SAN U ZLATNOM

KOMENTATORI HTV-a SPREMNI SU ZA DODJELU 88. FILMSKE NAGRADE Prijenos Oscara diže adrenalin i može vas koštati prijateljstva

Spektakularni ‘san u zlatnom’ osmi će put komentirati Boško Picula i Nenad Korkut, a dobili su i novog kolegu
 EPH

Boško Picula, Nenad Korkut i Mario Kozina, koji će u HRT-ovu studiju u noći s nedjelje na ponedjeljak komentirati ovogodišnju 88. svečanu dodjelu nagrada Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti, odavno su spremni za svoj “san u zlatnom”, kako glasi slogan predstojećeg Oscara.

Fizički obračun

- Za izravni TV prijenos ovakvog događaja u smislu novinarskog rada i komentara treba se pripremati cijelu godinu. Uz to, važno je imati optimalnu mogućnost diskusije s kolegama koji također komentiraju dodjelu i tijekom priprema i kroz sam prijenos. Jedan od najboljih mladih hrvatskih filmskih kritičara Mario Kozina i dr. Nenad Korkut, koji je vrhunski poznavatelj filma, mode i dodjele Oscara, u tom su kontekstu sjajni sugovornici i komentatori događaja - kaže filmski kritičar Boško Picula, koji se poput svojih kolega ne boji da će ga u noći Oscara svladati umor.

- Ne sjećam se da mi se ikada prispavalo tijekom prijenosa. Čim počne dodjela, sati bi mi jednostavno procurili. Dok sam studirao, znao bih direktno s dodjele izaći na ispit i položiti ga - prisjeća se 29-godišnji Mario Kozina, kojeg je za komentiranje angažirala HRT-ova urednica Branka Papić. On je dosad dodjelu Oscara komentirao kod kuće, u društvu prijatelja. Je li ponekad prokomentirao Korkuta i Piculu kojima je ovo osma dodjela nagrada?

- Sve dok su se držali pravila da govor u studiju stane u trenutku kada počne prijenos, bili smo dobronamjerni prema njima. Tako da ću i ja paziti da ne upadam prezenterima iz Los Angelesa u riječ, jer bih u protivnom do ponedjeljka mogao ostati bez nekih prijatelja, a možda i riskirati fizičku ozljedu - priznaje Kozina.

Nenadmašna Nicole

- Kao liječnik s dugogodišnjim stažom navikao sam provoditi noći radno. Ne bojim se da će me išta omesti u koncentraciji. U studiju tijekom prijenosa posebno je adrenalinska atmosfera, tako da umor osjetim tek kada sve završi - ističe Korkut, koji kao ljubitelj mode pamti i puno nezaboravnih kreacija s Oscara.

- Ako moram izabrati samo jednu haljinu, onda je to crvena haljina s velikom mašnom oko vrata Nicolasa Guesquierea za modnu kuću Balenciaga koju je Nicole Kidman nosila na dodjeli 2007. godine - kaže Korkut, koji u modnom smislu ove nedjelje mnogo očekuje od Cate Blanchett, Charlize Theron i Alicie Vikander. Jako ga zanima što će za odlazak u Dolby Theatre odjenuti Lady Gaga, kao i Charlotte Rampling, koja je tek u 70. godini prvi put nominirana za Oscara.

- Charlotte Rampling moj je favorit za glavnu žensku ulogu, iako mislim da će nagrada u konačnici otići Brie Larson. Za glavnu mušku ulogu držim fige Leonardu DiCapriju, a favorit za najbolji film mi je ‘Pobješnjeli Max: Divlja cesta’ - otkriva Kozina. I Picula smatra kako će nagrade u ‘glavnim’ kategorijama dobiti ekipa “Povratnika” te Brie Larson, a za najbolje scenarije “Spotlight” i “Oklada stoljeća”.

Velike nade

- Bit će zanimljivo vidjeti i hoće li do Oscara doći i Sylvester Stallone kao boksač Rocky Balboa za najbolju sporednu mušku ulogu u filmu ‘Creed - Legenda je rođena’ te Lady Gaga za pjesmu ‘Til It Happens to You’ iz dokumentarca ‘The Hunting Ground’ - dodaje Picula.

Iñárritu i DiCaprio prvi na kladionicama

Ako je suditi prema kladionicama, Oscara za najbolji film dobit će ‘Povratnik’ Alejandra Gonzáleza Iñárritua, s Leonardom di Caprijom u glavnoj ulozi, film o osveti i preživljavanju u surovoj prirodi. Na drugom mjestu je ‘Spotlight’ Toma McCarthyja o istraživačkom novinarstvu i pedofilskom skandalu u koji je bilo umiješano bostonsko katoličko svećenstvo. Treći je ‘Oklada stoljeća’ Adama McKaya o uzrocima Velike recesije 2008.

Kladioničari su uložili najviše novca na Alejandra Gonzáleza Iñárritua kao najvjerojatnijeg dobitnika Oscara za režiju, dakako za ‘Povratnika’. Slijede George Miller za četvrti nastavak distopijskog serijala o Maxu, ‘Pobješnjeli Max - Divlja cesta’ i Tom McCarthy za ‘Spotlight’.

Kako je ‘Povratnik’ favorit, kladioničari vjeruju da će Leonardo di Caprio dobiti Oscara za najbolju mušku ulogu. Slijedi ga Eddie Redmayne za ulogu u filmu ‘Dankinja’ i Michael Fassbender za ulogu Steva Jobsa u istoimenom filmu o kompjuterskom geniju.

Ako je suditi po novcu uloženom u oklade, Oscara za najbolju glumicu dobit će Brie Larson za ulogu u filmu ‘Soba’. Najveće konkurentice su joj Saoirse Ronan (‘ Brooklyn’) i Cate Blanchett (‘ Carol’).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 02:53