OŽIVIO 'UPITNIK' NA NOVOJ TV

Joško& Enis: Obojica smo mazohisti spremni na vrijeđanja

Nakon šest godina stanke, ‘Upitnik’ oživio u programu Nove TV. -Joško je autor kviza, ogroman talent i apsolutni kreativac koji poznaje svaki detalj emisije, zbog čega je nama bilo lako učiti od njega - hvali Enis svog prijatelja
 Sandra Šimunović / CROPIX

Kažem ja tačno, a javljaju mi iz režije, ne - točno, ali ne za moj odgovor na pitanje - ‘ispalio’ je Enis Bešlagić u jednom od prvih izdanja kviza ‘Upitnik’, koji je nakon šest godina stanke vraćen na male ekrane, ovaj put na program Nove TV i izazvao provalu smijeha u studiju, režiji, a zasigurno i kod samih gledatelja. Te prve emisije voditeljski tandem Bešlagić i autor tog kultnog kviza Joško Lokas odlučili su odraditi zajedno i nisu pogriješili.

Dobri prijatelji još od audicije, kada je ta emisija prvi put počinjala u susjednoj u Bosni i Hercegovini, odlično se nadopunjavao, reinkarnirajući ‘Upitnik’ kakav je i nekad bio - dinamičan, ali voditeljski u potpunosti nepretenciozni format, što je i uostalom i bila formula uspjeha tog kviza.

Traje tek desetak minuta

Ipak, iako sam kviz traje tek desetak minuta, Enis i Joško bili su vidno iscrpljeni kada su zaustavljeni telefonski pozivi gledatelja, a kamere ugašene.

- Jašta, stresno je, jer je vrlo dinamično. Napraviš komunikaciju, da ima malo mesa, da je zanimljivo i onima koji ne igraju, pročitaš pitanja, a sve to ide uživo, svaka riječ se važe. No, kako smo mi mazohisti, jer se inače ne bismo bavili ovim poslom, spremni smo na sva vrijeđanja, kritiziranja, pa i pohvale, jer najteže je raditi, a najlakše je sjediti i kritizirati - objašnjava Bešlagić koji je inače i incirao ideju da se ‘Upitnik’ ponovno pokrene i u Hrvatskoj, nakon što se prije nekoliko mjeseci počeo prikazivati i u Bosni. Enis je na Federalnoj televiziji za vođenje ‘Upitnika’ ponovno angažiran zajedno sa svojim starim partnerom Milanom Pavlovićem , a sada mu se prvi put pružila prilika voditi kviz zajedno s njegovim tvorcem.

Joško ogroman talent

- Joško se malo odmaknuo od malih ekrana, ne znam koji je razlog jer on je ogroman talent i apsolutni kreativac. Kako je autor koji poznaje svaki detalj emisije, nama je bilo lako učiti od njega, iako je taj format vrlo težak. Drago mi je što s Joškom danas napokon mogu zajedno voditi Upitnik koji smo paraleno vodili nekoliko godina, jer smo i privatno vrlo dobri prijatelji; poštujemo se, a sada imamo i više vremena za druženje - priča Enis kojem je, kaže, iznimno drago što se ‘Upitnik’ vratio na Novoj TV, televiziji na kojoj je on od svojih početaka u Hrvatskoj.

- Nisam spavao prije prvog ‘Upitnika’, nisam ni nakon njega, zapravo već dva tjedna nisam oka sklopio, i mislim da ni neću sve dok se to sve ne smiri i dođe na svoje, jer u svakom procesu rada želiš dosegnuti nešto što si si zadao kao savršenstvo - nadovezao se Lokas koji je, logično, vrlo emotivno doživio oživljavanje svog autorskog čeda ponovno na televiziji.

Emotivno vezan uz ‘Upitnik’

- Naravno da sam emotivno vezan uz ‘Upitnik’, bit ću iskren. S tom emisijom ipak sam dobio ime i prezime, što se tiče nekog medijskog pojavljivanja. Zadovoljan sam kako izgleda, redizajnirali smo ga u vizualnom i audiosegmentu zahvaljujući tvrtki Fabrika iz Sarajeva, a ostali smo standardni što se tiče sadržaja, proizvodnje pitanja i nekog uredničkog tima, ali naravno, ne možemo računati i na one s kojima smo ga radili na HTV-u. Jako mi je drago što smo Enis i ja partneri u ovom poslu, jer teško ćete naći nekoga iskrenijeg od njega, a i dobro se nadopunjavamo jer smo dugogodišnji prijatelji. On je preskroman čovjek, a s toliko srca radi ovu cijelu priču, baš je partner s kojim želiš raditi, jer sluša te, ti slušaš njega, reagira na tvoju svaku, nevjerojatano - kaže Lokas za kojeg je povratak ‘Upitnika’ značio ujedno i povratak u voditeljske vode nakon šest godina stanke, iako se prema njegovom nastupu ne bi reklo i da je i jedan dan pauzirao.





- Nisam to htio, a jesam li zakržljao kao votelj, tek ćemo vidjeti. No, meni je utoliko bilo lakše što sam ‘Upitnik’ sam napisao. Što se tiče voditeljstva, svatko u jednom trenutku donese nekakvu životnu odluku, pa sam tako i ja odlučio neko vrijeme ne pojavljivati se na ekranu, i šest godina je to tako bilo. Više volim taj autorski i urednički dio, a samo izvođenje pred kamerama mi je u redu. Radim to iskreno, volim ljudima reći što osjećam i kada sam dobro i kada ne, ali ono što me ‘fura’ je proces stvaranja, kao i svakom autoru. Nisam imao tremu, jer smo dvojica, obojica s iskustvom, ali da je bio neki drugi projekt koji mi je potpuna nepoznanica, vjerojatno bi to bila druga priča - objašnjava Lokas koji je izuzetno zadovoljan dočekom na Novoj TV, kao i atmosferom koja tamo vlada.

Ne pravimo se pametnima, ne znam bismo li znali odgovore na deset posto pitanja

- Mi se u ‘Upitniku’ ne pravimo pametnima. Ja ta pitanja čitam, kao i odgovore. Ne znam bih li uspio odgovoriti i na deset posto tih pitanja, i bio bih zapravo zadovoljan svojim znanjem da mi to uspije. Tu smo ispred kamera da natjecateljima pročitamo zadano i radujemo se ako ode jackpot. Trudimo se pozitivom ljudima vratiti neku nadu, da nisu na TV-u samo crne kronike i recesija kojom smo okruženi, borimo na ovaj način i ljudima dijelimo novac. Lijepa je to emisija - smatra Enis Bešlagić. Na pitanje tko više zna - natjecatelji u Hrvatskoj ili Bosni, Enis uzvraća:

- Znanje, to je upitno. Iskreno, žene imaju najviše znanja. Ali ne bih volio generalizirati kako je jedan narod pametniji od drugoga. Ako je govoriti o pameti, uopće ne znam. U odnosu na ono što se sve dogodilo, i rat u Bosni, mogu reći da smo glupi svi dolje, sva tri naroda, ali što se tiče znanja, sve zavisi od pitanja - jesu li teška ili lagana - kaže Enis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:59