TAJNA SAMOPOMOĆI

KAKO SU HRVATSKE ZVIJEZDE OTKRILE NOVI BIZNIS Najnoviji primjer je poznata pjevačica: 'Imaš problem s cigaretama ili drogom? Možda ti ovo može pomoći'

 
Tatjana Cameron Tajči
 Luka Gerlanc / CROPIX

U životu svakog glazbenika vjerojatno postoji trenutak u kojemu on/a shvati da je nadaren za scenu. Ako pitate njihove roditelje, znali su oni to još kad su ovi bili u trbuhu, no ostatak rodbine vjerojatno će se osvrnuti na neki od djetinjih nastupa na terasi obiteljske kuće.

Daljnji razvoj karijera poznatih talentiranih pojedinaca koje od milja zovemo "zvijezdama" prilično je jasan, no zanima nas sljedeće. U kojem trenutku ti isti glazbeno nadareni pojedinci otkriju još jedan talent, onaj koji je danas sve više na cijeni, a zove se "life coaching"?

Kako još uvijek ne postoji prevedeni termin u hrvatskom jeziku, koristimo se popularnom engleskom inačicom, ali neupitno je kako se radi o zanimanju kojemu se sve češće okreću i domaći glazbenici, piše Slobodna Dalmacija.

- Imaš problem s cigaretama, alkoholom ili drogom? Možda ti ovo može pomoći - ovo je samo jedna od poruka koje dijeli Ivana Plechinger, nekad omiljena dječja voditeljica i pjevačica, a danas samoprozvana životna trenerica.

Zanimanje novoga doba

O čemu je točno riječ? Ako zavirimo u rječnik, gore spomenuti termin označava "proces pomaganja ljudima da uoče, a potom i ostvare svoje osobne ciljeve". Iako je većina tih "trenera" izučavala psihologiju, ne djeluju kao psihoterapeuti ni savjetnici, već kroz svoje priče i iskustva pokušavaju pomoći drugima sa sličnim problemima.

Psihoterapeut ili savjetodavni terapeut može biti isključivo osoba sa završenim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem, ili pak integriranim preddiplomskim i diplomskim sveučilišnim studijem u području medicine, psihologije, socijalnoga rada i edukacijske rehabilitacije, socijalne pedagogije i pedagogije, stoji u Zakonu o djelatnosti psihoterapije.

Nitko, dakle, izvan gore navedene skupine nije i ne može biti "savjetodavni terapeut". No postoje danas, pa i u Hrvatskoj, brojni tečajevi za "life coaching" nakon kojih pojedinci pokreću svoje obrte, prodaju svoje savjete za bolji i sretniji život, iako strukom nisu ni blizu gore navedenom zanimanju. A ljudi s problemima ima napretek, kupili bi i više od knjige za ponudu rješenja, piše Slobodna Dalmacija.

Još glazbenika savjetodavaca

Pritom je teško ne uočiti da se sve više domaćih glazbenika baca u vode "life coachinga". Nakon Ivane Plechinger, koja svojim knjigama za samopomoć i YouTube kanalom širi pozitivnu energiju, u iste su vode zagazile još dvije njezine kolegice.

Nedavno je sklonost motivacijskim govorima pokazala i Tatjana Cameron Tajči. Nakon što je proživjela pravu obiteljsku tragediju, izgubila supruga od teške bolesti, pjevačica se iz daleke Amerike posvetila svojim obožavateljima u domovini, a preko svojega Instagrama dijeli inspirativne poruke. Kako se nositi s teškim životnim situacijama, preživjeti nedaće i izboriti se s anksioznošću, teme su za koje se "specijalizirala", uz sveprisutnu duhovnost, dakako.

View this post on Instagram

If you are a woman who sat quietly through this past week’s events, admiring others who have spoken out but afraid to do so yourself, I’m writing to you. You are not alone. I get what you are feeling, and I want to support you through it. Because not so long ago, other women supported me through the awful anxiety that gets triggered every time someone in power gets away with being unkind, inappropriate, unjust, and even abusive. . Here is what I want to tell you: . Maybe you don’t feel comfortable sharing your own traumatic experiences with others. That’s OK. Maybe you don’t want to point fingers at your abusers and call them out. That’s OK, too. Maybe your pain and sense of shame is still fresh and raw, or so old that you don’t even know how to begin to heal it ... that’s OK. Keep taking one moment at a time, reach for help and support, and breathe on. Love healed many before you, and it is showing up for you, too. . But maybe you also don’t want to deal with it or talk about it, because you don’t want to upset your husband, your family or your church community by disagreeing with them - and believing survivors can surely feel to you like betraying them. Maybe you are afraid to let them know you are also a survivor who has no evidence because everything happened long ago, or without any witnesses ... because you hear them say nasty things about women survivors and how their only agenda is to “ruin someone’s life.” Maybe you are afraid they would yell at you and put you “back in your place,” because that’s what you’ve learned through the abuse. Maybe you are afraid that people you love and depend on (financially or emotionally) will say how your brokenness made you sick and so you are only reacting from a place of hurt and not reason. Maybe you are so exhausted from feeling like you have no voice, no brain and absolutely no right to say anything – that you’d rather stay safe in pain than do something about it. . Listen ... THAT’S NOT OK. .

A post shared by Tajci (@tajcicameron) on

- Niste sami. Razumijem što osjećate i želim vas poduprijeti da lakše prebrodite probleme. Ne tako davno, druge su žene meni pomogle da savladam anksioznost koja se 'upali' svaki put kad netko tko ima moć bude neprijatan, nepravedan ili nasilan prema meni - poručuje Tajči svojim pratiteljicama.

Sudeći prema broju onih koji su požurili popratiti sve što im pjevačica ima za prenijeti, čini se kako mnogi žele isto što i ona. Mir, blagostanje i sreća termini su kojima se Tajči služi kako bi poslala poruku, a kako su svima na listi životnih želja, i ova se novopečena "životna trenerica" dobro snašla u tim vodama.

Ako proguglate spomenutu profesiju, otkrit ćete da je u Hrvatskoj registriran poveći broj "life coacheva", no ljudska priroda je takva da uvijek vjerujemo prijateljskim licima. Upravo tu se najvjerojatnije krije razlog što slušatelji hrle na predavanja koja drži, primjerice, Danijela Martinović, koja je posljednja domaća glazbenica koja je odlučila istražiti područje motivacijskih govora.

Njezino nedavno održano predavanje na zagrebačkom Tedx-u najavili su kao "prvi iskorak u novu govorničku dimenziju u kojoj želi djelovati", a kako se odlučila na djelovanje upravo u ovome području, Danijela je dala naslutiti u nedavnom intervjuu za Gloriju. Potaknuta je i ona, poput svojih kolegica, teškim životnim situacijama, piše Slobodna Dalmacija.

Traumatična su iskustva, kaže ona, počela već u ranom djetinjstvu. Prvi dan škole rana je koja je u slučaju popularne Splićanke ostala otvorena.

- Dotad sam stalno bila kod kuće, moja mama nije radila, pa nisam išla u vrtić, i u tih nekoliko sati koje sam proplakala doživjela sam traumu iz koje je proizašla bol. Prizor kako me tata ostavlja samu na hodniku, misleći da je to zauvijek, zamrznut je u mome sjećanju - otkrila je Danijela slušateljima od kojih je velika većina prošla kroz potpuno istu situaciju.

Čuda se događaju?

Popularnost "life coach" pokreta ne treba, dakle, dodatno naglašavati. Dovoljno je osvrnuti se na intrigantni naslov jednog od najpopularnijih videa Ivane Plechinger: "Kako si pomoći da se čuda događaju baš tebi?".

- Čuda? Meni? - dvoji onda publika. Ako je potrebno poslušati predavanje nakon kojega na odlasku, u košari, dobijete i jedno malo čudo, potpisuje se redom. No autori i ostali motivatori često zaborave pripomenuti da su oni tu samo da opišu svoje iskustvo - kući idete ipak prazne košare, no na vama je da probleme rješavate sami, kako se koji pojavi. A tu vam i sva sila motivatora ne može pomoći, barem ne dugoročno, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:35