NAJVEĆA PARNICA ZA RAZVOD BRAKA U HRVATSKOJ

ISTRAGA O TAJNOM PRAĆENJU SEVERINE Detektiv sve priznao: 'Radili smo po nalogu Miljevića!'

Ugledni odvjetnik novinaru Jutarnjeg: 'Nemam što komentirati. Ja nemam ništa s ovom pričom’
 Damjan Tadić, Neja Markičević / CROPIX

Kada su u pitanju brakorazvodne parnice, podjela imovine i sudski sporovi oko skrbništva nad djecom, posebno s one strane Atlantika nerijetko stižu informacije o raznim metodama kojima se “zaraćene” stranke koriste kako bi kompromitirale suprotstavljenu stranu. Izvlačenje prljavština iz prošlosti, ocrnjivanje suparnika, angažiranje privatnih detektiva da prikupe podatke o lošim životnim navikama dojučerašnjeg bračnog druga kako bi ga se pred sudom stavilo u što lošiju poziciju.

Novost u Hrvatskoj

U međuvremenu je takva praksa na mala vrata ušla i u Hrvatsku. U sitnim sporovima to uglavnom prođe nezapaženo. Međutim, kada je u pitanju sudski spor između Severine Vučković i oca njezina djeteta, srpskog tajkuna Milana Popovića, u kojemu bi sud trebao odlučiti s kim će od njih živjeti njihov malodobni sin, s tim povezano angažiranje privatnih detektiva došlo je u središte pozornosti hrvatske javnosti.

Posebno zbog toga što su angažirane osobe otkrivene tijekom opservacija, pa je, zbog straha da netko želi oteti ili na drugi način nauditi malodobnom djetetu, u cijelu priču bila uključena i policija i nadležno tužiteljstvo. O tome je Jutarnji list već i izvještavao. No, na kraju se ispostavilo da je netko, preko odvjetničkog ureda, angažirao privatne detektive da nadziru drugu stranu, Severinu Vučković i njezinu dadilju kako bi ustanovili brinu li se na adekvatan način o djetetu. Severina je navodno prošli tjedan zbog toga bila i u policiji, dok Milan Popović negira da je angažirao privatne detektive. Jutarnji list ima ugovor koji su sklopili zagrebački odvjetnici, koji zastupaju Popovića u jednom od sporova.

Cijelo ovo klupko počelo se odmotavati lani početkom svibnja, kada je dadilja Frančeska B. uočila da nju i sina Severine i Milana Popovića dok su bili na dječjem igralištu opserviraju neki muškarci. Bilo je to 7. svibnja oko 11 sati na dječjem igralištu kod kazališta Žar ptica nedaleko od Severinina stana. Dadilja je u jednom trenutku, kako je kasnije ispričala policiji, začula škljocanje, koje ju je asociralo na fotografiranje mobitelom. Okrenula se i na košarkaškom igralištu pored parka vidjela na klupi dvojicu njoj nepoznatih muškaraca od kojih je jedan imao mobitel u ruci, pa je zaključila da ih je on slikao. Kada se približila ogradi, muškarci su vidjeli da im prilazi te su ustali i otišli prema obližnjem fitnes centru gdje im se pridružio treći muškarac. Dadilja je tada nazvala Severinu, obavijestila je što se dogodilo, uzela dijete i odvela ga doma.

Odala ih registracija

Severina je odmah krenula prema stanu, a ujedno je obavijestila i svog menadžera Tomislava Pertrovića koji je također odmah sjeo u auto i zaputio se prema Severininu stanu u Bijeničkoj ulici. Kada su stigli, počeli su se raspitivati kod susjeda koji su im rekli da su posljednjih dana primijetili nepoznate muške osobe kako se učestalo “šetaju” po kvartu. U tom trenutku jedan je susjed stotinjak metara dalje niz ulicu, kod restorana Lašćinska klet ugledao jednog od tih muškaraca.

Petrović je sjeo u Severinin Touareg i krenuo prema njemu, ali na način da se odvezao kroz okolne ulice i prišao mu s leđa. Tako ga je uspio i fotografirati mobitelom. Muškarac je rukom prekrivao lice da ga ne bi slikao, a u jednom je trenutku i nogom udario u stražnja vrata Touarega. Petrović je na kraju uspio fotografirati i auto, VW Passat koji je taj muškarac koristio, tako da je policija lako identificirala osobu s kojom je Petrović imao “bliski susret” s obzirom na to da je snimljeni Passat registriran na njega.

Ispostavilo se da se radi o umirovljenom specijalcu Marijanu H. koji je policiji rekao da se tih dana sasvim slučajno šetao tim dijelom grada. Poricao je da je bilo koga opservirao ili fotografirao te je tvrdio da nije ni znao da Severina živi u toj ulici.

Policija je, međutim, provjerom njegovih telefonskih kontakata između ostaloga ustanovila da je u više navrata razgovarao s osobama koje su koristile mobitele registrirane na Klemm Security. Daljnjom istragom potvrđeno je da je upravo privatni detektiv Klemm Securityja Anđelko P., koji za taj posao ima licencu, dobio nalog da opservira Severinu i njezinu dadilju vezano za brigu od djetetu.

Ugovor od 27. veljače

Klemm Security je 27. veljače 2014. s Odvjetničkim društvom Miljević i partneri sklopio ugovor o obavljanju detektivske djelatnosti. U samom ugovoru ne spominju se nikakvi detalji iz kojih bi bilo razvidno koga to njihovi detektivi trebaju opservirati. Međutim, iz izjave detektiva Anđelka P. to je posve jasno.

- Od odvjetnika Miljevića saznao sam da zastupa jednu stranku koja ga je opunomoćila da u njeno ime sklopi Ugovor o obavljanju detektivske djelatnosti, a sve u cilju opservacije kretanja Severine Vučković i njezine dadilje, te Severinine brige o njezinu djetetu - izjavio je, kako doznajemo, privatni detektiv nadležnim tužiteljima. Naglasio je kako nitko osim njega nije bio zadužen za ovaj posao, a da osobe koje su se možda zetekle s njim, dovezle ga ili slično, nisu znale što on radi. Ustvrdio je da ni spomenuti Marijan H., koji je njegov prijatelj, nije bio upoznat s njegovim radnim zadatkom, niti radi na crno za Klemm Security.

Zakon o privatnim detektivima inače omogućuje promatranje, pratnju i snimanje na javnom mjestu.

Odvjetnik Veljko Miljević nije želio ništa komentirati ustvrdivši da nema ništa s ovom pričom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 10:08