KRAJ PRIJATELJSTVA

Jagger: Keith je senilni starac; Richards: Mick je tašt i manijak

Autobiografija Keitha Richardsa ‘Life’, u kojoj iznosi brojne tajne iz prošlosti benda, nije još ni izašla, a već je izazvala pravu buru. Mick Jagger bijesni što Keith piše o njegovim ljubavnim pothvatima, kao i o obilatoj uporabi droga. Menadžment benda navodno je zamolio Keitha da malo ublaži svoja sjećanja, ali on je ostao neumoljiv. Knjiga izlazi u listopadu
 AP

Ako autobiografije imaju običaj podići prašinu i izazvati pokoju svađu, onda će ona Keitha Richardsa biti prava bomba. Premda će “Life” gitarista Rolling Stonesa izići tek u listopadu ove godine, već je nazivaju ultimativnom pričom rock’n’rolla i obaveznim štivom za svakoga pravog fana. Svakoga, osim, izgleda, za Micka Jaggera.

Naime, pjevač Rolling Stonesa toliko je iznerviran činjenicom da će Keith ispričati sve tajne da se neki pribojavaju za budućnost benda. Keith navodno priča o brojnim Mickovim ljubavnim pothvatima, kao i o obilatoj uporabi droga. Menadžment benda navodno je zamolio Keitha da malo ublaži svoja sjećanja, ali on je ostao neumoljiv. Za autobiografiju će 66-godišnji Richards od izdavačke kuće “Little Brown” dobiti 4,8 milijuna funti.

Sretan svakog jutra

Mick nije želio ostati nijem na novu knjigu svoga dugogodišnjeg prijatelja i kompanjona s kojim ima “malo te volim - malo te ne volim” odnos koji traje dulje od 60 godina, još otkako su se kao dječaci upoznali u školi u engleskoj pokrajini Kent.

- Bit će to jako interesantno štivo. Uvijek sam, naime, mislio da je dosta bitno da se uopće sjećaš nečega da bi o tome mogao pisati - otrovno je prokomentirao Mick. Pri tom je jasno ciljao na činjenicu da je Keith godinama u sebe utrpavao teške droge i svakakve opijate, kao i da je prije četiri godine, nitko nikada nije saznao u kakvom stanju, pao s kokosa dok je bio na Fijiju te je morao operirati mozak.

Richards je zauzvrat optužio svoga prijatelja da je tašt i manijak koji sve mora kontrolirati.

- Totalni je ‘control freak’ i tu nema pomoći. Mick je manijak. Čim ujutro ustane, već visi na telefonu i nekoga zove. Ja sam s druge strane svako jutro kad se probudim sretan što sam uopće živ i trebaju mi tri-četiri sata da uopće dođem k sebi - rekao je Keith. On i Mick oduvijek su bili u svađalačkom odnosu zbog svojih, ne baš lakih, karaktera koji su zapravo i doveli bend do takvog uspjeha.

Poput dvojice dječaraca

- Niste valjda očekivali da se Keith neće obrušiti na Micka. To je postalo poput neke komične rutine, a njihove se razlike svode na sljedeće - Keith je potpuno disfunkcionalan i njegov rock’n’roll životni stil vidljiv je na njegovu licu, dok se Mick ipak uspio srediti - rekao je kroz smijeh Chris Salewicz, autor knjige “Mick & Keith”. Jedna od najžešćih svađa između dvojca, koja je tjednima odjekivala medijima, bila je ona kad je Jagger 2003. trebao primiti vitešku titulu “Sir”.

- Ne želim izići zajedno na pozornicu s nekim tko nosi j..... krunu i hermelin. To je posve u suprotnosti sa samom srži Rolling Stonesa - bjesnio je tada Keith pozivajućio se na antiestablišment ideologiju benda. Jagger je odgovorio da je Keith poput djeteta koje nije dobilo sladoled. Dvojica 66-godišnjaka i dalje se svađaju poput dvojice dječaraca, a u svibnju su se opako zakačili zbog filma “Stones In Exile” koji je promoviran na filmskom festivalu u Cannesu. Richards je tada optužio Micka da je vrlo arogantan i nepristojan te da ignorira film.

Gotovo poput braće

No, činjenica je da je Jagger poslovni mozak i strateg Rolling Stonesa, dok je Keithova uloga da i dalje širi svoj buntovnički duh. Iako ih razlike tjeraju da stalno sikću jedan na drugoga, istina je da je njihov međusobni odnos najdugovječniji koji su imali u životu. Keith je jednom rekao da je njihov odnos kao onaj staroga vjenčanog para. Zbog toga mnogi vjeruju da nova autobiografija neće značiti kraj nečega što traje toliko desetljeća.

Premda je Keith iz radničke obitelji, a Mick potječe iz dobrostojeće srednje klase, njih se dvojica znaju otkako su imali četiri-pet godina. Obojica su iz Dartforda u Kentu. Ratna su djeca, koju je povezala strast prema muzici te su gotovo poput braće. No, kad bi se trebao izdvojiti trenutak kad su počeli problemi, bio bi to onaj dan kad je Mick Jagger spavao s Anitom Pallenberg 1968., na setu filma “Performance”. U to je vrijeme, naime, glumica Anita hodala s Keithom.

Tko je manje vjeran

Kad su Rolling Stonesi dvije godine kasnije krenuli na turneju, Anita je bila s njima i uspjela imati afericu s Mickom između dva “pucanja” heroinom. Kad je shvatila da je trudna, Keith je poludio i rekao kako dijete uopće nije njegovo. Neko vrijeme nije želio priznati kći Dandelion. Bandu se skoro raspao, a Keith je potonuo u heroinsku ovisnost.

Nakon što se razišao s Anitom, s kojom je dobio dvoje djece, Richards se 1979. oženio manekenkom Patti Hanson, s kojom je i 31 godinu kasnije i dalje u braku te imaju dvije kćeri.

Jagger je, s druge strane, bio puno manje vjeran. Ima sedmero djece s četiri različite žene. Njegova bivša žena Jerry Hall prisjetila se kako je spavao sa sadašnjom prvom damom Francuske, Carlom Bruni, dok je ona sjedila kod kuće trudna. Iako Jagger nije nikakav čistunac, priče o Richardsu su tek legendarne.

Njegovo maratonsko drogiranje u 70-ima prošloga stoljeća ponekad bi znalo potrajati devet dana bez prekida i spavanja, a za doručak bi si pripremio koktel od tekile, aspirina i cigareta. Jednom je autom punim heroina, kokaina i marihuane, vozeći sto kilometara na sat, sletio u jarak, slučajno je zapalio svoj dvorac u stilu Tudora u Kentu i navodno promijenio krv u švicarskoj klinici kako bi mogao proći medicinski pregled za dobivanje radne dozvole u SAD-u. Ako je njegova autobiografija zapaljiva kao što nas navode da bi mogla biti, sigurno je da njegova neće biti zadnja.

Mick će uzvratiti udarac, što znači da nas čeka još jedna zanimljiva runda javnoga prepucavanja dvojice rokera. Tko zna, možda sva ta silna energija rezultira novim, dobrim albumom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:51