KANDIDAT ZA OSCARA

IVANKA I MRLE U POHODU NA HOLLYWOOD Kako im je soundtrack za 'Kauboje' otvorio sva vrata

Svestrani umjetnički i životni par otkriva kako su na Berlinaleu upoznali agenta kojemu se dopala njihova glazba iz filma ‘Kauboji’ pa im je pomogao da uđu na internetsku stranicu Hollywood Elite Composers, na kojoj producenti traže muzičke suradnike za visokobudžetne filmove.
 Tea Cimaš / CROPIX

Što se tiče naše filmske glazbe, u posljednje vrijeme primjećujem da su nam ljudi počeli govoriti: ‘Doviđenja, sretan put, lijepo se provedite u Hollywoodu!’ - kroz smijeh priča Ivanka Mazurkijević koja je zajedno sa svojim partnerom Damirom Martinovićem Mrletom napravila soundtrack za komediju “Kauboji” redatelja i scenarista Tomislava Mršića. Mršićev film ovogodišnji je hrvatski kandidat za filmsku nagradu Oscar u kategoriji filmova na stranom jeziku.

- Da će to biti djelo za Oscara, najavila sam Mršiću još kad mi je dao scenarij za taj projekt koji mene podsjeća na kultni ‘Twin Peaks’. Mrletu i meni cijela ta priča toliko se dopala da smo odmah odlučili napraviti kompletni soundtrack za ‘Kauboje’, premda su u filmu korištena dva, tri kompletna songa, dok je ostatak glazbe korišten samo u fragmentima. Bez očite potrebe filma mi smo i te fragmente uobličili u pjesme od krvi i mesa. No, vratimo se Oscaru. Kad se moje predviđanje obistinilo, kad su film doista nominirali za Oscara, producentica Suzana Pandek nazvala je prvo mene i rekla: ‘Eto ti, dobro si pogodila! Stvarno imamo prednominaciju’ - priča Ivanka.

Mrle i ona na ulazna vrata Hollywooda, međutim, nisu stali zahvaljujući nominaciji “Kauboja” za Oscara, iako bi im, s druge strane, upravo “Kauboji” mogli biti ključ kojim će otključati ta vrata.

- Na festivalu Berlinale, na kojem smo bili radi ‘Kauboja’, razgovarali smo s jednim agentom, posrednikom između redatelja i glazbenika. On je u Berlinu pogledao Mršićev film, a svidjela mu se i naša glazba. Uz njegov angažman, dobili smo priliku sudjelovati u velikom glazbenom natječaju zahvaljujući kojem nam je omogućeno članstvo na internetskoj stranici Hollywood Elite Composers, koja zastupa najbolje skladatelje filmske industrije. Radi se, dakle, o posebnom sajtu za promoviranje autora filmske glazbe - kaže Mrle.

- Posebno nam je drago bilo što se naša glazba svidjela Lalu Schiffrinu, koji je skladao za filmove poput ‘Mission: Impossible’ i ‘Dirty Harry’. Schiffrin je, naime, bio jedan od članova žirija spomenutog natječaja. No, da se razumijemo, na toj natječaj mogu se prijaviti autori iz cijelog svijeta i u tome i jest čar, borbe žar - dodaje Ivanka, koja ne krije da bi jednog dana voljela dobiti Oscara za glazbu.

- Za kakav film? Najbolji! Dakle, ili će Mršić morati promijeniti državljanstvo ili će me morati kontaktirati David Lynch - priželjkuje Ivanka.

Za razliku od nje, Mrle nema nekih specijalnih želja po pitanju redatelja za čiji bi film volio napraviti glazbu. Bitno mu je, veli, da film bude dobar, poput onih što se prikazuju na HRT-ovu Trećem programu.

- Da dobijem Oscara, stavio bih si ga u ‘bulju’ - u svom stilu govori Mrle, dok Ivanka dodaje:

- Svjesni smo, naravno, da sve to fenomenalno što nam se dosad dogodilo zahvaljujući ‘Kaubojima’ može biti tek naša želja koja bi mogla završiti u mlakoj lokvi prljave vode. Ali, svjesni smo i da nam se pružila mogućnost da izađemo van, uvjetno rečeno, zadanih granica. Želimo upoznati nove lude ljude. Mlade lude ljude u Hrvatskoj ne poznajemo, a lude ljude naše generacije koji žive u našoj zemlji odavno smo upoznali, pa sad želimo raširiti krila - objašnjava Ivanka, koja je baš kao i Mrle non-stop u pogonu.

Svestrani životni i umjetnički dvojac uz stvaranje filmske glazbe i bavljenje glazbom u matičnim bendovima nastavlja i rad za kazališne predstave. Nedavno su tako u Bosni i Hercegovini dobili nagradu za najbolju glazbu koju su napisali za predstavu “Knjiga o džungli” Roberta Waltla, a sada sa Senkom Bulić, Ivanom Jozić, Markom Cindrićem i Stipom Kostelićem završavaju treći dio Antonina Artouda, “Svršimo s Božjim sudom”. Premijera će biti 14. i 15. listopada u riječkoj Harteri, točnije u Energani.

- Scenu ćemo podijeliti u tri prostora. Sve prostore ispunit ću glazbom koja će biti različita, ali istodobno i sinkronizirana. Uz to ću svirati bas i govoriti tekst, a Ivanka će pjevati - govori Mrle o predstavi koja će biti uvertira za desetu jubilarnu Harteru, što se održava 17. i 18. listopada, a na kojoj će nastupiti Goran Bare i Majke, Kandžija i Gole žene, Morso, Psihomodo pop, TBF, Moskva, Vatra, Obojeni Program te DJ Voljen Korić.

- Prvu Harteru napravili smo na sličnu foru na koju ćemo napraviti i ovo deseto izdanje. Odlučili smo se vratiti festivalskim počecima koji su bili najpopularniji i najposjećeniji, pa će ove godine nastupati samo domaći izvođači - kaže Mrle koji bi jako volio da prostor nekadašnje riječke tvornice papira zaživi tijekom cijele godine. Unatoč tome što Ivanka i Mrle dijele i krevet, njezin bend Stampedo neće nastupiti na predstojećoj Harteri.

- Ma kakvi! Bio bi to sukob interesa - kaže Mrle, koji je baš kao i Ivanka veliki radoholičar.

- Na glazbi zajedno radimo tijekom noći ili ujutro dok je naša kćerkica Eva (3) u vrtiću. Mrle zapravo radi tijekom cijelog dana. Sad priprema album s Letom 3, kao i album koji će napraviti sa mnom. Bit će to nešto na tragu Mrletovih ‘Strukturnih ptica’, istraživanje zvuka koji nema veze s glazbom Leta 3 - govori Ivanka, koja se s Mrletom zbližila tijekom raspada Scene Gorica u Velikoj Gorici u kojoj je ona vodila klub 100.

- Bilo je to tijekom rada na ‘Kiklopu’. Senka Bulić i Ivica Buljan radili su predstavu u kojoj se sve raspada u skladu s danim trenutkom. Tamo su došli dečki iz Leta 3, s njima i Mrle koji je nahrupio poput uragana. Sve nas je moblizirao, pa tako i mene, premda nisam radila na predstavi. Na kavi bi govorio: ‘Donesi mi usisavač koji dobro zvuči’. Dopala mi se ta njegova beskompromisna energija, to njegovo sagorijevanje od 0 do 24. I tako je to s nama počelo, u raspadu jednog sistema mi smo napravili svoj sistem - prisjeća se Velikogoričanka koja već nekoliko godina živi u Rijeci, gradu koji, naglašava, oduvijek voli.

Iz tog njihovog “sistema”, nastalog u Gorici, rodila se i plavokosa trogodišnja curica. Pokazuje li Eva umjetničke afinitete?

- Trenutačno je sva u predstavama. U fazi je da sa svojom starijom sestrom Rožom (Mrletovom kćerkicom iz njegova prvog braka, op.a.) napravi kompletnu predstavu: od izrade karata, scenografije sobe, kostimografije za lutke... Glazbu jako voli, ali barem zasad ide više prema kazalištu. Cijelo vrijeme viče: ‘A sad: predstava!’ - kaže Ivanka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 10:14