Majku nije često spominjao”, kaže Chad. Govorio je kako mu je popravni dom preokrenuo život. Kad je izašao, otišao je najprije u marince gdje je proveo tri godine, a potom u svijet glume. Svoju djecu Chada i Terry volio je više od svega. Htio im je pružiti djetinjstvo kakvo on nije imao. Međutim, iako su mu djeca bila prioritet, htio je da brak funkcionira po njegovim pravilima. Prvu ženu Neile Adams oženio je nakon nekoliko tjedana veze. No, nije krio da je imao afere s drugim ženama. Upravo u dokumentarcu Neile progovara o tome kako nije tajio svoju nevjeru te kako je ona odlučila da će morati živjeti s time. Svi su znali da je volio žene.

Večera u isto vrijeme

Ipak, jedno je pravilo vrijedilo za njega, a drugo za nju. Bio je ljubomoran i posesivan. Uvjeren da je imala ljubavnika, držao joj je pištolj uperen u glavu kako bi priznala. A potom ju je pretukao. Nekoliko tjedana kasnije rekla mu je da je trudna, a on ju je poslao u London na pobačaj rekavši da ne može biti siguran da je on otac. Par se razveo 1971. godine. Njegov sljedeći film donio je i novu ljubav - Ali MacGraw. “Bio je nesiguran i opasan”, tvrdi Ali. Od nje je tražio da prekine karijeru i posveti se kućanstvu. Večera je morala biti svaki dan u isto vrijeme. Jednom je rekao: “Zovu me šovinističkom svinjom. Jesam. I nije me briga”.

Volio je brze aute, ali je bio najsretniji na motoru. A kad bi bio pun mjesec, nestao bi na dan ili dva. I postajao bi čudan. “Nikada nije otkrio kamo je odlazio, a ni mi nismo pitali. Nije bio vukodlak, ali ponekad bi lajao i režao”, otkriva Chad.

Nakon što se rastao od Ali, pustio je bradu i putovao po zemlji s modelom Barbarom Minty koju je kasnije i oženio. “U tom periodu snimio je dva filma. Dijagnosticiran mu je rak. Borio se do kraja, ali umro je 7. studenog”, ispričao je Chad. No, ime i dalje živi. Chad je također glumac i vozi utrke, njegov sin Steven je glumac u “Vampirskim dnevnicima”...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. siječanj 2023 21:19