NEMOJTE SE SRAMITI

KOMENTAR JUTARNJEG Zašto se goli hrvatski reprezentativci ne bi trebali ljutiti

Vedran Ćorluka, Šime Vrsaljko i Dejan Lovren, koji su se obnaženi kupali u svojoj brazilskoj bazi, svoj kruh zarađuju na Zapadu, gdje su paparazzi ako već ne voljen oblik fotografskog novinarstva, onda svakako jesu neizbježan
Praia Do Forte, Brazil, 140614.Svjetsko nogometno prvenstvo Brazil 2014.Igraci Hrvatske nogometne reprezentacijedanas su imali slobodan dan pa su vrijeme provodili u setnji i kupajuci se u bazenu Tivoli resorta u mjestu Praia Do Forte. Na fotografiji: Vedran Corluka.Foto: Tom Dubravec / CROPIX
 CROPIX

Serija fotografija golih hrvatskih nogometnih reprezentativaca , snimljena na bazenu resorta Tivoli, njihova brazilskog domicila u mjestu Praia Do Forte, izazvala je podvojenu reakciju. Ogorčeni su nogometaši snimljeni u trenucima opuštanja - Ćorluka, Lovren, Modrić, Olić, Srna, Vrsaljko - a zadovoljni su promatrači, uglavnom ženski.

Dakako, novinarima i fotografima bio je zabranjen pristup do hotelskog bazena, no oni su ipak (Tom Dubravec za Cropix i Jutarnji) obavili posao “iz grmlja”. Nešto malo amazonskog raslinja podcrtava gola i “savršena” tijela atleta. Pa ipak, snimljeni su odlučili kazniti medije odbijajući im izjave što se tiču samog nogometa i predstojeće utakmice protiv Kameruna.

- Ne mogu ih ja povući za uši i narediti da vam i dalje budu na dispoziciji. Kako biste se vi osjećali da vas slikaju gole? - opisao je situaciju izbornik Niko Kovač. Novinari su “uprskali stvar” zato što je “te slike vidio cijeli svijet”.

Potpisanom novinaru golotinja na dotičnim fotkama manje je važna od smijeha i vedrine koju Vedran, Luka, Šime i drugi igrači pokazuju na kupanju. I zato je to jedan od najljepših prizora s ovog Svjetskog prvenstva.

Doista, dječaci koji se međusobno špricaju lako mogu postati pobjednicima, bilo to u jednoj utakmici, bilo to na Prvenstvu. Oni već jesu pobjednici u srcima svojih navijača zato što je radost njihove igre baš radost s resortnog bazena, koje ne bi bilo bez tih “nesretnih” fotografija. Vodeno zrcalo dobrog raspoloženja veća je intima od golog muškog tijela, pa makar u sjajnoj fizičkoj kondiciji.

Što se tiče podžanra akta sportaša, on se odavno usidrio u reklamnoj fotografiji - pri čemu je sportaš primjereno nagrađen. Na to se odlučio, svjedobno, francuski rukometaš Nikola Karabatić, pa se fotografirao gol.

Dakako, to nije slučaj s hrvatskim nogometašima; jer njima jest bila narušena privatnost, i to u trenucima tzv. radnog odmora. Mimo toga, od njih nije bio zatražen pristanak, niti bi ga oni, vjerojatno, dali. Međutim, ovaj i ovakav medijski oblik - paparazzi novinarstva - odavno je prihvaćen na Zapadu, na kojemu većina od njih radi.

Na stranu sad svi britanski, talijanski, njemački itd. paparazzi magazini, dakle izdanja koja se prodaju isključivo zahvaljujući fotografijama snimljenim bez znanja slavnih osobnosti. Paparazzi novinari danas su, jednostavno, dio tereta slavnih. Pored velike većine, koja prati utakmice hrvatske nogometne reprezentacije u Brazilu, postoji manjina, kažu ženska, koja ne slijedi borilačke vještine ali slijedi reprezentativce kao slavne ličnosti. Treba li joj oduzeti zadovoljstvo. Treba li zabraniti “takve” novinare i fotografije?

Davne 1980. jedan je tjednik, omladinski Polet, bio zabranjen zbog obnažene slike jednog nogometaša, golmana Dinama Milana Šarovića (r. 1949, Lazarevo). Fotografiju sportaša, s mišićavim sportskim tijelom, snimio je kultni fotograf Mio Vesović, i to na nekom unutrašnjem bazenu. Na slici se golman uspinje metalnim stubama iz vode. I na njoj se lijepo vidi njegov penis.

Je li to bio klupski bazen ili koji drugi, to sad više nije važno. Od tada je bazenima sportaša proteklo mnogo vode, no samo je ovaj prizor zadržao socijalnu i umjetničku težinu. Prije samo dvije godine, 2012., Vesovićeva fotka golog Šarovića iz fundusa Muzeja suvremene umjetnosti bila je pokazana u Zagrebu, u sklopu Eurokaza i performansa austrijske multimedijalne umjetnice Claudije Bosse (pod naslovom “Dominant powers. Što nam je činiti”). Povjesničar umjetnosti Tihomir Milovac izabrao je i autora i fotografiju u malu antologiju, zajedno s radovima Picelja, Posavca, Dimitrijevića, Bućana, Galete, Stilinovića i Jermana.

Danas Šarović ima 65 godina i trenira švicarske golmane. Ne znam što misli o toj davnoj fotki. Ali pročitao sam da se Ivica Olić ljuti i naziva fotke s bazena Tivolija - sramotom. Nadam se da će promijeniti mišljenje. Zbog onog njegovog gola na Svjetskom prvenstvu u Japanu i Južnoj Koreji, kada je podigao dres i pokazao nam sliku tek rođenog sina. Djeca pretpostavljaju radost igre dosadnim “nudistima”. I zato želim reprezentativcima da ostanu djeca s bazena i zadrže istu radost na utakmici u Manausu. Neka nam ne zamjere, kao novinarima i gledaocima, to što se skupa s njima veselimo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:37