ZVIJEZDA NA JADRANU

Jeremy Irons je tek stigao u Dubrovnik i već se oduševio ribom, ljudima, i čistom obalom i - kamenicama!

 Tonči Plazibat/CROPIX

, odakle će u utorak otputovati u Budimpeštu gdje ga očekuje snimanje TV serijala. Slavni glumac u Dubrovniku je trebao biti jedan od glavnih aktera manifestacije Dubrovnik Film Meeting koju su gradski oci u zadnji tren otkazali, no tridesetak filmskih profesionalaca, među kojima su uz Ironsa bila i druga velika imena poput glumca Paul Brannigana, producenta Andy Patersona te redateljice i producentice Michelle Ohayon, unatoč tome doputovali su u Dubrovnik gdje su odsjeli u hotelu Dubrovnik Rixos.

Irons je, podsjetimo, na Sarajevskom festivalu bio u ulozi kustosa Zaklade Katrin Cartlidge te kako bi predstavio dokumentarni film "Trashed" (Zemlja smeća) u kojemu je protagonist. Na Katrin Cartlidge i njezino djelo Irons je podsjetio i na konferenciji za novinare u nedjelju predvečer u Hotelu Dubrovnik Rixos, istaknuvši kako je riječ o izuzetnoj glumici i osobi koja je imala veliki utjecaj na ljude. Jeremy Irons, za kojega njegovi dubrovački domaćini ne štede pohvale i ističu kako je nezahtjevan i vrlo ugodan gost, s novinarima je podijelio oduševljenje onim što je toga dana vidio i doživio u Slanom i Brsečinama, gdje je boravio na poziv načelnika Općine Dubrovačko primorje Nikole Knežića.

- Svidjela mi se riba, temperatura mora, vjetar, nedirnuta obala, ljudi koje sam sreo,...a tek- kamenice! Dolazim s otoka gdje se uzgajaju, ali nisi ni blizu dotakle ove vaše. - kazao je Jeremy Irons na konferenciji za novinare. - "Posebno mi je drago što na ovoj prelijepoj obali nisam vidio smeće" - dodao je, ne zaobilazeći temu koja ga je okupirala i u dokumentarcu „Trashed“ istaknuvši pritom kako je u svijetu preostalo malo mjesta koja su izbjegla onečišćenje. Odgovarajući na novinarski upit hoće li na dubrovačkom području kupiti kuću Irons je kazao kako se ne trudi kupovati nekretnine, ali ne odbacuje mogućnost da se to ipak jednog dana dogodi na ovom prostoru. Prisjetio se i kako je Dubrovnik prvi put posjetio prije nekoliko godina, tijekom snimanja filma u Crnoj Gori.

Producent Andy Paterson na konferenciji za novinare je rekao kako postoji i treći razlog boravka Ironsova u Sarajevu, a to je neostvareni posjet tom gradu tijekom ratnih devedesetih, kada mu vlasti nisu dopustile taj pothvat iz sigurnosnih razloga.

Direktor Sarajevskog filmskog festivala Mirsad Purivartra bio je vidljivo razočaran odlukom dubrovačkih vlasti da se Dubrovnik Film Meeting ne održava kao do sada, no istaknuo je kako ga je, nakon objave te vijesti, kontaktiralo desetak tvrtki i kompanija koje su omogućile dolazak tridesetak filmaša predvođenih Ironsom u Dubrovnik.

Za njih je u Dubrovniku organizirano i noćno krstarenje, a u dubrovačkom restoranu "360° by Jeffrey Vellae" gosti su imali priliku kušati delicije moderne mediteranske kuhinje. Kako bi njihov boravak na hrvatskom jugu bio potpun domaćini su poznate filmaše počastili i probranim pelješkim i konavoskim vinima iz podruma domaćih vinara Roberta Čirkovića i Nika Karamana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 21:19