OBJAVLJENA DVA PISMA

Jackie Kennedy željela je umrijeti za JFK-om

Biskup Hannan bio je blizak prijatelj i ‘tajni savjetnik’ Johna F. Kennedyja još od djetinjsva
 SIPA

Američki nadbiskup Philip Hannan objavio je u svojim memoarima “The Archbishop Wore Combat Boots” (Nadbiskup u vojničkim čizmama) dva nikada prije viđena pisma koja je davne 1963. i 1964. godine napisala Jackie Kennedy, Supruga legendarnog predsjednika Johna F. Kennedyja, ta je pisma napisala tada još biskupu Hannanu nakon što on ubijen u atentatu u Dallasu 22. studenoga 1963. godine.

“Kada bih samo mogla vjerovati da on (John, op. a.) može pogledati dolje i vidjeti koliko svima nedostaje i koliko nitko od nas bez njega više nikada neće biti isti. No, već jako dugo ne vjerujem u onu dječju viziju raja. Ne postoji način da se sada ujedinim s njime. Proći će još mnogo vremena dok ja umrem, a pitanje je hoću li i tada biti ponovno s njim. Čak i da budem, ne možete me uvjeriti da će to biti isto kao i kada je bio živ...”, napisala je Jackie 20. prosinca 1963. godine.

Ova bi pisma zauvijek zaustaviti nagađanja o lošim odnosima između slavnog američkog para. Godinama se spekuliralo da je Jackie Johna prestalja voljeti zbog niza njegovih izvanbračnih afera, a ostala s njime u braku zbog djece i jer je odrađivao predsjednički mandat. No, pisma otkrivaju baš suprotno.

“Dat ću sve od sebe da se oporavim - tako da mogu biti više od koristi svojoj djeci i zbog godina koje mi još slijede (a nadam se da ih neće biti previše) - pa se možda osjetim dovoljno snažnom da Vas dođem posjetiti...”, napisala je šest mjeseci poslije atentata, 1. lipnja 1964. godine. Svoju je bol, strahove i težinu situacije u kojoj se nalazi povjeravala biskupu Hannanu, inače bliskom prijatelju i “tajnom savjetniku” njezina supruga. Baš zato je ceremoniju sprovoda, a onda i ponovljenu ceremoniju pogreba njihovih dviju ranije preminulih beba vodio upravo Hannan. Na tome je Jackie inzistrirala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:07