SKIJAŠICA ANA JELUŠIĆ

'Janica je postala Riječanka, a ja ću živjeti u njezinu Zagrebu'

Svoj 23. rođendan 28. prosinca Ana Jelušić proslavit će, kao i proteklih osam godina, na skijaškoj stazi

RIJEKA - U stanci između natjecanja, treninga, studiranja i stalnih putovanja uhvatili smo Anu Jelušić, simpatičnu mladu Riječanku koja je u svojih 23 godine života natukla osam godina skijanja u Svjetskom kupu. Uz kavu, u jednom od prepunih riječkih kafića, Ana nam s osmijehom na licu govori kako provodi rijetke slobodne trenutke. Živi, kaže nam, svuda pomalo, a odnedavno je i vlasnica stana na zagrebačkom Jarunu.

Više nije u vezi s finskim skijašem Marcusom Sandellom, a na pitanje ima li novog dečka, ostavlja nas u nedoumici, samo se smiješeći i odgovarajući u stilu “Hm, pa...”, čime ostavlja prostor za nagađanje da ipak postoji netko.

Fakultet u Americi

Ana planira skijati najmanje do 2014. godine, odnosno do svoje 27., a ova realna i odlučna djevojka već radi na novoj karijeri. Studira na riječkoj Poslovnoj akademiji, smjer logistike i menadžmenta.

Nakon skijanja definitivno se i dalje vidi u sportu, no ne bi željela raditi kao trenerica iako o toj profesiji razmišlja kao osiguraču, mogućnosti koja joj uvijek ostaje.

Ovoj djevojci škola nikada nije bila problem, u Rijeci je završila osnovnu školu na talijanskom jeziku, pa gimnaziju, a upisala je i fakultet u Americi. No, predomislila se, povukla papire i odlučila studij nastaviti u Rijeci. Dobila je i stipendiju od Grada Rijeke, no pomalo je razočarana jer su gradski oci prekršili dogovor te njoj i kolegama stipendiju prepolovili iako je ona ispunila sve svoje obaveze.

Mamina torta

- Odgovara mi ovakav način studiranja jer je sve fleksibilno, a ja sa svojim obavezama nikako ne bih mogla normalno studirati i, primjerice, hvatati potpise profesora - objašnjava nam.

Uz talijanski i engleski, koje odlično govori, služi se i njemačkim te španjolskim jezikom.

U Rijeku je stigla u utorak, ostaje samo do petka, a uz skijaške staze će, kao i proteklih osam godina, proslaviti i 23. rođendan.

- Rođendan mi je 28. prosinca, a istog dana slavi i tata Pärson (otac švedske skijašice Anje Pärson) pa nakon večere u 15 minuta pojedemo tortu koju obavezno radi moja mama i odemo u krevet jer idućeg je dana utrka - opisuje Ana, koja se u skijaškom svijetu, osim s našim sportašima, najviše druži sa Slovakinjom Veronikom Zuzulovom.

Ana nije zadovoljna svojim aktulanim rezultatima, no nada se i vjeruje da će biti bolje.

- Imam još dva mjeseca do Olimpijade i pokušavam biti bolja. Nisam zadovoljna, trenutno sam jača na treninzima nego na natjecanjima, što nije moj običaj i tražim rješenje. Možda znam i koje, no to su stvari koje se ne mogu rješiti pritiskom na gumb. No znam da mogu bolje, jer da su ovo moji najbolji rezultati, rekla bih hvala i radila bih nešto drugo - govori nam Ana.

Nema slobodnog vremena

U skijaškoj sezoni gotovo da nema slobodnog vremena, no ljeti si da pomalo oduška. Rado boravi u Baški na otoku Krku, s društvom obilazi i ostale naše otoke, a ove je godine otišla i na put u Barcelonu.

- Kada putujem zbog natjecanja, gotovo ništa ne vidim. No zato, kada negdje odem u vlastitom aranžmanu, postajem pravi turist s vodičem u ruci - govori Ana uz smiješak.

Posljednji riječki izlazak bio je koncert na Korzu održan prije dva tjedna, no, kaže nam, nakon svirke otišla je doma, a njezino je društvo nastavilo zabavu.

- U posljednje vrijeme, kada dođem u Rijeku, vrijeme ispunjavam treninzima ili obavezama jer moja generacija završava studij i počinje raditi pa također ima puno manje vremena za izlaske. Često se nađem s Janicom Kostelić - govori Ana, kojoj su omiljena mjesta za izlazak ona rokerska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:48