MODNA IKONA

'Keith Richards modnog svijeta' okreće se obiteljskom životu: Hoće li brak smiriti Kate Moss?

Nevolja je bila u tome što famozni heroin-šik koji joj je toliko dobro pristajao nije bio samo predstava za potrebe snimanja

LONDON - Najnepredvidljivija junakinja britanske modne scene izgledala je sve, samo ne divlje kada je u petak pozirala iznenađenim fotografima ispred crkve u kojoj se netom prije udala za svoga višegodišnjeg dečka Jamiea Hincea. U elegantnoj vjenčanici obloženoj čipkom i svjetlećim ukrasima koju je za nju kreirao prijatelj, kontroverzni modni dizajner John Galliano, izgledala je kao pristojna, sretna i zaljubljena mlada žena. Uobičajena mladenka, moglo bi se reći. Ali ipak, Kate Moss sve je samo ne uobičajena.

Disfunkcionalna obitelj

Prošla su više od dva desetljeća od kada je, tada 14-godišnja djevojka iz južnog Londona, upala u oči osnivačici modne agencije Storm, Sarah Doukas, u njujorškoj zračnoj luci JFK. Trenutak je to koji će joj zauvijek promijeniti život i iz disfunkcionalne obitelji iz siromašnog Croydona u južnom Londonu učiniti jednim od najuspješnijih modela svijeta. Kate je bila sve samo ne klasična ljepotica. Zbog toga su reakcije bile različite kada je kao 16-godišnjakinja osvanula u editorijalu britanskog magazina The Face.

Neuhranjeni dječak

Umjesto raskošne ljepotice koju se očekivalo na stranicama modnih magazina, Kate Moss izgledala je poput napuštene djevojčice s tijelom neuhranjenog dječaka.

Bila je 1990. godina, možda simbolično, jer nakon kontroverznih fotografija Kate Moss postala je lice devedesetih. Po mnogima premršavi, takozvani zero-size modeli, heroin- šik izgled, samo su neki od trendova koje je postavila Kate Moss, a bez kojih danas modna industrija ne bi izgledala onako kako izgleda.

Nevolja je bila u tome što famozni heroin-šik koji joj je toliko dobro pristajao nije bio samo predstava za potrebe snimanja. U svojem nastojanju da postane “Keith Richards modne scene”, Kate je upala u vrtlog koji ju je zamalo stajao karijere, a možda i života.

U početku je bilo zanimljivo pratiti njene razuzdane zabave, prekide i mirenja sa dugogodišnjim dečkom, holivudskim glumcem Johnnyjem Deppom, i slike na kojima djeluje sve samo ne glamurozno, ali s godinama je stvar izmakla kontroli. Pogotovo u godinama veze s Peteom Dohertyjem, glazbenikom i prije svega “celebrity junkijem”.

Crna epizoda

U jesen 2005. Daily Mail objavio je fotografije na kojima Kate Moss ušmrkava kokain i tada je, nakon što su joj zbog toga propali unosni modni angažmani, odlučila promijeniti život.

Čini se da je ta crna epizoda života upravo ono što joj je trebalo. Ispričala se, sabrala i ostavila Petea, nakon što je odbio, poput nje, u potpunosti proći proces odvikavanja od droga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 05:10